Ζελένσκι σε ρόλο Τσόρτσιλ: Θα πολεμήσουμε τους Ρώσους παντού, στον αέρα, στο έδαφος

 Ζελένσκι σε ρόλο Τσόρτσιλ: Θα πολεμήσουμε τους Ρώσους παντού, στον αέρα, στο έδαφος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στη Βουλή της Βρετανίας, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους βουλευτές όλων των παρατάξεων.

Οι βουλευτές αποθέωσαν τον Ζελένσκι και σηκώθηκαν όρθιοι να τον χειροκροτήσουν τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της ομιλίας του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία επανέλαβε την ιστορική φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, καθώς συνέκρινε τον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας με τον αγώνα της Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Επικαλούμενος την ιστορική ομιλία του Τσόρτσιλ, ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν ενάντια στις δυνάμεις της Μόσχας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Ο Β. Ζελένσκι τόνισε: «Δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα χάσουμε. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, στη θάλασσα, στον αέρα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη γη μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές, στους δρόμους».

Είπε ότι η Ουκρανία διεξάγει έναν «πόλεμο που δεν ξεκινήσαμε και δεν θέλαμε». Οπως είπε στους Βρετανούς βουλευτές, «δεν θέλουμε να χάσουμε αυτό που έχουμε, αυτό που είναι δικό μας».

Συγκρίνοντας την Ουκρανία με το Ηνωμένο Βασίλειο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Β. Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί παλεύουν για να σώσουν τη χώρα τους, «όπως ακριβώς δεν θέλατε να χάσετε τη χώρα σας όταν οι ναζί άρχισαν να πολεμούν τη χώρα σας και έπρεπε να πολεμήσετε για τη Βρετανία».

Είπε επίσης ότι περισσότερα από 50 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από τη ρωσική εισβολή.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Κίεβο, όπως και τη ρωσική επίθεση σε εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια.

«Βλέπαμε να βομβαρδίζονται κατοικίες και δεν λυγίσαμε. Οι σύμμαχοι δεν βοηθούν πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν βοηθούν όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε» ανέφερε, διαμαρτυρόμενος για τη στάση του ΝΑΤΟ.

Δείτε την ομιλία Ζελένσκι:

Βαγγέλης Μαρινάκης