ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης η διαγωνιστική διαδικασία για το λιμάνι Καβάλας

 ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης η διαγωνιστική διαδικασία για το λιμάνι Καβάλας

«Τραγική διάψευση της θριαμβολογίας των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη» αποτελεί η εξέλιξη με τη μία και μοναδική δεσμευτική προσφορά που κατατέθηκε για την υποπαραχώρηση του λιμανιού «Φίλιππος Β’» της Καβάλας.

Αυτό υποστηρίζουν ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός και η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου, τονίζοντας ότι όταν είχαν κατατεθεί οι 5 μη δεσμευτικές προσφορές, ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης «αυτοθαυμαζόταν» δηλώνοντας ότι «δικαιώνεται πλήρως η στρατηγική και ο σχεδιασμός της κυβέρνησής μας».

Από την άλλη, όπως επισημαίνουν, αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ, που έλαβε χώρα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, στηρίχθηκε στις προτιμήσεις και τις επιλογές των υποψήφιων «επενδυτών» και της «αγοράς» και όχι στις ανάγκες της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, ούτε και στη γεωοικονομική σημασία του λιμανιού. 

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό, σημειώνουν, ότι από τον Ιούλιο του 2020 που δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για την υπο-παραχώρηση του λιμένα «Φίλιππος Β’» της Καβάλας καμία συζήτηση δεν έγινε με τους τοπικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση και κανένα σχέδιο δεν παρουσιάστηκε για την ανάπτυξη του λιμανιού και για τις δεσμεύσεις των υποψήφιων «επενδυτών».

«Όμως η αποτυχία του διαγωνισμού δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά», αναφέρουν, λέγοντας ότι ακόμη και η μοναδική δεσμευτική προσφορά που κατατέθηκε δεν πληροί τις απαιτήσεις του ίδιου του διαγωνισμού αναφορικά με την τεχνική εμπειρία που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι, σύμφωνα πάντα με το δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ, αφού από τις τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία «International Port Investments Kavala» καμία δεν ανταποκρίνεται στο κριτήριο της «διαχείρισης και λειτουργίας» λιμένα.

Μετά απ’ όλα αυτά οι δυο βουλευτές καλούν την κυβέρνηση, ως έμμεσο μοναδικό μέτοχο του ΤΑΙΠΕΔ:

  • Να δώσει εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό όπως έχει κάθε δικαίωμα από την προκήρυξη.
  • Να αποσύρει τις διαγωνιστικές διαδικασίες και των υπόλοιπων περιφερειακών λιμένων που βρίσκονται σε εξέλιξη (Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο Κρήτης) και να προχωρήσει άμεσα σε έναν συνολικό σχεδιασμό για την αξιοποίησή τους.

Σχετικά Άρθρα