Σχεδόν 20.000 ξένοι εθελοντές έτοιμοι να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών

Σχεδόν 20.000 ξένοι μαχητές δήλωσαν εθελοντές για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Επί του παρόντος, ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 20.000, έρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNi.

Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, «πολλοί άνθρωποι απεχθάνονται τη Ρωσία» εδώ και χρόνια, αλλά δεν τολμούσαν να της αντιταχθούν. «Όταν οι άνθρωποι είδαν ότι οι Ουκρανοί μάχονται, ότι δεν κατεβάζουν τα χέρια, αυτό τους ώθησε να πολεμήσουν», πρόσθεσε.

Αν και δήλωσε ότι «κατανοεί την ανάγκη να πολεμήσουν», ο Κουλέμπα επανέλαβε ότι είναι «πιο σημαντικό» να λάβει η Ουκρανία «πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια» από τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως «για την αντιαεροπορική άμυνά της».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου την ίδρυση μιας «διεθνούς λεγεώνας» ξένων μαχητών που θα βοηθήσουν στην άμυνα απέναντι στη Ρωσία. Οι εθελοντές καλούνται να απευθυνθούν στις πρεσβείες της Ουκρανίας στις χώρες όπου βρίσκονται.

Η Δανία έδωσε το «πράσινο φως» στους πολίτες της να ενταχθούν σε αυτή τη «λεγεώνα», όπως και η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας. Ωστόσο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας, ναύαρχος Τόνι Ράντακιν, είπε σήμερα ότι είναι «παράνομο και ανώφελο» να πάνε οι Βρετανοί να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα