Ξαφνική εσωστρέφεια στη ΝΔ λόγω Χρυσοχοΐδη – Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση Μητσοτάκη και πού θα δώσει την έδρα του

 Ξαφνική εσωστρέφεια στη ΝΔ λόγω Χρυσοχοΐδη – Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση Μητσοτάκη και πού θα δώσει την έδρα του

Όταν προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε πως θα συνεργαστεί με πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους, χωρίς να υπάρχει προγραμματική συμφωνία κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το τι θα επακολουθούσε. Η ανακοίνωση πως στις επόμενες εθνικές εκλογές ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στο Δυτικό Τομέα, όχι μόνο δεν εξέπληξε τους «παροικούντες στην γαλάζια  Ιερουσαλήμ» αλλά τους προκάλεσε για μια ακόμα φορά μερική απογοήτευση.

Της Άννας Καραβοκύρη

Ένα κομμάτι της βάσης του κυβερνώντος κόμματος κάθε άλλο από ενθουσιασμένο δείχνει για την επιλογή του πρωθυπουργού στην αξιολόγηση στελεχών. Εμπειρότατα στελέχη της ΝΔ εκτιμούν πως το πολυπόθητο άνοιγμα προς το Κέντρο που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα στις κάλπες.

  • «Ό,τι θα κερδίσει από το Κέντρο θα το χάσει από τα Δεξιά» σημειώνουν χαρακτηριστικά και τονίζουν πως ήδη υπάρχουν σημαντικές διαρροές στελεχών δεξιότερα της παράταξης τις οποίες ο πρωθυπουργός είτε τις αγνοεί είτε τις θεωρεί αμελητέες. Όπως σημειώνουν στελέχη που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία της παράταξης «οι άνθρωποι του κόμματος, οι στρατιώτες της παράταξης, αυτοί που την κρίσιμη ώρα θα δώσουν την μάχη του σταυρού στις επόμενες εκλογές, σήμερα βρίσκονται μακριά από το Μαξίμου και το κέντρο λήψης των αποφάσεων».

Είναι γεγονός πως η βάση της ΝΔ δεν βλέπει με καλό μάτι τις τελευταίες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά τα στελέχη της παράταξης. Η άπλετη στήριξη που προσφέρει το Μέγαρο Μαξίμου στα Πασοκογενή στελέχη έχει προκαλέσει αναταράξεις στη βάση του κόμματος. Κι όσο πλησιάζουμε σε προεκλογική περίοδο τόσο περισσότερο φαίνεται πως εντείνεται αφενός η στήριξη των Κεντροαριστερών στελεχών και αφετέρου η δυσαρέσκεια των μελών του κόμματος.

Η διαφαινόμενη αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται πως έχει θορυβήσει το κυβερνητικό επιτελείο που επιδιώκει συνεχή ανοίγματα στο χώρο της Κεντροαριστεράς και ειδικότερα στο χώρο των «εκσυγχρονιστών». Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως εντάσσεται κι επίσημα η «μεταγραφή» του Μιχάλη Χρυσοχοιδη στο στρατόπεδο της ΝΔ.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην Β’ Αθηνών και ιδιαίτερα στο Δυτικό Τομέα. Για αυτό το λόγο επέλεξε με μια συμβολική κίνηση να θέσει εκεί υποψηφιότητα ο ίδιος και μάλιστα να κρατήσει την βουλευτική έδρα.

Στην ίδια εκλογική περιφέρεια εκλέγεται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γιάννης Λοβέρδος. Επίσης, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ήταν μεταξύ άλλων ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Αντώνης Πανούτσος, ο Μπάμπης Καραθάνος κ. α που δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Το ερώτημα που γεννάται μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μ. Χρυσοχοίδη στον Δυτικό τομέα είναι τι θα γίνει με την έδρα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ίδια εκλογική περιφέρεια ή αν θα μετακομίσει στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σενάριο που εξετάζει σοβαρά χωρίς όμως να έχει ακόμα “κλειδώσει” είναι ο πρωθυπουργός να “δώσει” την έδρα του στο Δυτικό τομέα και να κατέβει υποψήφιος στην Κρήτη με στόχο να ανακόψει την δυναμική του Κρητικού Νίκου Ανδρουλάκη.

Σχετικά Άρθρα