Η ώρα των διαπραγματεύσεων- Οι προβλέψεις- Χαμηλές προσδοκίες από την ουκρανική πλευρά

 Η ώρα των διαπραγματεύσεων- Οι προβλέψεις- Χαμηλές προσδοκίες από την ουκρανική πλευρά

Από στιγμή σε στιγμή ξεκινούν οι συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα με τη Λευκορωσία.

Διαπραγματευτές για το Κίεβο και τη Μόσχα εφτασαν στη Λευκορωσία για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές. Η ουκρανική αποστολή είναι τελικά αναβαθμισμένη καθώς περιλαμβάνεται ο υπουργός Άμυνας, ο υφυπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Ζελένσκι. Η ουκρανική πλευρά ζητά κατάπαυση του πυρός κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Περίπου στις 10:30 έφτασε στο σημείο όπου πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας -Ουκρανίας η ουκρανική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το RIA Novosti. Όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύει, η ουκρανική αντιπροσωπεία φαίνεται να φτάνει στο σημείο με ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τη δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, του προεδρικού συμβούλου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι στο Πρακτορείο TASS τη Δευτέρα οι συνομιλίες ξεκινούν και η ρωσική πλευρά δηλώνει έτοιμη.

Νωρίτερα, δήλωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία αναμένεται να φτάσει στις συνομιλίες με τη Ρωσία εντός μιάμισης με δύο ωρών. «Τώρα έχουμε λάβει πληροφορίες ότι θα φτάσουν μέσα σε μιάμιση με δύο ώρες. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις μόλις φτάσουν», δήλωσε.

Ο Μεντίνσκι τόνισε ότι η ρωσική πλευρά περιμένει «υπομονετικά και ήρεμα» την ουκρανική αντιπροσωπεία. «Βρισκόμαστε στη Λευκορωσία εδώ και 24 ώρες. Από χθες το βράδυ – στον τόπο που συμφωνήθηκε με την Ουκρανία. Δυστυχώς, ο χρόνος άφιξης της ουκρανικής αντιπροσωπείας αναβλήθηκε αρκετές φορές λόγω της περίπλοκης υλικοτεχνικής υποδομής», επεσήμανε.

Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα εκπροσωπηθεί στις συνομιλίες σε αρκετά υψηλό επίπεδο, αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία δεν επιτρέπεται να αποκαλύψει τη σύνθεση της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες. «Είναι σαφές. Αρκετά υψηλό επίπεδο», δήλωσε όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα είχε γνώση σχετικά με τη σύνθεση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

«Η θέση μας έχει διαμορφωθεί», δήλωσε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία ότι η ρωσική πλευρά έχει έτοιμα έγγραφα προς υπογραφή.

Η Λευκορωσία λέει ότι έχει προετοιμάσει έναν χώρο για να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς η εισβολή της Μόσχας στον δυτικό γείτονά της μπαίνει για πέμπτη ημέρα.

Η Ουκρανία συμφώνησε να στείλει διπλωμάτες σε μια τοποθεσία κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, παρά τις αναφορές ότι ο δικτάτορας της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είναι έτοιμος να στείλει στρατεύματα για να συμμετάσχουν στην εισβολή.

«Ο χώρος για τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Λευκορωσία έχει προετοιμαστεί, αναμένεται η άφιξη των αντιπροσωπειών», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία ενός μακρύ τραπέζι με ρωσικές και ουκρανικές σημαίες.

Ο Ανατόλι Γκλαζ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, δήλωσε: «Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν μόλις φτάσουν όλες οι αντιπροσωπείες στο σημείο συνάντησης».

Η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να μην δώσει κανένα έδαφος στη συνάντηση και ο Πρόεδρός της Volodymyr Zelensky είπε ότι δεν αναμένει ότι οι συνομιλίες θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

«Όπως πάντα: Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά αφήστε τους να προσπαθήσουν», είπε.

Με πληροφορίες από το BBC

Σχετικά Άρθρα