Μετάλλαξη Όμικρον 2: Διευκρινίσεις του ΕΟΔΥ για την μετάδοση και την επαναλοίμωξη

 Μετάλλαξη Όμικρον 2: Διευκρινίσεις του ΕΟΔΥ για την μετάδοση και την επαναλοίμωξη

Την ανάγκη η υποομάδα BA.2 της μετάλλαξης Όμικρον να συνεχίσει να θεωρείται στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος (variant of concern) και να διατηρηθεί η ταξινόμησή της ως στέλεχος Όμικρον, επισημαίνει η επιστημονική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) που ασχολείται με την εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2.

Κι αυτό έπειτα από την εξέταση των διαθέσιμων δεδομένων αναφορικά με τη μολυσματικότητα, τη σοβαρότητα της νόσου, την πιθανότητα επαναμόλυνσης, τη διάγνωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ουκρανία – Υπό τον έλεγχο της Ρωσίας ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια – Πολίτες είχαν στήσει οδοφράγματα

Η ομάδα τονίζει ότι η BA.2 θα πρέπει να συνεχίσει να επιτηρείται ως διακριτή υποομάδα του στελέχους Όμικρον από τις αρχές δημόσιας υγείας.

Ο ΕΟΔΥ για την μετάλλαξη Όμικρον 2

Το στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος Όμικρον, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, επί του παρόντος κυριαρχεί παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το σύνολο των αλληλουχιών που καταχωρούνται στη βάση δεδομένων GISAID. Το στέλεχος Όμικρον αποτελείται από πολλές υποομάδες, καθεμία από τις οποίες επιτηρείται από τον ΠΟΥ.

Από αυτές τις υποομάδες, οι πιο κοινές είναι οι BA.1, BA.1.1 και BA.2. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των αναφερόμενων αλληλουχιών που ανήκουν στην υποομάδα BA.2 αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με την υποομάδα BA.1, ωστόσο η παγκόσμια διασπορά συνολικά του στελέχους Όμικρον μειώνεται.about:blank

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υποομάδα BA.2 μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με την υποομάδα BA.1

Είναι αξιοσημείωτο πως παρότι το ποσοστά κρουσμάτων BA.2 αυξάνονται, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως εξακολουθεί να ακολουθεί πτωτική τάση.

Αναφορικά με τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, τα αρχικά δεδομένα μελετών υποδεικνύουν ότι η αρχική μόλυνση με την υποομάδα BA.1 παρέχει ισχυρή προστασία έναντι επαναμόλυνσης με στελέχη υποομάδας BA.2, τουλάχιστον για την χρονική περίοδο που υπάρχουν δεδομένα.

Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να επιτηρεί την υποομάδα BA.2 και προτρέπει τις χώρες να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς και να διεξάγουν συγκριτικές αναλύσεις των χαρακτηριστικών των διαφορετικών υποομάδων του στελέχους Όμικρον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχετικά Άρθρα