Λαβρόφ: Ο πυρηνικός πόλεμος είναι στο μυαλό της… Δύσης – Ζελένσκι: Δεν φοβόμαστε

 Λαβρόφ: Ο πυρηνικός πόλεμος είναι στο μυαλό της… Δύσης – Ζελένσκι: Δεν φοβόμαστε

Νέα κρίση στις διαπραγματεύσεις Μόσχας και Κιέβου για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση και ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών πρόκειται να ξεκινήσει μεταξύ ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων, αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν θα ανεχτεί τη στρατιωτική απειλή από την Ουκρανία, η οποία όπως είπε λαμβάνει εντολές από την Ουάσινγκτον.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ εκτίμησε ακόμη ότι κάποιοι ξένοι ηγέτες προετοιμάζονται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και επισήμανε ότι τα περί πυρηνικού πολέμου δεν αναφέρονται από τη Ρωσία.

“Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δεν μπορεί παρά να είναι πυρηνικός, αλλά σας εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι αυτό είναι στο μυαλό των δυτικών πολιτικών και όχι των Ρώσων”, είπε.

Η Ρωσία δεν κάνει σκέψεις για πυρηνικό πόλεμο, διευκρίνισε.

Ο Λαβρόφ επισήμανε πρόσφατες δηλώσεις των ομολόγων του της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν και Ελίζαμπεθ Τρας αντίστοιχα, οι οποίοι αναφέρονταν στην πυρηνική αποτροπή και στον κίνδυνο πολέμου με τη Ρωσία.

“Αν κάποιοι απεργάζονται ένα σχέδιο αληθινού πολέμου εναντίον μας, και θεωρώ ότι απεργάζονται, πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά”, είπε και διαβεβαίωσε ότι “δεν θα επιτρέψουμε κανένα είδος προβοκάτσιας να μας αποσταθεροποιήσει” και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει “μέχρι τέλους” την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Χωρίς να αναφέρει αποδείξεις για να στηρίξει τις δηλώσεις του, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τον εβραϊκής καταγωγής ουκρανό πρόεδρο Βλαντίμιρ Ζελένσκι, ότι προεδρεύει μιας “κοινωνίας όπου ανθεί ο ναζισμός”.

Η Δύση είναι ενήμερη για τις ανησυχίες μας και δεν μπορεί να τις αγνοεί επ’ αόριστον, σημείωσε, θα πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθεί.

Η Μόσχα θεωρεί τις κυρώσεις της Δύσης “φόρο επί της ανεξαρτησίας” και είναι πεπεισμένη ότι έχει δίκιο στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκει να διατηρήσει υπεροχή και επισήμανε ότι, ενώ η Ρωσία έχει πολύ καλή θέληση, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει τα συμφέροντά της.

Η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας στοχεύει, μεταξύ άλλων, στο να διασφαλίσει ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η Μόσχα δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διατηρήσει υποδομές που απειλούν τη Ρωσία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις ότι πλήττουν περιοχές αμάχων, αλλά ο Λαβρόφ σχολίασε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αυστηρές εντολές να χρησιμοποιούν υψηλής ακρίβειας όπλα και να καταστρέφουν στρατιωτικές υποδομές.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, είπε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι ο όρος “παράπλευρες απώλειες” χρησιμοποιείται από την εποχή των δυτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Λιβύη.

Η Ρωσία δεν αισθάνεται πολιτικά απομονωμένη και το ερώτημα για το πώς ζει η Ουκρανία θα πρέπει να απαντηθεί από τον λαό της, κατέληξε ο Λαβρόφ.

Χωρίς να αναφέρει αποδείξεις, ο ρώσος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για πληροφορίες της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χάσουν τον έλεγχο αυτού που περιέγραψε ως εργαστήρια χημικών και βιολογικών δοκιμών στην Ουκρανία κατηγορώντας μάλιστα τη Βρετανία ότι κατασκευάζει εκεί στρατιωτικές βάσεις.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Οι Ουκρανοί δεν φοβούνται και δεν παραδίδονται

“Ήθελαν να μας καταστρέψουν τόσες φορές. Δεν τα κατάφεραν. Έχουμε περάσει τόσα πολλά! Και αν κάποιος πιστεύει ότι, αφού τα ξεπεράσαμε όλα αυτά, οι Ουκρανοί φοβούνται, συντρίβονται ή παραδίδονται – δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία. Και δεν έχει τίποτα να κάνει στην Ουκρανία” ανέφερε ο Ζελένσκι.

Απευθυνόμενος στους Ρώσους στρατιώτες σημείωσε “Πήγαινε στο σπίτι σου. Προστατέψτε τους ρωσόφωνους. Όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στη χώρα μας”.

“Βόμβα” από New York Times: “Η Κίνα γνώριζε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία”

Έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα των New York Times. Το δημοσίευμα – «βόμβα» έρχεται να αποδείξει ότι η Κίνα γνώριζε για τη ρωσική εισβολή και μάλιστα είχε εκφράσει άποψη για την ημερομηνία στρατιωτικής επέμβασης.

Σε μια περίοδο που οι γεωστρατηγικές ισορροπίες θεωρούνται εύθραυστες, ερευνάται ο ακριβής ρόλος του Πεκίνου στην ουκρανορωσική σύρραξη. Όπως αποκαλύπτει ειδικότερα το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Οι «Times» ανέφεραν ότι έκθεση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών αποδεικνύει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν κάποιο επίπεδο γνώσης σχετικά με τα σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, προτού εκκινήσει τη διαδικασία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ στις 4 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μόσχα και Πεκίνο εξέδωσαν μια ανακοίνωση 5.000 λέξεων στην οποία διακήρυτταν πως η συνεργασία τους είναι «δίχως όρια».

Στην ίδια ανακοίνωση κατήγγειλαν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και διαβεβαίωσαν πως θα εγκαθιδρύσουν ένα νέο παγκόσμιο σύστημα με αληθινή «δημοκρατία».

Κίνα: Fake news το δημοσίευμα των NYT που λέει πως η Κίνα γνώριζε για την εισβολή στην Ουκρανία

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες που μεταδίδει ρεπορτάζ των NY Times για πρότερη γνώση της Κίνας σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «fake news».

Tέτοιες κτικές αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών είναι «απαράδεκτες», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια της τακτική ενημέρωσης των συντακτών.

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα των «Τimes», η Κίνα γνώριζε τα σχέδια της Ρωσίας περί στρατιωτικής εισβολής στη γειτονική της χώρα, με Κινέζους αξιωματούχους να φέρονται να επικοινωνούν με Ρώσους ομολόγους τους και να τους ζητούν να περιμένουν μέχρι τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Την ίδια στιγμή, Μόσχα και Πεκίνο εξέδωσαν κοινή δήλωση 5.000 λέξεων με την οποία τόνιζαν ότι η συνεργασία τους δεν είχε «όριο», ενώ ταυτόχρονα κατηγορούσαν το ΝΑΤΟ για επεκτατισμό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των N.Y. Times, οι απόρρητες πληροφορίες από τις επαφές Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων, συλλέχθηκαν από μια δυτική υπηρεσία πληροφοριών, θεωρήθηκαν αξιόπιστες και προωθήθηκαν σε ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, καθώς και στις συμμαχικές τους κυβερνήσεις.

Σχετικά Άρθρα