Το δράμα των αποκλεισμένων σε Μαριούπολη και Χερσώνα- Δραματικές μαρτυρίες- Χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα

 Το δράμα των αποκλεισμένων σε Μαριούπολη και Χερσώνα- Δραματικές μαρτυρίες- Χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα

Η Oleksandra Zhovtyuk βρίσκεται καταφύγιο με τα τρία μικρά παιδιά της στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Kherson, στη νότια Ουκρανία. (Ευγενική προσφορά Oleksandra Zhovtyuk)- Πηγή: CNN

Μια μητέρα τριών παιδιών που αναζητά καταφύγιο στο σπίτι της γιαγιάς της στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Kherson, στη νότια Ουκρανία, είπε στο CNN ότι δεν έχουν απομείνει πολλά σε τρόφιμα ή ιατρικές προμήθειες.

Επίσης, δεν σκέφτηκε ποτέ ότι θα έπρεπε να μάθει στα μικρά παιδιά της πώς να κρύβονται από τις βόμβες, είπε.

«Αισθανόμαστε απομονωμένοι από την υπόλοιπη Ουκρανία αυτή τη στιγμή», είπε η Oleksandra Zhovtyuk, προσθέτοντας ότι δεν βγαίνουν έξω επειδή οι Ρώσοι στρατιώτες δεν θα τους αφήσουν να περάσουν ή να βγουν από την πόλη ή να αφήσουν βοήθεια.

Το μεγαλύτερο παιδί του Zhovtyuk είναι 7 ετών και έχει ήδη καταλάβει τι συμβαίνει. «Ξυπνάει το βράδυ, κλαίει και με ρώτησε πότε θα τελειώσει», είπε.“Το μεσαίο παιδί μου, δεν καταλαβαίνει και πιστεύει ότι είναι σαν παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, θέλω πραγματικά να πιστεύει ότι είναι σαν παιχνίδι — ότι πρέπει να παίζουμε σύμφωνα με τους κανόνες.”

Η Ζόβτιουκ ανησυχεί τι κάνει ο πόλεμος στο 18 μηνών της. «Με όλη αυτή την ατμόσφαιρα, είναι πολύ ανήσυχος το βράδυ, κλαίει και θέλει να είναι μαζί μου όλη την ώρα, γιατί νιώθει ότι κάτι συμβαίνει», είπε.

Μιλώντας από το καταφύγιό της, η Zhovtyuk είπε ότι λέει στο μεγαλύτερο παιδί της ότι «πρέπει να είμαστε δυνατοί αυτή τη στιγμή, πρέπει να είμαστε μαζί αυτή τη στιγμή και πρέπει να με ακούσει».

Τα παιδιά κοιμούνται στο διάδρομο καθώς είναι το πιο ασφαλές μέρος του σπιτιού όταν αρχίζουν οι βομβαρδισμοί — τα κρεβάτια τους είναι πολύ επισφαλή, είπε.“Της είπα, αν κάτι εκραγεί, πρέπει να κρατήσει την αδερφή της και να μην τρέχει κοντά μου. Πρέπει να μείνουν εκεί και να είναι εκεί για αυτήν. Το τρομακτικό είναι ότι είναι 7 ετών και εγώ δεν πίστευα ποτέ ότι θα έλεγα στο παιδί μου να μην τρέχει κοντά μου, αλλά να μείνει με την αδερφή της. Δεν ξέρω τι να πω. Είναι πολύ τρομακτικό”, είπε ο Ζόβτιουκ.

Για “ανθρωπιστικό αποκλεισμό” μιλά ο δήμαρχος Μαριούπολης

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο το βράδυ του Σαββάτου ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Οι Ουκρανοί υποφέρουν από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε το Σάββατο. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.

Χερσώνα

Κάποιο πλαίσιο: Η Χερσώνα, μια πόλη-λιμάνι-κλειδί σε μια είσοδο της Μαύρης Θάλασσας καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά από μέρες σφοδρών βομβαρδισμών και βομβαρδισμών. Ο δήμαρχος της,  Ihor Kolykhaiev , είπε το Σάββατο ότι οι 300.000 κάτοικοι δεν είχαν άλλα όπλα για να αντισταθούν στα ρωσικά στρατεύματα, προσθέτοντας ότι η πόλη ήταν χωρίς ρεύμα και νερό και είχε απεγνωσμένη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με πληροφορίες από το CNN

Σχετικά Άρθρα