Η Γερμανία στέλνει 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους Strela στην Ουκρανία

 Η Γερμανία στέλνει 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους Strela στην Ουκρανία

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε την αποστολή 2.700 αντιαεροπορικών πυραύλων στον στρατό της Ουκρανίας, μετά την ρωσική εισβολή.

Πρόκειται για πυραύλους τύπου Strela, σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ Λαοκρατικής Δημοκρατία της Γερμανίας, αναφέρουν πηγές στο γερμανικό πρακτορείο.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε πλέον να αντιστρέψει την πολιτική περιορισμού των εξαγωγών όπλων που εφάρμοζε για χρόνια το Βερολίνο, να επιτρέψει την απευθείας παράδοση όπλων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού.

Το dpa πληροφορείται πως το γερμανικό υπουργείο Άμυνας μελετά τις τελευταίες ημέρες με τι είδους άλλο οπλισμό θα μπορούσε να εφοδιάσει το Κίεβο το προσεχές διάστημα.

Για χρόνια η γερμανική κυβέρνηση αρνείτο να εγκρίνει εξαγωγές όπλων σε εμπόλεμες ζώνες ή να επιτρέπει σε τρίτα μέρη να στέλνουν όπλα γερμανικής κατασκευής σε αυτές.

Όπλα στέλνει και η Ισπανία

Παράλληλα, και η Ισπανία θα στείλει αύριο Παρασκευή στην Ουκρανία ένα φορτίο επιθετικών όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών και αυτομάτων όπλων, όπως δήλωσε η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

«Σε αυτό το πρώτο φορτίο που θα μεταφερθεί με δύο αεροσκάφη αναμένεται ότι θα στείλουμε 1.370 εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών, 700.000 σφαίρες τυφεκίων και αυτομάτων όπλων, αλλά και ελαφρά αυτόματα όπλα» όπως δήλωσε η Ρόμπλες σε μία συνέντευξη στην τηλεόραση Antena3.

Όπως είπε η ίδια, τα δύο αεροσκάφη θα μεταφέρουν το υλικό σε μία τοποθεσία στην Πολωνία κοντά στα σύνορα, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι θα το παραλάβουν.

«Είναι πολύ σημαντικό επειδή (τα όπλα αυτά) επιτρέπουν την άμυνα σε ένα προσωπικό επίπεδο, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στη χρήση τέτοιων όπλων» πρόσθεσε η ίδια.

Τριγμοί στην κυβέρνηση Σάντσεθ

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η Ισπανία θα στείλει σύντομα επιθετικά όπλα για να βοηθήσει την αντίσταση της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, η σκληρότερη θέση του στην κρίση έχει αντιμετωπίσει κριτική από τον αριστερό εταίρο του συνασπισμού, τους Ποδέμος.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από την κρατική τηλεόραση RTVE, ο Σάντσεθ είπε ότι η Ισπανία έχει την πρόθεση να στείλει μόνο «αμυντικό» υλικό στην Ουκρανία στο πλαίσιο της Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας της ΕΕ. Ωστόσο, λόγω της ταχείας κλιμάκωσης της σύγκρουσης και της αυξανόμενης πίεσης από τα κόμματα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, έχει τροποποιήσει τη θέση του.

Αυτή δεν είναι η πρώτη διαμάχη μεταξύ των δύο εταίρων του συνασπισμού, των σοσιαλιστών PSOE και των Ποδέμος, για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Τον περασμένο Ιανουάριο, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης χρειάστηκε να ζητήσει από το Ποδέμος να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» στις δηλώσεις του και να μην θέσει σε κίνδυνο τη σχέση της Ισπανίας με το ΝΑΤΟ.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός πιστεύει στη συντονισμένη απάντηση της ΕΕ στην κρίση ως τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά, μετά από σφοδρή κριτική από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular (PP), τους φιλελεύθερους των Ciudadanos (Πολίτες) και το ακροδεξιό VOX , αποφάσισε τελικά να «παραδώσει επιθετικό στρατιωτικό υλικό στην ουκρανική αντίσταση», αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ωστόσο, η κίνηση απορρίφθηκε από βασικά μέλη των Ποδέμος. Ο Ιόνε Μπελάρα, υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων και η υπουργός Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο, επέκριναν την απόφαση και είπαν ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα επιδεινώσει τη σύγκρουση.

«Με κάθε πίστη, πιστεύουμε ότι η αποστολή (ισπανικών) όπλων είναι λάθος», δήλωσε ο Πάμπλο Εκένικε, εκπρόσωπος των Ποδέμος στο κοινοβούλιο.

Είπε ότι οπλισμός του ουκρανικού άμαχου πληθυσμού ενάντια σε έναν επαγγελματικό στρατό δεν θα αλλάξει την τρέχουσα ανισορροπία δυνάμεων και μόνο θα κλιμακώσει τον πόλεμο.

Ωστόσο, η υπουργός Εργασίας των Ποδέμος, Γιολάντα Ντίαζ και άλλα αριστερά στελέχη υποστηρίζουν την απόφαση του Πρωθυπουργού.

Παρά τον εσωτερικό διχασμό, πηγές των Ποδέμος δήλωσαν την Τετάρτη ότι αν έπρεπε να ψηφίσουν στο κοινοβούλιο για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, θα το έκαναν.

«Το όχι στον πόλεμο στο Ιράκ είναι το όχι στον πόλεμο του Πούτιν», είπε ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο.

Στην παρέμβασή του στη Βουλή την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός κατέθεσε ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου, το οποίο περιλαμβάνει κοινωνικά μέτρα, με επίκεντρο τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης στους πιο ευάλωτους, με στόχο κυρίως τη μείωση του λογαριασμός ενέργειας για τους φτωχότερους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες της Ισπανίας και της ΕΕ και θα απαιτήσει «θυσίες», προειδοποίησε.

Ο Ισπανός ηγέτης ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα πιέσει για τη συμπερίληψη της Ρωσίας στη λίστα των διεθνών φορολογικών παραδείσων και εξέφρασε την υποστήριξη της Ισπανίας για το κλείσιμο των ρωσικών μέσων Sputnik και Russia Today που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο.

Πηγή: CNN, euractiv

Σχετικά Άρθρα