Η Ελλάδα έκλεισε τον εναέριο χώρο για αεροσκάφη από και προς τη Ρωσία- Επιπτώσεις στον τουρισμό

 Η Ελλάδα έκλεισε τον εναέριο χώρο για αεροσκάφη από και προς τη Ρωσία- Επιπτώσεις στον τουρισμό

Στο πλαίσιο της επιβολής κυρώσεων και της άσκησης πιέσεων στη Μόσχα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλείνουν τον εναέριο χώρο τους για τα αεροσκάφη συμφερόντων Ρωσίας.

Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς το πρωί της Δευτέρας (28/02) ανακοινώθηκε από την ΥΠΑ η έκδοση NOTAM για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

«Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (notam), για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας. Η αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς Ρωσίας εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η απόφαση αυτή θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις και στον ελληνικό τουρισμό, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, που αναμένει να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από την Ρωσία, αλλά και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των τουριστών είναι πιθανό να κατευθυνθούν, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, προς την Τουρκία.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε:

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «Προφανώς η Ευρώπη έκανε λάθος και στο σύνολο των αναλύσεων, τεχνοκρατών και στρατηγικών αναλυτών τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες. Η εικόνα που βλέπουμε τελικά απέχει παρασάγγας.

Άρα, τίθεται και ένα θέμα του ποιοι αναλύουν τα στοιχεία, ποιοι συμβουλεύουν τις ηγεσίες στον κόσμο και στις Ευρωπαϊκές χώρες και πώς αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Τελικά αυτοί οι οποίοι έλεγαν δημοσίως ότι είναι μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επεκταθούν όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή μέχρι και το Κίεβο, δυστυχώς δικαιώθηκαν.

Καταλαβαίνω ότι σε πολιτικό επίπεδο θα ζητηθεί η έγκριση των ηγετών της Ευρώπης προκειμένου να υπάρχουν περαιτέρω κυρώσεις και μέτρα. Αυτή βλέπω ότι θα είναι η απάντηση της Δύσης».

Τι προβλέπει η NOTAM:

  • Αεροσκάφη Ρωσικής ιδιοκτησίας, Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή Ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.
  • Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
  • Η notam θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Σχετικά Άρθρα