Πιεστικές εισηγήσεις στο Μαξίμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου – Τα βήματα μέχρι τη νομοθέτηση, τι προβλέπει το Σύνταγμα

Οι διεθνείς εξελίξεις, οι αλλαγές στην γεωπολιτική σκακιέρα, η ενεργειακή κρίση και το ράλι ανατιμήσεων δημιουργούν πιέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου και του κλιμακωτού μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα. Το επιχείρημα όσων εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως θα πρέπει να επανέλθει το “μπόνους” των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα  “για να μην μπει η χώρα ξανά σε περίοδο ακυβερνησίας με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και χαθεί πολύτιμος και παραγωγικός χρόνος μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Της Άννας Καραβοκύρη

Επίσης, βασικό επιχείρημα όσων τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι ότι όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ αλλά χωρίς την αυτοδυναμία. Η κυβερνητική φθορά έχει ρίξει τη ΝΔ κάτω του 38% και με αυτά τα δεδομένα είναι απίθανο να κερδίσει έστω και την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών, στις μεθεπόμενες εκλογές.

Και για αυτό ασκούν ισχυρές πιέσεις προς τον πρωθυπουργό για αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου η ΝΔ να είναι ξανά  αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ήδη, στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το “στίγμα” των επόμενων εκλογών λέγοντας πως “οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν σταθερότητα ή περιπέτειες”.

  • «Η σταθερότητα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σε πολλά επίπεδα» έχει δηλώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως η σταθερότητα θα είναι το μεγάλο ζητούμενο στις επόμενες εκλογές. “Η σταθερότητα της χώρας για να μη διαταράξουμε την πορεία στην οποία κινούμαστε» είχε πει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, εφόσον ο πρωθυπουργός λάβει την απόφαση για αλλαγή του εκλογικού νόμου το δίλλημα που θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο είναι “ απλή αναλογική και κυβερνήσεις συνεργασίας ή ενισχυμένη αναλογική και αυτοδύναμες κυβερνήσεις”.

Πως θα γίνει και τι προβλέπει 

Εφόσον ο πρωθυπουργός υιοθετήσεις τις εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε το Υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει στην Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Το νέο νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα εισαχθεί στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για συζήτηση και επεξεργασία και στην συνέχεια θα λάβει προς τον δρόμο προς την Ολομέλεια αναζητώντας ευρεία πλειοψηφία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα εφόσον το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί από τα 2/3 δηλαδή από 200 βουλευτές θα ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές.

Ειδικότερα, το άρθρο 54, παρ. 1 του Συντάγματος προβλέπει «το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών».

  • Σε περίπτωση που ο νέος εκλογικός νόμος υπερψηφιστεί από λιγότερους των 200 βουλευτών τότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. 

Υπενθυμίζουμε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει τον Ιούλιο του 2016 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τότε η ΝΔ είχε καταψηφίσει το σχετικό νόμο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει πως “τα συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, παράγουν κυβερνητική σταθερότητα”.

Και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι επαναληπτικές εκλογές – σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση – θα γίνουν με το νόμο της ΝΔ όπου προβλέπει κλιμακωτό μπόνους 50 εδρών ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.

Δηλαδή, το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό άνω του 25% και για κάθε 0,5 μονάδα θα λαμβάνει μία επιπλέον έδρα.


Σχετικά Άρθρα