Η Moderna κατασκευάζει το πρώτο εργοστάσιο mRNA εμβολίων στην Αφρική

Συμβόλαιο με την Κένυα υπέγραψε η Moderna για τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου παραγωγής εμβολίων mRNA κατά της Covid-19 στην αφρικανική ήπειρο, ανακοίνωσε σήμερα η πολυεθνική του φαρμάκου.

Στόχος της φαρμακευτικής εταιρείας είναι η ετήσια παραγωγή τουλάχιστον 500 εκατ. δόσεων. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει το στήσιμο αλυσίδας παραγωγής για την παρασκευή φαρμακευτικών ουσιών, με προοπτική να επεκταθεί σε πλήρη κύκλο παραγωγής εμβολίων εντός του 2023. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η κάλυψη των αφρικανικών πληθυσμών με εμβόλια που θα παράγοντα εγχώρια, χωρίς η ήπειρος να είναι εξαρτημένη από τις εξαγωγές της Δύσης, που έχουν δείξει τα σοβαρά όρια και τις προβληματικές τους.

Η Αφρική παραμένει η ήπειρος με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη κατά του κοροναϊού. Αυτή τη στιγμή, η πρόσβαση της φτωχής ηπείρου σε εμβόλια γίνεται κατά 99% από εισαγωγές από τη Δύση, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Σε αυτό το πλαίσιο, και οι ηγέτες των αφρικανικών εθνών φαίνεται να ψάχνουν τρόπους να ξεφύγουν από το αδιέξοδο που φέρνει η εξάρτησή τους από τις αναπτυγμένες χώρες, προχωρώντας σε ουσιαστικότερες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών εμβολιασμού του 1,3 δισ. της ηπείρου.

Τον Οκτώβριο, η Κένυα και η Ρουάντα σύναψαν αντίστοιχη συμφωνία με την BioNTech για την κατασκευή εργοστασίων πλήρους παραγωγής εμβολίων.

Σχετικά Άρθρα