Εκατοντάδες χιλιάδες “εθελοντές” χάκερς κατά της Ρωσίας

Περισσότερα από 400.000 άτομα έχουν προσφερθεί ως «εθελoντές χάκερς» με στόχο να βοηθήσουν την Ουκρανία στον κυβερνοπόλεμο της εναντίον της Ρωσίας.

Ο Βικτόρ Ζορά, αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας πληροφοριών της Ουκρανίας, είπε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία προχωρά σε «κυβερνοαντίσταση» στο πλαίσιο απάντησης στην εισβολή, ώστε να προσπαθήσει να καταφέρει ένα πλήγμα κατά της Ρωσίας σε αυτό το μέτωπο και να την αποδυναμώσει.

Ο Ζορά είπε: «Οι φίλοι μας, Ουκρανοί σε όλο τον κόσμο, έχουν ενωθεί για να υπερασπιστούν τη χώρα μας, ακόμη και στον κυβερνοχώρο. Η Ουκρανία εργάζεται στο μέγιστο βαθμό για να προστατεύσει τον κυβερνοχώρο και τα δίκτυά της και να κάνει τον επιτιθέμενο να υποστεί τις επιπτώσεις των πράξεών του».

Είπε επίσης ότι οι εθελοντές συνδράμουν την Ουκρανία στο να αποκτήσει πληροφορίες με στόχο την προσβολή των ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων.

Τι υποστηρίζει η Ρωσία

Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, υποστηρίζει ότι δεν διαπράττει καμία πράξη κατά της Ουκρανίας που να εντάσσεται στην κατηγορία του κυβερνοπολέμου.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές φαίνεται να μην έπεισαν διάφορες οργανωμένες ομάδες χάκερ, όπως οι Anonymous και οι Λευκορώσοι Κυβερνοπαρτιζάνοι, οι οποίοι έχουν επίσης βοηθήσει στο χτύπημα πληροφοριακών συστημάτων και βάσεων δεδομένων της Ρωσίας.

Ο Ζορά κατέληξε: «Δεν καλωσορίζουμε καμία παράνομη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο, πιστεύουμε ότι κάθε μεριά είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές της. Όμως η παγκόσμια τάξη πραγμάτων άλλαξε στις 24 Φεβρουαρίου. Έχουμε στρατιωτικό νόμο εδώ στην Ουκρανία. Και δεν νομίζω ότι η επίκληση στις ηθικές αρχές λειτουργεί από τη στιγμή που ο εχθρός μας δεν έχει αρχές».

Σχετικά Άρθρα