J.P. Morgan: Εκτόξευση του πετρελαίου στα 185 δολάρια ως τέλος του 2022

 J.P. Morgan: Εκτόξευση του πετρελαίου στα 185 δολάρια ως τέλος του 2022

Έως και 185 δολάρια το βαρέλι προβλέπει η αμερικανική  J.P. Morgan ότι μπορεί να φθάσει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ως το τέλος του 2022 εάν συνεχιστεί ως τότε η «διαταραχή’ στη ρωσική προσφορά Ενέργειας.

Το σενάριο μολονότι φαντάζει απίθανο, δεν είναι. Ήδη σήμερα το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ πλησίασε σήμερα τα 120 δολάρια. Παράλληλα ασκούνται λόμπι αμερικανικών εταιριών «μαύρου χρυσού» ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν για πλήρη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές της JP Morgan σημειώνουν ότι υπάρχει έλλειψη αγοραστών για το 66% του ρωσικού πετρελαίου και πως η σημερινή κατάσταση στις διεθνείς αγορές Ενέργειας είναι τέτοια ώστε να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι τιμές του πετρελαίου να «καρφωθούν» για μήνες στα 120 δολάρια το βαρέλι, ώστε να μειωθεί η ζήτηση – εάν επαληθευτεί η εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της προσφοράς από το Ιράν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και η επείγουσα στροφή στην ενεργειακή ασφάλεια πιθανώς να επηρεάσει ποσότητες ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που ανέρχονται σε έως και 4,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι απέκλεισε απόψε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου με το πρόσχημα πως αποτελεί «μόνο το 10%» αυτού που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα