Ο Αυστριακός Καγκελάριος επιμένει: Η Αυστρία θα παραμείνει ουδέτερη

 Ο Αυστριακός Καγκελάριος επιμένει: Η Αυστρία θα παραμείνει ουδέτερη

Η Αυστρία θα παραμείνει ουδέτερη, δήλωσε μέσω Twitter ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, χαρακτηρίζοντας άσκοπη τη συζήτηση για την ουδετερότητα της χώρας που ξέσπασε μετά την εισβολή στην Ουκρανία

«Η Αυστρία ήταν ουδέτερη, η Αυστρία είναι ουδέτερη κι η Αυστρία θα παραμείνει ουδέτερη», έγραψε ο Νεχάμερ στο Twitter τη Δευτέρα (7 Μαρτίου), κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κατάρ για να εξασφαλίσει αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη χώρα, σε μια προσπάθεια να αντικατασταθεί το ρωσικό αέριο από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Αυστρία.

«Η ουδετερότητα της Αυστρίας την εξυπηρέτησε καλά στο παρελθόν και συνεχίζει να το κάνει. Δεν τίθεται θέμα συζήτησης», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Νεχάμερ ήρθαν ως απάντηση σε δήλωση του Αυστριακού ευρωβουλευτή Ότμαρ Κάρας, συντηρητικού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο οποίος δήλωσε ότι η ουδετερότητα της Αυστρίας θα πρέπει να επανεξεταστεί.

«Το ποιος θα είναι ο ρόλος της ουδετερότητας [της Αυστρίας] σε όλο αυτό θα φανεί στο τέλος της συζήτησης», δήλωσε ο Κάρας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης για το μέλλον της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «η ουδετερότητα δεν παίζει κανένα ρόλο στην οικοδόμηση μιας αμυντικής πολιτικής της ΕΕ».

Ο Κάρας σημείωσε ότι η Αυστρία άλλαξε το Σύνταγμά της όταν εντάχθηκε στην ΕΕ για να διασφαλίσει ότι η ουδετερότητά της «δεν θα εμποδίζει» την εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και την αμυντική πολιτική της ΕΕ.

Η ουδετερότητα και η απροθυμία της Αυστρίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αμφισβητούνται όλο και περισσότερο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που έχει ήδη ωθήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να «φλερτάρουν» ανοιχτά με την ιδέα της ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία.

Πηγή: Euractiv

Σχετικά Άρθρα