Κ. Φίλης-Ανάλυση: “Ένας εγκλωβισμένος ηγέτης σαν τον Πούτιν μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος”

 Κ. Φίλης-Ανάλυση: “Ένας εγκλωβισμένος ηγέτης σαν τον Πούτιν μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος”

Εγκλωβισμένος σε ένα στρατηγικό λάθος είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον διεθνολόγο, Κωνσταντίνο Φίλη, το οποίο ωστόσο, ενδέχεται να τον καταστήσει ακόμα πιο επικίνδυνο.

«Ο Πούτιν θα μπορούσε να μείνει στο Ντονμπάς και να το καταλάβει αναίμακτα όπως έγινε και με την Κριμαία γιατί η Δύση θα το κατάπινε» είπε αρχικά.

«Για κάποιο λόγο αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να μετατρέψει την Ουκρανία από θέμα στην ατζέντα με τους Αμερικανούς την ίδια την ατζέντα» εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος. «Ακόμα και αν κερδίσει στην Ουκρανία, θα έχει χάσει διπλωματικό κεφάλαιο» ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Φίλης.

Άρθρο Κοτζιά: Μια διαφορετική σκοπιά – Η γεωπολιτική του Ουκρανικού και ο νεοτσαρισμός

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που ο Ρώσος πρόεδρος οδηγήθηκε στην επιλογή του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Φίλης λέει «μπορεί να είναι από μέθη αλαζονείας, επιθυμία αποκατάστασης τμήματος της σοβιετικής ένωσης ή ακόμα να ένιωσε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή στο διεθνές γίγνεσθαι».

«Ο Πούτιν κατάφερε κάτι που μετά το ‘49 δεν είχαν καταφέρει ποτέ άλλα κράτη με τη Γερμανία που για πολλά χρόνια ήταν “ο τζαμπατζής του ΝΑΤΟ”» σχολιάζει για τη στάση της Γερμανίας επί των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Η αλλαγή συνόρων με βίαιο τρόπο θα ανοίξει ορέξεις και σε άλλους» προειδοποιεί ο Γιώργος Φίλης.

Ερωτηθείς για το πώς θα δικαιολογήσει ο Πούτιν την απόσυρση από Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη τώρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας, ο διεθνολόγος υπογραμμίζει: «Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι. Η οπισθοχώρηση της Ρωσίας δεν μοιάζει πολύ πιθανή αυτή την ώρα καθώς ο Πούτιν δεν θέλει να δείξει αδυναμία γιατί τότε θα έχει προβλήματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

«Ένας εγκλωβισμένος ηγέτης με τα χαρακτηριστικά του Πούτιν μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος. Πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα για συμφωνία – πακέτο που θα αφορά και στην ΕΕ» προτείνει.

Σχετικά Άρθρα