Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ουκρανίας και Ρωσίας – Σε ασφυκτικό κλοιό Μαριούπολη, Βολνοβάχα και Νικολάεφ

Οι αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία ξεκίνησαν τον τρίτο γύρο συνομιλιών στη Λευκορωσία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. 

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαίλο Ποντόλιακ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων τη Δευτέρα, καθώς ετοιμαζόταν να ξεκινήσει ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους.

“Σε λίγα λεπτά, θα αρχίσουμε να μιλάμε με εκπροσώπους μιας χώρας που πιστεύει σοβαρά ότι η μεγάλης κλίμακας βία κατά των αμάχων είναι επιχείρημα. Αποδείξτε ότι αυτό δεν ισχύει”, έγραψε στο Twitter, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Προ ολίγων ωρών η Μόσχα, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, έκανε γνωστούς τους όρους που απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Τα πιο πρόσφατα γεγονότα

Βομβαρδίστηκε η πρωτεύουσα: Υπήρξαν σφοδρές μάχες νωρίς τη Δευτέρα σε μια ευρεία περιοχή από τα βόρεια έως τα δυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους και αξιόπιστες πληροφορίες από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν προχωρήσει στην επίθεση σε πολλές περιοχές για να πιέσουν προς την ουκρανική πρωτεύουσα. Το βίντεο που εντόπισε το CNN τη Δευτέρα δείχνουν ρωσικά τανκς να παίρνουν θέσεις σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή ακριβώς δυτικά του Κιέβου.

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ουκρανίας και Ρωσίας - Σε ασφυκτικό κλοιό Μαριούπολη, Βολνοβάχα και Νικολάεφ

Η επίθεση στον νότο συνεχίζεται: Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν την επίθεση προς το στρατηγικό λιμάνι της πόλης Νικολάεφ το πρωί της Δευτέρας, με αξιωματούχους να προειδοποιούν τους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγιά τους. Η προειδοποίηση για επίθεση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο δήμαρχος του Νικολάεφ Όλεγκ Σενκέβιτς είπε ότι η πόλη χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους τα ξημερώματα. Το CNN είδε την Κυριακή στοιχεία ότι κομμάτια από πυρομαχικά διασποράς είχαν προσγειωθεί κοντά σε περιοχές αμάχων και ένας αξιωματούχος σε νοσοκομείο του Νικολάεφ είπε στο CNN ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς.  Ρωσικά τανκς πυροβόλησαν τη Δευτέρα στο κεντρικό αεροδρόμιο στο Νικολάεφ της Ουκρανίας, το οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν νωρίτερα ανακτήσει από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Η Ρωσία σχεδιάζει να “περικυκλώσει” το Ντνίπρο: Η Ρωσία αυξάνει τους πόρους για να “περικυκλώσει” την πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία, δήλωσε ο Ολέξιι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο Facebook την Κυριακή.

“Η διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στρέφει το επίκεντρό της προς τον νότο, προσπαθώντας να στερήσει από την Ουκρανία την πρόσβαση στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, κάτι που, κατά τη γνώμη τους, θα δημιουργήσει συνθήκες για οικονομική καταστολή της Ουκρανικής Αντίστασης”, ανέφερε.

“Ο εχθρός δεν εγκαταλείπει τις ελπίδες του να καταλάβει το Κίεβο και αυξάνει τους πόρους για να περικυκλώσει τη Ντνίπρο”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της Ρωσίας ήταν “να περικυκλώσει τις μεγάλες πόλεις, να εξαφανίσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και να δημιουργήσει μια κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής για τους αμάχους”.

Πόλη υπό πολιορκία: Εντείνονται οι φόβοι για τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στις πολιορκημένες πόλεις της νότιας Ουκρανίας, Μαριούπολη και Βολνοβάχα, καθώς η επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζεται. Ένας άνδρας, ο οποίος δραπέτευσε από τη Βολνοβάχα πριν από δύο ημέρες, είπε στο CNN για τις συνθήκες σε μέρη της πόλης , όπου πέρασε μέρες κρυμμένος σε ένα υπόγειο. “Ο κόσμος είναι εκεί εδώ και 11 ημέρες. Κάποιοι βγήκαν έξω, αλλά περίπου 450 είναι ακόμα εκεί”, είπε στο CNN, προσθέτοντας ότι δεν έχει καμία επικοινωνία με τον κόσμο από τότε που έφυγε και είναι ακόμα εκεί από όσο ξέρει.

Βομβαρδισμοί σε Βολνοβάχα και Μαριούπολη

Σχεδόν όλες οι προτεινόμενες διαδρομές της Ρωσίας για έξοδο από την Ουκρανία πηγαίνουν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία: Η Ουκρανία επέκρινε τη μονομερή ανακοίνωση της Ρωσίας για διαδρομές εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη σύγκρουση . Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βέρεσιουκ, χαρακτήρισε τη ρωσική πρόταση ως απαράδεκτη, ιδίως καθώς όλοι εκτός από έναν από τους διαδρόμους οδηγούν στη Ρωσία ή τη στενή σύμμαχο Λευκορωσία. Εν τω μεταξύ, ένας αξιωματούχος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης περιέγραψε την ανακοίνωση ως “κυνική όσο και μη πρακτική, χωρίς καμία προετοιμασία”. 

Σχετικά Άρθρα