Ιστορικό άλμα 62% για το νικέλιο

Άλμα έως και 62% βρέθηκε να σημειώνει σήμερα το νικέλιο σε μια από τις πιο ακραίες κινήσεις τιμών που έχει δει ποτέ το London Metal Exchange, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τις προμήθειες από τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το νικέλιο βρέθηκε να κερδίζει περισσότερα από 17.000 δολάρια, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό σχεδόν 15 ετών πάνω από τα 46.000 δολάρια ο τόνος. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος σε δολάρια στην 35χρονη ιστορία του συμβολαίου.

Η άνοδος του μετάλλου ακολουθεί συνολικά κέρδη 19% από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι τράπεζες μειώνουν την έκθεση τους σε Ρώσους προμηθευτές εμπορευμάτων και μεγάλες ναυτιλιακές απομακρύνθηκαν από τα βασικά λιμάνια της χώρας. 

Τώρα, καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν μια πιθανή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, οι traders αξιολογούν το ενδεχόμενο μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές να επιλέξουν να αποφύγουν και άλλες αγορές πρώτων υλών στη Ρωσία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες απαγορεύσεις από τη Δύση. 

“Οι αγορές εμπορευμάτων τιμολογούν όλο και περισσότερο ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο ένα σημαντικό μέρος της ρωσικής προσφοράς θα αποκλειστεί από την αγορά”, αναφέρει η Morgan Stanley σε έκθεσή της. “Οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς, έως ότου ο πραγματικός αντίκτυπος ξεκαθαρίσει κάπως και οι τιμές αρχίσουν να βρίσκουν μια νέα ισορροπία”, προσθέτει.  

“Η αγορά του νικελίου βρίσκεται στο πιο στενό σημείο της από τον υπερκύκλο των βασικών εμπορευμάτων μέσα στη δεκαετία του 2000”, τονίζουν τέλος αναλυτές της Citigroup, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα συνεχίσουν για ορισμένο διάστημα να κινούνται στη στρατόσφαιρα.

Σχετικά Άρθρα