Newsweek: Μυστική επίθεση των ΗΠΑ με drones κατά των ρωσικών κομβόϊ;

 Newsweek: Μυστική επίθεση των ΗΠΑ με drones κατά των ρωσικών κομβόϊ;

Η αδυναμία, ή η απροθυμία της Ρωσίας να κλείσει τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία δημιούργησε μια πιθανή ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να διεξαγάγουν μια μυστική εκστρατεία με drone στην κατεστραμμένη από τις συγκρούσεις χώρα, λένε στο Newsweek νυν και πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ που είναι εξοικειωμένοι με το πρόγραμμα drone της χώρας .

Και με το χάος στο έδαφος στην Ουκρανία, αυτές οι πηγές είπαν ότι θα ήταν δυνατό να συγκαλυφθεί ποιος πετούσε με τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα μάχης και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η διάψευση των δημοσίων υποσχέσεων του Μπάιντεν να μην στείλει αμερικανικά στρατεύματα για να αντιμετωπίσουν Ρώσους στρατιώτες.

«Η δήλωση του Μπάιντεν ότι δεν υπάρχει μέλος της αμερικανικής υπηρεσίας στην Ουκρανία ανοίγει διάπλατα την πόρτα στα κρυφά drones καθώς και στους παραστρατιωτικούς της CIA στη χώρα», δήλωσε στο Newsweek ένας πρώην ανώτερος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ .

Μεταξύ των πιθανών στόχων που αναφέρονται είναι μια ρωσική αυτοκινητοπομπή που τρέχει προς το Κίεβο και εκτείνεται σε μήκος περίπου 40 μιλίων. Αναγκαστικά, μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν πιθανότατα περιορισμένης κλίμακας για να αποφευχθεί ο εντοπισμός από τη Μόσχα.

«Οι Ρώσοι δεν έχουν το χρόνο να διεξαγάγουν εγκληματολογικές εξετάσεις», είπε ο πρώην ανώτερος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, «και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ισχυριστούν [τα drones] δωρίστηκαν στην Ουκρανία».

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε κάποιο άλλο κράτος του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει ενεργά τον ουκρανικό στρατό δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον να βάλει στο στόχαστρο τις ενισχύσεις της Μόσχας και ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει τονίσει τους κινδύνους που συνδέονται με έναν πόλεμο πυροβολισμών που ξεσπά μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο.

Και Αμερικανοί αξιωματούχοι, στους οποίους το Newsweek απευθύνθηκε για σχόλια, λένε ότι «ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν εξετάζεται ενεργά».

Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου ότι, παρά τον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό της Μόσχας σε σύγκριση με αυτόν της Ουκρανίας, «οι Ρώσοι δεν έχουν επιτύχει αεροπορική υπεροχή σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου σημείωσε ότι η κατάσταση “μετατοπίζεται”, ωστόσο, καθώς η Ρωσία, η οποία διαθέτει σημαντικές δυνατότητες βαλλιστικών και ηλεκτρονικών μαχών που δεν έχουν ακόμη εξαπολυθεί πλήρως στον πόλεμο, αναμενόταν να εντείνει την εκστρατεία της κατά των ουκρανικών εναέριων και αντιαεροπορικών πλατφορμών.

«Οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να κυριαρχήσουν στον εναέριο χώρο, αλλά φυσικά, θα περιμέναμε να προσπαθήσουν να στοχεύσουν αυτές τις αμυντικές δυνατότητες για τους Ουκρανούς», πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, «και υποψιάζομαι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτά τα στοιχεία. στοχοποιούνται».

Και ο χρόνος γίνεται παράγοντας εάν οι ΗΠΑ επιδιώξουν να προχωρήσουν σε κρυφές ενέργειες κατά της Ρωσίας.

«Το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει γρήγορα», είπε ο πρώην ανώτερος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η αργή πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων στην αρχική φάση της πολύπλευρης εισβολής στην Ουκρανία και οι αναφορές για υλικοτεχνικές αποτυχίες έχουν οδηγήσει σε εικασίες για αταξία στην αλυσίδα διοίκησης του ρωσικού στρατού, ένα περιβάλλον που ο πρώην ανώτερος αξιωματικός των πληροφοριών των ΗΠΑ είπε ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί .

«Υπάρχει ξεκάθαρα τεράστια σύγχυση μεταξύ της ηγεσίας τους», είπε ο πρώην ανώτερος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ μπορούν να παρέχουν αεροπορικές επιδρομές ακριβείας από τις καλύτερες πλατφόρμες μας, ενσωματώνοντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ISR [πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση] για να πραγματοποιήσουν κρίσιμες επιθέσεις ακριβείας σε ρωσικούς κόμβους διοίκησης και ελέγχου ή άλλους στόχους ευκαιρίας».

Καθώς ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας εξακολουθεί να αμφισβητείται, ένας ανώτερος στρατιωτικός αεροπόρος των ΗΠΑ είπε στο Newsweek ότι «δεν θα μπορούσες ποτέ να αποδείξεις ότι το αμερικανικό προσωπικό χειριζόταν αυτά τα drones, θα μπορούσες πάντα να πεις ότι οι Ουκρανοί τα χρησιμοποιούσαν εκτός Ουκρανίας».

Πηγή: Newsweek

Σχετικά Άρθρα