Οργή Ρωσίας κατά Δουβλίνου για την “εισβολή” φορτηγού στην πρεσβεία της

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ιρλανδία ότι δεν προστατεύει τον πρέσβη και το προσωπικό της, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο, μετά το συμβάν με το φορτηγό που μπήκε με την όπισθεν στην πύλη της πρεσβείας.

Ο οδηγός (ο επιχειρηματίας Ντέσμοντ Γουίσλεϊ που συνελήφθη αργότερα από τις αρχές), αφού άφησε το φορτηγό του στην πύλη, μοίρασε φυλλάδια που δείχνουν μια φωτογραφία μιας γυναίκας και των παιδιών της που δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς στο Ιρπίν.

Όπως είπε ο δράστης, «το έκανα αυτό για να δημιουργήσω έναν ασφαλή διάδρομο για να φύγει ο Ρώσος πρέσβης από την Ιρλανδία, να περάσει από την Πολωνία [και] να περπατήσει στην Ευρώπη. Το έκανα για αυτήν εδώ την κυρία και τα παιδιά της που σκοτώθηκαν στο Ιρπίν. Με επηρέασε πραγματικά χθες το βράδυ και το κάνω για αυτούς. Θέλω ο πρέσβης και οι συνάδελφοί του να φύγουν από αυτή τη χώρα, να φύγουν από αυτήν την ελεύθερη χώρα».

Εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας δήλωσε πως το περιστατικό σημειώθηκε παρουσία αξιωματικών ασφαλείας, οι οποίοι έμειναν αδρανείς. Η ρωσική πρεσβεία καταδίκασε με έντονο τρόπο αυτήν την «εγκληματική πράξη παραφροσύνης» –όπως τη χαρακτήρισε– που στρέφεται εναντίον μιας ειρηνικής διπλωματικής αποστολής. Η ρωσική πρεσβεία τόνισε επίσης πως θεωρεί αυτό το περιστατικό ως «σαφή και κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 22 της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις του 1961».

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ένας ιερέας –που συνελήφθη στη συνέχεια– πέταξε κόκκινη μπογιά πάνω από τις πύλες της πρεσβείας.

Σχετικά Άρθρα