Ανάλυση: 7 μέτρα κατά της Ρωσίας που μπορεί να εφαρμόσει η Δύση-Ποιά είναι εφικτά και ποιά όχι και γιατί

 Ανάλυση: 7 μέτρα κατά της Ρωσίας που μπορεί να εφαρμόσει η Δύση-Ποιά είναι εφικτά και ποιά όχι και γιατί

Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής βομβάρδισαν αμάχους στο Κίεβο, το Χάρκοβο και αλλού στην Ουκρανία τις τελευταίες 48 ώρες, όπως μεταδίδουν δυτικά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας φόβους για αύξηση των απωλειών και αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με το εάν η Δύση θα μπορούσε να εντείνει τις στρατιωτικές, οικονομικές ή άλλες προσπάθειες για να βοηθήσει. 

Ο βρετανικός Guardian επικαλείται αναλυτές σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και εξηγεί ποιά είναι εφικτά και ποιά βρίσκουν αντίσταση καθώς θεωρούνται ως έμμεση ή και άμεση εμπλοκή των δυτικών κρατών και του ΝΑΤΟ σε μία σύρραξη απευθείας Ρωσίας-Δύσης.

Μερικά από τα μέτρα που συζητώνται είναι τα εξής:

1.Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου την περασμένη εβδομάδα, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Vadym Prystaiko, κάλεσε τη Δύση να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι «οι άνθρωποι πεθαίνουν εδώ που τα λέμε» και η ιδέα έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των πολλές καθώς επιδεινώνονται οι βομβαρδισμοί.Διαφήμιση

Η δημιουργία εναέριου χώρου όπου τα ρωσικά αεροσκάφη δεν μπορούν να πετάξουν θα πρέπει να επιβληθεί στρατιωτικά, συνήθως με επιτήρηση, προληπτικά πλήγματα και, τελικά, με την κατάρριψη απαγορευμένων αεροσκαφών. Αυτό θα σήμαινε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα εμπλέκονται απευθείας με ρωσικά αεροπλάνα.

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα ήταν δυνατό για το ΝΑΤΟ να επιβάλει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, επειδή, σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου , Μπεν Γουάλας, θα «οδηγούσε σε πόλεμο κατά της Ρωσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη». καθώς τα δυτικά αεριωθούμενα θα έπρεπε να πάρουν τον έλεγχο των ουρανών.

Αλλά ο Tobias Ellwood, ο πρόεδρος των Συντηρητικών της Επιτροπής Άμυνας, παραπονέθηκε ότι ο Wallace δεν έπρεπε να είχε αποκλείσει την ιδέα τόσο δημόσια τουλάχιστον. «Αυτό δείχνει ότι έχουμε ξεχάσει τους κανόνες της μεταψυχροπολεμικής πολιτείας, επιδεικνύοντας αδυναμία και αποτυγχάνοντας να κρατήσουμε τον εχθρό να μαντεύει – ακόμα κι αν ιδιωτικά αποκλείσατε την επιλογή», ​​είπε ο βουλευτής.

2.Επίγειες δυνάμεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη

Ο Μπόρις Τζόνσον, σε επίσκεψή του στην Εσθονία την Τρίτη, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και άλλα δυτικά έθνη «δεν θα πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία». Ο διπλασιασμός των βρετανικών δυνάμεων σε σχεδόν 2.000 στη χώρα της Βαλτικής δεν ήταν «τίποτα περισσότερο από αμυντικά μέτρα», πρόσθεσε.

Δεν υπήρξε πολιτική βούληση να αφήσει την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν και αυτό άφησε το Κίεβο να εννοηθεί, μόνο του τώρα που βρίσκεται υπό ρωσική επίθεση. Μια πιο ρεαλιστική εστίαση, είπε ο καθηγητής Malcolm Chalmers από το thinktank Rusi, θα ήταν να «συνεχίσει το ΝΑΤΟ να ενισχύει την ανατολική πλευρά του», αυξάνοντας το μέγεθος των φρουρών από τη Ρουμανία στο νότο έως την Εσθονία στο βορρά.

Το ΝΑΤΟ είχε ήδη πει ότι θα αναπτύξει «χιλιάδες» στρατεύματα από την έτοιμη μάχιμη δύναμη ανταπόκρισής του στο έδαφος των μελών του στην Ανατολική Ευρώπη. μόνο οι ΗΠΑ είχαν στείλει επιπλέον 12.000 στρατιώτες. Αλλά αυτό ελάχιστα θα βοηθήσει άμεσα το Κίεβο.

3.Περισσότερα όπλα και στρατιωτική βοήθεια

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσαν αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία πριν ξεκινήσουν οι μάχες. Μόλις η Ρωσία εισέβαλε, πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας, ακολούθησαν με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα. Ωστόσο, για να αντέξουν τη ρωσική επίθεση, οι προμήθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να παρέχουμε όπλα που έχουν συνηθίσει να λειτουργούν οι Ουκρανοί – όπως φορητά αντιαεροπορικά συστήματα και πολλούς αντιαρματικούς πυραύλους», είπε ο Τσάλμερς. Οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρειαστούν επίσης τα βασικά – πυρομαχικά και καύσιμα – και ανοιχτές γραμμές ανεφοδιασμού, που σημαίνει ότι η επιμελητεία εντός και εκτός της Ουκρανίας θα είναι κρίσιμη.

Όμως, ένα πιο τολμηρό σχέδιο αποστολής ρωσικής κατασκευής αεροσκαφών MiG-29 και Su-25, του είδους που γνώριζαν οι πιλότοι της Ουκρανίας, από την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία κατέρρευσε αυτή την εβδομάδα. Δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστική ήταν η πρόταση, αλλά εάν το σχέδιο ήταν να την αναβιώσει, θα μπορούσε να βοηθήσει την πολιορκημένη αεροπορία του Κιέβου.

4.Μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια

Οι ειδικοί προβλέπουν, θλιβερά, ότι αν και η προέλαση της Ρωσίας στο Κίεβο και σε άλλα μεγάλα κέντρα είναι αργή, προχωρά. Ο Mathieu Boulègue, από το thinktank Chatham House, είπε ότι έρχεται «απεριόριστος πόλεμος» με βομβαρδισμούς που αντικαθιστούν τα χτυπήματα ακριβείας και τις απώλειες αμάχων που είναι πιθανό να αυξηθούν.

Λέγεται ότι τα τρόφιμα είναι λίγα στα ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ η βοήθεια υποστηρίζεται στα πολωνικά σύνορα και χρειάζονται 48 ώρες για να περάσει. «Σε γενικές γραμμές, οι γείτονες της Ουκρανίας πρέπει να προετοιμαστούν για μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο Keir Giles, από το Chatham House, προσθέτοντας ότι η κατάσταση απαιτεί μεγάλες προσπάθειες χορηγών από κυβερνήσεις και άτομα

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Τζόνσον ανακοίνωσε στα Κοινά ότι είχε ξεκινήσει μια δημόσια έκκληση της Επιτροπής Έκτακτης Καταστροφών για βοήθεια στην Ουκρανία, με τη βρετανική κυβέρνηση να δεσμεύεται να καλύψει τις πρώτες δωρεές των 20 εκατομμυρίων λιρών.

5.Μπλοκάρισμα των εξαγωγών ενέργειας

Το μεγαλύτερο βήμα που θα μπορούσε να κάνει η Δύση για να βλάψει την οικονομία της Ρωσίας θεωρείται ότι είναι το μπλοκάρισμα των εξαγωγών ενέργειας. Μέχρι στιγμής, αυτό έχει αποκλειστεί λόγω της ζημίας που θα προκαλούσε στα ευρωπαϊκά έθνη που εξαρτώνται από την παροχή φυσικού αερίου.

Έως και 700 εκατομμύρια δολάρια (525 εκατομμύρια £) πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων πιστεύεται ότι αγοράζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ κάθε μέρα, τροφοδοτώντας τη ρωσική οικονομία και βοηθώντας το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, με έως και 65% στη Γερμανία και 100% σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, υπάρχουν επιλογές για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας περισσότερων προμηθειών υγρού φυσικού αερίου από άλλα έθνη όπως το Κατάρ. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει αυξημένη χρήση ενέργειας από άνθρακα, καθώς και να καθυστερήσει η Γερμανία το προγραμματισμένο κλείσιμο των τριών πυρηνικών αντιδραστήρων της που απομένουν.

6.Αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις

Οι κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και την κεντρική τράπεζα της χώρας έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία της. Σε ένα πρώιμο σημάδι της ζημιάς, το χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό, ενώ το ρούβλι έπεσε σχεδόν 30% τη Δευτέρα, μετά τα μέτρα για το πάγωμα των αποθεματικών που διατηρούνται στο εξωτερικό από τη ρωσική κεντρική τράπεζα.

Τα μέτρα για τον αποκλεισμό περισσότερων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές δίκτυο πληρωμών Swift βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι το να ρίξει το δίχτυ πολύ πλατιά θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο δεν έχει δει ποτέ κρίση σαν αυτή.

7.Στόχευση ολιγαρχών

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά της διαφθοράς , συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες. Ωστόσο, η εφαρμογή ήταν αργή και μόνο εννέα άτομα έχουν στοχοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής, με την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις σε πολύ περισσότερα.

Η ιδέα είναι ότι η επιβολή οικονομικού πόνου στη ρωσική ελίτ, η οποία θεωρείται ότι επιτρέπει στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν και της οποίας ο πλούτος διαδίδεται σε όλο τον κόσμο σε ακίνητα και επιχειρηματικές επενδύσεις, θα ασκήσει με τη σειρά της πίεση στον ίδιο τον πρόεδρο.

Υπήρξαν εκκλήσεις για ένα πιο γρήγορο και πιο φαρδύ δίχτυ. Η Μάργκαρετ Χοτζ, βουλευτής των Εργατικών, προέτρεψε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να βάλει στο στόχαστρο 105 ακόμη ολιγάρχες. «Είμαστε συνένοχοι σε αυτό και το διευκολύνουμε με το να μην το αντιμετωπίσουμε», είπε.

Πηγή: TheGuardian

Σχετικά Άρθρα