Διεθνής διακήρυξη υπέρ των προσφύγων και κατά του πολέμου στην Ουκρανία

 Διεθνής διακήρυξη υπέρ των προσφύγων και κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή Διακήρυξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει ο Συντονισμός WORLD AGAINST RACISM AND FASCISM. Η διακήρυξη αφορά τους πρόσφυγες και τη 19η Μάρτη, ενώ καλεί σε διεθνή κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό.

Στην κίνηση μετέχουν η ΚΕΕΡΦΑ και κινήσεις από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Τουρκία, Ν. Αφρική, Ιρλανδία, Τσεχία, Καναδάς, Αυστραλία, Πορτογαλία, Καταλονία, Βραζιλία.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε συλλαλητήρια στις 19 Μαρτίου ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό, τον πόλεμο. Βασικό σύνθημα είναι «Ανοίξτε τα σύνορα – Όλοι οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι – Όχι στον Πόλεμο». 

Τα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα (Ομόνοια 3 μ.μ.), Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου 12 μεσ.), Πάτρα (Πλατεία Γεωργίου 12 μεσ.), Χανιά (Πλατεία Αγοράς 12 μεσ.), Ηράκλειο (Λιοντάρια 12 μεσ.), Ξάνθη (Κεντρική Πλατεία 12 μεσ.), Βόλος (Άγιος Νικόλαος 1 μ.μ.), Γιάννενα (Περιφέρεια 1 μ.μ.).

Ακολουθεί το κείμενο της διακήρυξης:

O ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της την περασμένη εβδομάδα. Όπως είδαμε στους πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και πολλά άλλα μέρη, τα πρώτα θύματα των πολέμων είναι οι απλοί άνθρωποι.

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να δράσουν για τους Οκρανούς πρόσφυγες και να επιτρέψουν την ελεύθερη και ασφαλή διέλευση όλων των ανθρώπων, Ουκρανών και μη που εγκαταλείπουν τη χώρα. Έχουμε δει τρομακτικές σκηνές που αναφέρθηκαν, όπου άτομα από κοινότητες μαύρων που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία (αφρικανοί και νοτιοασιάτες) αντιμετωπίζουν ρατσισμό και μπλοκάρονται καθώς προσπαθούν να διαφύγουν στην Πολωνία.

Πρέπει να αντισταθούμε στο ρατσισμό και να απαιτήσουμε ότι όλοι όσοι δραπετεύουν από τον πόλεμο έχουν το δικαίωμα να φύγουν και να αναζητήσουν ασφάλεια και να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις να καλωσορίσουν όλους τους πρόσφυγες.

Για άλλη μια φορά οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν στις διεθνείς υποχρεώσεις τους – όπως απέτυχαν να ανταποκριθούν κατάλληλα στην κρίση στο Αφγανιστάν.

Σε μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απαιτούνται τώρα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για περισσότερο από μια δεκαετία έχουμε δει τη βάναυση συνοριακή βαρβαρότητα της ΕΕ που άφησε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να πεθάνουν στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στα χερσαία σύνορα. Από τη μια σύνοδο κορυφής στην άλλη, ο κύριος στόχος των ευρωπαϊκών κρατών ήταν να οικοδομήσουν μια ρατσιστική «Ευρώπη φρούριο» μπροστά στον εκτυλισσόμενο ανθρώπινο πόνο.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πρέπει να απαιτήσουμε περισσότερη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, της στέγασης και των εγγυήσεων για μη αναγκαστική επιστροφή για όλους τους πρόσφυγες που φεύγουν ως αποτέλεσμα του ουκρανικού πολέμου. Τα λόγια δεν αρκούν – χρειαζόμαστε πράξεις. Αυτά θα πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους πρόσφυγες στα ευρωπαϊκά σύνορα. Οι δολοφονικές επαναπροωθήσεις στα σύνορα και οι απάνθρωπες κρατήσεις σε καταυλισμούς προσφύγων πρέπει να τελειώσουν και όλοι οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Η προσφυγική κρίση της περασμένης δεκαετίας έχει πυροδοτήσει μια ρατσιστική αντίδραση από τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και από ακροδεξιά, φασιστικά και ρατσιστικά λαϊκιστικά στοιχεία σε όλο τον κόσμο. Ο ρατσισμός είναι ένα δηλητήριο που διχάζει τις κοινότητες μας εν μέσω των κοινωνικών και οικονομικών, και τώρα πανδημικών και οικολογικών, αποτυχιών των κυβερνήσεων. Από τη στέγαση μέχρι τις θέσεις εργασίας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ανθρώπων. Αυτά τα προβλήματα προκαλούνται από κυβερνήσεις που είναι πολύ χαρούμενες που κατηγορούνται οι πρόσφυγες για αυτά. Ενώ υπάρχουν πολλά χρήματα για τον πόλεμο, δεν υπάρχουν ποτέ αρκετά για την ευημερία των απλών ανθρώπων.
Καλούμε για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τις μειονότητες. Σήμερα όλοι οι αντιρατσιστές πρέπει να ενωθούν σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες για να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

Ανοίξτε τα σύνορα!
Καλοδεχούμενοι όλοι πρόσφυγες!
Απορρίψτε κάθε μορφή ρατσισμού!
Ελάτε μαζί μας στην παγκόσμια ημέρα δράσης μας στις 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022
ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ KΟΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Σχετικά Άρθρα