Σοβαρή διαφωνία στο ΝΑΤΟ: Πολωνία και Ζελένσκι επιμένουν για τα MIG-29- Αρνούνται ΗΠΑ-Γερμανία επειδή φοβούνται απευθείας εμπλοκή στον πόλεμο

 Σοβαρή διαφωνία στο ΝΑΤΟ: Πολωνία και Ζελένσκι επιμένουν για τα MIG-29- Αρνούνται ΗΠΑ-Γερμανία επειδή φοβούνται απευθείας εμπλοκή στον πόλεμο

ΗΠΑ και Γερμανία -με δηλώσεις λίγο νωρίτερα του κυβερνητικού εκπροσώπου- αρνούνται το αίτημα της Πολωνίας και του Ουκρανού προέδρου να εμπλακούν στον πόλεμο με την Ρωσία μαχητικά αεροσκάφη τύπου MIG (σοβιετικής τεχνολογίας) που θα δωρίσει η Βαρσοβία στις ουκρανικές δυνάμεις αλλά μέσω των ΗΠΑ και, όπως έχει ζητηθεί, θα απογειώνονται από τη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ράμσταϊν (Γερμανία) και όχι από συμμαχική βάση σε Πολωνικό έδαφος.

Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς πρόκειται για σοβαρή διαφωνία μεταξύ κρατών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται πως η απογείωση των μαχητικών από νατοϊκή βάση θα ενέπλεκε το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο απευθείας στον πόλεμο με την Ρωσία. Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας, μάλιστα, αρνείται με τη σειρά της να δωρίσει εκείνη απευθείας στον Ζελένσκι τα μαχητικά και ζητά να δωθούν μέσω των ΗΠΑ, σε μια προφανή προσπάθεια να εμπλέξει τον Τζο Μπάϊντεν στην ρωσοουκρανική σύρραξη.

Την ταχύτερη επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των Mig -29 από την Πολωνία στην Ουκρανία, ζήτησε σε διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Την ταχύτερη επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των πολεμικών αεροσκαφών Mig -29 από την Πολωνία στην Ουκρανία, ζήτησε σε διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Πολωνία για την εναλλακτική λύση – για την ετοιμότητα να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. To θέμα είναι η μεταφορά τους. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει αμέσως να λυθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει επίσημη απόφαση της Πολωνίας να μεταφέρει τα αεροσκάφη στην κατάλληλη αμερικανική βάση. Η συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής πλευράς και της Πολωνίας έχει επιτευχθεί. «Αλλά την ίδια στιγμή, ακούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας φαίνεται να είναι παράλογη. Αυτό λένε στην Ουάσιγκτον. Πότε θα ληφθεί λοιπόν η απόφαση;» είπε ο Ζελένσκι.

«Ακούστε: είμαστε σε πόλεμο. Αυτό δεν είναι πινγκ πονγκ. Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Σας ζητάμε για άλλη μια φορά να το λύσετε γρήγορα, στείλτε μας αεροσκάφη», είπε.

Ανένδοτη η Πολωνία

Οποιαδήποτε προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία πρέπει να γίνει μέσω του ΝΑΤΟ, δήλωσαν σήμερα ανώτατοι Πολωνοί αξιωματούχοι, μετά την απόρριψη από την Ουάσινγκτον της προσφοράς της Πολωνίας να μεταφέρει όλα τα αεριωθούμενα MiG-29 που διαθέτει σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ ώστε να χορηγηθούν στο Κίεβο.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από δυτικές χώρες να της δώσουν μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, η οποία προκάλεσε την έξοδο τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων προσφύγων από τη χώρα, και οι Αμερικανοί βουλευτές απάντησαν ωθώντας την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά αεροσκαφών.

Χθες, Τρίτη, η Πολωνία δήλωσε πως είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα MiG-29 που διαθέτει στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών καλώντας και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο. Το Πεντάγωνο απέρριψε αργότερα την προσφορά λέγοντας ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί.

“Οι ΗΠΑ δεν θέλουν αυτά τα αεροπλάνα να έρθουν στην Ουκρανία από αμερικανικές βάσεις”, δήλωσε ο Γιάκουμπ Κούμοχ, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Πολωνού προέδρου, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TNP Info. “Η Πολωνία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, αλλά μόνο εντός του πλαισίου της συμμαχίας, εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει επίσης κατ΄επανάληψη από τη Δύση να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, όμως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ απέρριψαν τις εκκλήσεις αυτές φοβούμενοι μια απευθείας αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε πως οι χώρες που προσφέρουν στρατιωτικά αεροδρόμια στην Ουκρανία για επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας μπορεί να θεωρηθούν ότι εισέρχονται στη σύγκρουση.

Σχετικά Άρθρα