DW: Εξεταστική επιτροπή στην Αυστριακή Βουλή για το “Σύστημα Κουρτς”

 DW: Εξεταστική επιτροπή στην Αυστριακή Βουλή για το “Σύστημα Κουρτς”

Εκλογικές νίκες και μεγάλη επιρροή ήταν τα χαρακτηριστικά της καγκελαρίας του Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία. Τώρα όμως «μέθοδοι Κουρτς» εξετάζονται από τη Βουλή.

Και μόνο το όνομα της εξεταστικής επιτροπής του αυστριακού κοινοβουλίου αρκεί για να πλήξει το εναπομείναν κύρος των αυστριακών συντηρητικών του κυβερνώντος Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος ÖVP: «Εξεταστική επιτροπή για την διαφθορά στο ÖVP». Το πανίσχυρο συντηρητικό κόμμα κατηγορείται ότι κατά τη διάρκεια της παντοκρατορίας του πρώην καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς μοίραζε αξιώματα σε ημέτερους εντός και εκτός πολιτικής. Παράλληλα στήριξε την άνοδο του τότε καγκελαρίου με παραποιημένες δημοσκοπήσεις και δημόσιες καταχωρήσεις. «Μια μικρή ομάδα γύρω από τον Σεμπάστιαν Κουρτς κατάφερε να εξαπατήσει ολόκληρη την χώρα», τόνισε η βουλευτής των Πρασίνων Νίμα Τομασέλι στην έναρξη εργασιών της εξεταστικής επιτροπής την Τετάρτη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αυστριακή κοινή γνώμη παρακολούθησε την κατάθεση του νυν καγκελαρίου Καρλ Νέχαμερ στην επιτροπή. Ο εδώ και τρεις μήνες αυστριακός καγκελάριος υποσχέθηκε περισσότερη διαφάνεια στην χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και την ανάθεση καταχωρήσεων στα μέσα ενημέρωσης από υπουργεία και καγκελαρία.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, επιδιώκει να αξιοποιήσει την εξεταστική επιτροπή, η οποία έπεται της εξεταστικής επιτροπής για το λεγόμενο «σκάνδαλο Ίμπιζα», για να ένα…ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το, όπως το χαρακτηρίζει, «σύστημα Κουρτς». Βουλευτές της αντιπολίτευσης παραδέχονται ωστόσο δημόσια ότι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι μειωμένο, μιας και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί εδώ και περίπου μια εβδομάδα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κουρτς: «Οι κατηγορίες σε βάρος μου δεν ευσταθούν»

Πρόσφατα παρουσιάστηκε από σχεδόν όλα τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης μια είδηση για μάρτυρα, η οποία με την κατάθεσή της στήριζε τον Σεμπάστιαν Κουρτς. Το στέλεχος εταιρίας δημοσκοπήσεων, η οποία για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών δημοσίευε παραποιημένες σφυγμομετρήσεις, δήλωσε ότι δεν είχε καμία επαφή σε προσωπικό επίπεδο, ούτε με τον καγκελάριο, ούτε με στενούς συνεργάτες του. Και σαν μην έφθανε αυτό κατάθεσε ότι παρουσίασε παρόμοιες δημοσκοπήσεις και για λογαριασμό του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστρίας SPÖ.

«Πάντα έλεγα ότι οι κατηγορίες σε βάρος μου δεν ευσταθούν» βιάστηκε να γράψει ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε ανάρτησή του. Άγνωστο ωστόσο, αν μια και μόνο μαρτυρία αρκεί για να ανατρέψει τις υποψίες της εισαγγελίας για ψευδή κατάθεση και συνέργεια σε απιστία. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε την σχετική απόφαση, διαμηνύει η αρμόδια υπηρεσία.

Πρόσωπο κλειδί στα σκάνδαλα της περιόδου Κουρτς είναι ο πρώην στενός σύμβουλος του καγκελαρίου και πρώην επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Öbag. Τα περίπου 300.000 μηνύματα στο κινητό του επιβάρυναν σε τέτοιο βαθμό την τότε κυβέρνηση, ώστε ο ίδιος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να αναλάβει υπεύθυνος στρατηγικής σε αμερικανική επενδυτική εταιρία του Πέτερ Τιλ, οπαδού του πρώην αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Αιτήματα κομματικών φίλων για συγκεκριμένα πόστα

Σε δύσκολη θέση φαίνεται να φέρνει τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα το κινητό πρώην συμβούλου του, το οποίο περιέχει λίστες…αιτημάτων για συγκεκριμένα πόστα από κομματικούς φίλους. Ο ίδιος ο Σομπότκα, ο οποίος παρεμπίπτοντος ως πρόεδρος της αυστριακής βουλής προεδρεύει της εν λόγω εξεταστικής επιτροπής, κάνει λόγο για «αιτήματα πολιτών». Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής σχεδιάζεται ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα να απέχει προσωρινά από την προεδρία της εξεταστικής, όταν ο ίδιος και οι πράξεις του θα βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών.

Ας σημειωθεί ότι οι αυστριακοί συντηρητικοί ζήτησαν χείρα βοηθείας από τη Γερμανία για να διασφαλίσουν ότι τίποτα… δεν θα πάει στραβά εντός και εκτός εξεταστικής επιτροπής. Έτσι προσέλαβαν τον Γκέοργκ Στράιτερ, πρώην αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο επί καγκελαρίας Μέρκελ, αναθέτοντάς του την «στρατηγική επικοινωνία», όπως αποκαλείται. Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο ρόλος του Γερμανού είναι με τη βοήθεια επαφών στο παρασκήνιο να εκπονήσει μια νέα στρατηγική επικοινωνίας, η οποία θα περιορίσει όσο είναι δυνατόν την ζημιά για το κυβερνών κόμμα.

Πηγή: DW

Σχετικά Άρθρα