“Εφιάλτης” από τις τιμές της ενέργειας- Ποιά εναλλακτικά σχέδια εξετάζει η κυβέρνηση- Τι θα συμβεί εάν υπάρξει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

 “Εφιάλτης” από τις τιμές της ενέργειας- Ποιά εναλλακτικά σχέδια εξετάζει η κυβέρνηση- Τι θα συμβεί εάν υπάρξει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

Στην προσθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός επισήμανε τον ρόλο και την σημασία του LNG όχι μόνο ως μεταβατικού καυσίμου αλλά και ως υποδομής που μπορεί να μετριάσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους και να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση αναβαθμίζει η κυβέρνηση.

Τόνισε, δε, την ανάγκη η Ελλάδα να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο και αποκάλυψε και το δεύτερο σχέδιο που έχει δρομολογήσει προς την κατεύθυνση των εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας της αγοράς η Gastrade, η οποία εντατικοποιεί τις διεργασίες για την κατασκευή μιας αντίστοιχης μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Οι κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ εναντίον της Μόσχας δημιουργούν νέα δεδομένα στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα. Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε χθες απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας που, όπως είπε, θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις κάτι που επισπεύδει την επιλογή για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο που τροφοδοτεί το 45% της εγχώριας κατανάλωσης.

Το κλίμα διεθνώς, σχετικά με τις τιμές της ενέργειας, βαραίνει επικίνδυνα, καθώς η Ε.Ε αρχίζει να βιώνει επώδυνα τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και την κυρώσεων που επιβάλλονται κατά της Μόσχας.

Είναι χαρακτηριστικό πως όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δεν έχει διακοπεί (ακόμα;) η ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία, κάτι που συζητείται στις Βρυξέλλες, αν και πρόκειται για μία εξαιρετικά παρακινδυνευμένη απόφαση που θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις και έκρηξη των τιμών.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Guardian (διαβάστε εδώ) , το μεγαλύτερο βήμα που θα μπορούσε να κάνει η Δύση για να βλάψει την οικονομία της Ρωσίας θεωρείται ότι είναι το μπλοκάρισμα των εξαγωγών ενέργειας. Μέχρι στιγμής, αυτό έχει αποκλειστεί λόγω της ζημίας που θα προκαλούσε στα ευρωπαϊκά έθνη που εξαρτώνται από την παροχή φυσικού αερίου.

Έως και 700 εκατομμύρια δολάρια (525 εκατομμύρια £) πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων πιστεύεται ότι αγοράζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ κάθε μέρα, τροφοδοτώντας τη ρωσική οικονομία και βοηθώντας το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, με έως και 65% στη Γερμανία και 100% σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, υπάρχουν επιλογές για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας περισσότερων προμηθειών υγρού φυσικού αερίου από άλλα έθνη όπως το Κατάρ. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει αυξημένη χρήση ενέργειας από άνθρακα, καθώς και να καθυστερήσει η Γερμανία το προγραμματισμένο κλείσιμο των τριών πυρηνικών αντιδραστήρων της που απομένουν.

Αναταράξεις από τις τιμές

Ισχυρές αναταράξεις που εκτόξευσαν χθες την τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδική πλατφόρμα TTF στα 193 ευρώ τη μεγαβατώρα, προκαλούν οι κυρώσεις στην Ρωσία και οι απειλές που εξαπολύει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον των δυτικών χωρών.

Με το φόβο πιθανών αντιποίνων και διακοπής της ροής αερίου, οι τιμές των καυσίμων παίρνουν φωτιά. Χθες μετά το ιστορικό ρεκόρ του Δεκεμβρίου, ο δείκτης TTF έκλεισε στα 174 ευρώ/MW, σημειώνοντας αύξηση 43%. Εκρηκτική αναμένεται σήμερα και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος που για την Ελλάδα εκτινάσσεται στα 281,7 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 10,5%.

Χωρίς μάλιστα να κλείνει ο Ρωσικός αγωγός, η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στο ενεργειακό σκηνικό και κοκκινίζει όλο τον Ευρωπαϊκό χάρτη. Για σήμερα η Ιταλία χτυπά limit up με 362,7€/MWh, η Γαλλία με 346,7€/MWh, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία με 341,5€/MWh.

Στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα κυριαρχεί το αέριο σε ποσοστό 49% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 21.5%, ο λιγνίτης με 12,15% και οι εισαγωγές, με 9,39%.

Η ανησυχία, όπως αναφέρει το newmoney.gr, από την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης μεταφέρεται στην κυβέρνηση που επιχειρεί να τιθασεύσει τις τιμές που περνούν στην κατανάλωση αλλά και στους φορείς της αγοράς που καλούνται να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Την αγωνία του μετέφερε χθες στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς λέγοντας ότι η αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την περιορισμένη χρήση λιγνίτη και υδροηλεκτρικών αυξάνει τις ανάγκες για νέα φορτία προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση.

Στην πραγματικότητα το στέλεχος της ΔΕΠΑ, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ζητήματα «σπατάλης» φυσικού αερίου καθώς η ΔΕΗ κρατά χαμηλά την χρήση λιγνίτη και νερών λόγω περιορισμένων αποθεμάτων ενώ εξαιτίας της ανόδου τιμών πανευρωπαϊκά αυξάνονται και οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο φόβος όπως άλλωστε διατυπώθηκε από στελέχη της Επιχείρησης στην σύσκεψη στην ΡΑΕ, είναι να μείνει η ΔΕΗ από αποθέματα το καλοκαίρι όταν θα χρειαστεί να βάλει στο φουλ λιγνίτη και υδροηλεκτρικά για να αντιμετωπίσει θέματα επάρκειας.

Για τις προσεχείς μέρες είναι προγραμματισμένα να εκφορτώσουν στην Ρεβυθούσα δύο φορτία LNG στις 7 και 11 Μαρτίου αντίστοιχα. Το πρώτο από την Μυτιληναίος και την Elpedison και το δεύτερο από την ΔΕΠΑ με LNG από την γαλλική Total με αυξημένες ποσότητες.

Ωστόσο το θέμα που βάζει η εταιρεία παροχής αερίου αλλά και οι ηλεκτροπαραγωγοί είναι ότι με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, υπάρχει ο κίνδυνος να παραγγελθούν νέα φορτία και αν δεν καταναλωθούν σε εύλογο διάστημα, οι εταιρείες να επωμιστούν ένα τεράστιο κόστος.

Εναλλακτικές λύσεις

Σε αυτή την περίπτωση εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις όπως να υπάρχει η δυνατότητα της αποζημίωσης των προμηθευτών από το Ταμείο Ασφάλειας Εφοδιασμού. Πρόκειται για το Ταμείο στο οποίο καταβάλλουν τέλη όλοι οι χρήστες πλην εκείνων που συμβάλλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού έχοντας μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να μετατραπούν σε ντίζελ (ΔΕΗ, Εlpedison, Ήρων).

Η κατάσταση στην Ουκρανία δημιουργεί αυξημένη εγρήγορση και θέτει σε επιφυλακή όλους τους φορείς της αγοράς για αυτό και η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων αναμένεται να επαναληφθεί την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από Guardian, newmoney.gr