“Έκπληξη” στους Δυτικούς – Τρεις ρώσοι διοικητές σκοτώθηκαν στο μέτωπο

 “Έκπληξη” στους Δυτικούς – Τρεις ρώσοι διοικητές σκοτώθηκαν στο μέτωπο

Τρεις διοικητές του ρωσικού στρατού σκοτώθηκαν αφού ανέβηκαν προς την πρώτη γραμμή σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν την ορμή στην εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με δυτικές πηγές. Ο υποδιοικητής της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, Ταγματάρχης Αντρέι Σουχοβέτσκι, του οποίου ο θάνατος από πιθανή σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή αποκαλύφθηκε την Πέμπτη, είναι το υψηλόβαθμο μέλος της δύναμης εισβολής που έχασε τη ζωή του μετά από εννέα ημέρες μάχης.

Τώρα δυτικοί αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Independent, επιβεβαίωσαν ότι ένας διοικητής μεραρχίας και ένας διοικητής συντάγματος έχουν επίσης σκοτωθεί, σε αυτό που περιγράφηκε ως μια εξέλιξη «έκπληξη».

Ένας δυτικός αξιωματούχος εκτίμησε ότι «οι διοικητές σκοτώθηκαν επειδή έπρεπε να πάνε όλο και πιο κοντά στο μέτωπο». «Αυτό είναι ένδειξη κάποιου βαθμού εκνευρισμού και κάποιου βαθμού έλλειψης προόδου, καθώς προσπαθώντας να επιβάλουν την προσωπικότητά τους στο πεδίο της μάχης, θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο».

Τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκε ένα συνεχές μπαράζ αεροπορικών και πυροβολικών επιδρομών σε πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, καθώς και στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

Όπως λένε αυτό ήταν «πιθανώς συνέπεια των προσπαθειών της Ρωσίας να μετριάσει τις συνεχιζόμενες υλικοτεχνικές δυσκολίες και να αντιμετωπίσει την ισχυρή ουκρανική αντίσταση».

Η αυτοκινητοπομπή τεθωρακισμένων οχημάτων μήκους 40 μιλίων βόρεια του Κιέβου έχει κολλήσει για αρκετές ημέρες και είναι ευάλωτη στην επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η τεράστια κλίμακα του – και η παρουσία εγκαταλελειμμένων και κατεστραμμένων οχημάτων ανάμεσά του – έχει δυσκολέψει τις μετακινήσεις ζωτικών προμηθειών και μηχανικών μονάδων λένε οι ίδιες πηγές.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι ανώτεροι αξιωματικοί φαίνεται να ένιωσαν υποχρεωμένοι να τολμήσουν να προχωρήσουν, είπε ένας δυτικός αξιωματούχος.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι σκοτώθηκαν επειδή έπρεπε να πάνε όλο και πιο κοντά στο μέτωπο, αντί να σκοτωθούν στο πίσω μέρος των επιχειρήσεων», είπε ο αξιωματούχος.

«Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι οι διοικητές αισθάνονται ότι πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω για να αποκτήσουν μεγαλύτερη ώθηση και έλεγχο στις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι ένδειξη ενός βαθμού απογοήτευσης, κάποιου βαθμού έλλειψης προόδου.

«Προσπαθούν να επιβάλουν την προσωπικότητά τους στο πεδίο της μάχης και θέτουν τον εαυτό τους σε προσωπικό κίνδυνο».

Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι γνώριζαν τις αδυναμίες στη ρωσική στρατιωτική ετοιμότητα πριν από την επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά έχουν «σοκαριστεί» από την εσφαλμένη εφαρμογή του σχεδίου εισβολής. «Υποτίμησαν σημαντικά την ουκρανική αντίσταση» λένε οι ίδιες πηγές.

Σχετικά Άρθρα