Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

 Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από σήμερα Σάββατο μετά την απόφαση που έλαβαν οι ειδικοί οι οποίοι πάντως συστήνουν ότι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καθώς και ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ενώ εάν επικρατεί συνωστισμός η χρήση της συστήνεται σε όλους, ανεξαρτήτως κατάστασης υγείας ή εμβολιαστικής κατάστασης.

Η σταθερή υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησε τους ειδικούς της επιτροπής στο να δώσουν το πράσινο φως για τη χαλάρωση και αυτού του μέτρου, η οποία μάλιστα έγινε νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς η αρχική υπόθεση ήταν ότι θα ίσχυε μετά το τριήμερο των Αποκριών.

Η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα πρέπει να μεταφραστεί ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας, ο ιός δεν έχει φύγει, τονίζουν οι επιστήμονες.

«Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και κατανοητό ότι από σήμερα δεν καταργείται εντελώς η χρήση της μάσκας για κορονοϊό στους εξωτερικούς χώρους», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Σταματούλα Τσικρικά. Υπογράμμισε την ισχυρή σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για διατήρησή της όπου διαπιστώνεται συνωστισμός και για χρήσή της από άτομα με παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και για τα άτομα τα οποία δεν έχουν προβεί σε εμβολιασμό έναντι του SARS Cov-2.

«Οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρας μας δεν επιτρέπουν ακόμα την πλήρη αποδέσμευση από τις μάσκες ακόμη στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η δυναμική του ιού βρίσκεται υπό συνεχή στενή υγειονομική παρακολούθηση», σημείωσε η κ. Τσικρικά.

Χθες, Παρασκευή, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 16.060 κρούσματα και 56 θάνατοι. Σε 389 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το προηγούμενο 24ωρο διενεργήθηκαν 353.173 εργαστηριακά τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 4,54%.

Σχετικά Άρθρα