CNN- Ουκρανία: Καταστράφηκε το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο- Το εμβληματικό Antonov AN-225 (εικόνες)

 CNN- Ουκρανία: Καταστράφηκε το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο- Το εμβληματικό Antonov AN-225 (εικόνες)

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το Antonov AN-225 , καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία , σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, προκαλώντας συναγερμό και θλίψη στον κόσμο της αεροπορίας στον οποίο κατέχει σχεδόν λατρευτική θέση.

Το τεράστιο αεροσκάφος, που ονομάζεται «Mriya» ή «όνειρο» στα ουκρανικά, ήταν σταθμευμένο σε ένα αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο όταν δέχτηκε επίθεση από «Ρώσους επιβαίνοντες», δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές , προσθέτοντας ότι θα ανακατασκευάσουν το αεροπλάνο.

“Η Ρωσία μπορεί να έχει καταστρέψει τη “Mriya” μας. Αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταστρέψουν το όνειρό μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Θα επικρατήσουμε!” έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Δεν έχει υπάρξει καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση για την καταστροφή του αεροσκάφους. Ένα tweet από την εταιρεία Antonov ανέφερε ότι δεν μπορούσε να επαληθεύσει την «τεχνική κατάσταση» του αεροσκάφους μέχρι να επιθεωρηθεί από ειδικούς.

Η ουκρανική κρατική αμυντική εταιρεία Ukroboronprom, η οποία διαχειρίζεται τον Antonov, εξέδωσε την Κυριακή μια δήλωση λέγοντας ότι το αεροσκάφος είχε καταστραφεί, αλλά θα ανακατασκευαζόταν με έξοδα της Ρωσίας — κόστος που ανήλθε στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Η αποκατάσταση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και πάνω από πέντε χρόνια», ανέφερε η δήλωση. «Το καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα έξοδα καλύπτονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία έχει προκαλέσει εκ προθέσεως ζημιά στην αεροπορία της Ουκρανίας και στον τομέα των αεροπορικών φορτίων.

Σε μεταγενέστερη δήλωση , η εταιρεία είπε ότι το αεροπλάνο βρισκόταν στο έδαφος κοντά στο Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου και γινόταν συντήρηση.
«Σύμφωνα με τον διευθυντή της Antonov Airlines, ένας από τους κινητήρες αποσυναρμολογήθηκε για επισκευή και το αεροπλάνο δεν μπόρεσε να απογειωθεί εκείνη την ημέρα, αν και δόθηκαν οι κατάλληλες εντολές», ανέφερε.

Το Antonov An-225 σε ένα αεροδρόμιο στη βόρεια Ουκρανία τον Αύγουστο του 2021.
Δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies δείχνουν σημαντική ζημιά σε μέρος του υπόστεγου στην αεροπορική βάση Hostomel όπου είναι αποθηκευμένο το AN-225.

Οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο Hostomel, όπου βρισκόταν το AN-225, την Παρασκευή. Μια ομάδα του CNN στο έδαφος είδε ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα να παίρνουν θέσεις.
Δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies δείχνουν σημαντικές ζημιές σε μέρος του υπόστεγου στο οποίο είναι αποθηκευμένο το AN-225.

Εν τω μεταξύ, το σύστημα πληροφοριών πυρκαγιάς για τη διαχείριση πόρων της NASA εντόπισε πολλαπλές πυρκαγιές στο αεροδρόμιο, συμπεριλαμβανομένου του υπόστεγου όπου φυλάσσεται το αεροπλάνο. Η φωτιά στο υπόστεγο εντοπίστηκε στις 11:13 π.μ. της Κυριακής, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA, τα οποία προέρχονται από διάφορους δορυφόρους της NOAA και της NASA.

Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι πυρκαγιές στο αεροδρόμιο είναι αποτέλεσμα πραγματικών πυρκαγιών ή εκρήξεων από στρατιωτικές επιδρομές.

Το AN-225: Πώς ο Ψυχρός Πόλεμος δημιούργησε το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο

Εάν επιβεβαιωθεί, η επίθεση θα σηματοδοτήσει ένα συγκλονιστικό τέλος σε ένα αεροσκάφος που έχει γνωρίσει περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Το AN-225 συντάχτηκε μερικές φορές για να βοηθήσει στην αερομεταφορά κατά τη διάρκεια κρίσεων σε άλλες χώρες. Στον απόηχο του σεισμού της Αϊτής του 2010, παρέδωσε προμήθειες βοήθειας στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία. Κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του Covid χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών στις πληγείσες περιοχές.
Η δημοτικότητά του στον κόσμο της αεροπορίας σήμαινε ότι συχνά προσέλκυε μεγάλα πλήθη όπου κι αν πήγαινε, ιδιαίτερα όταν εμφανιζόταν αστέρια σε αεροπορικές εκθέσεις.
Μερικοί από τους θαυμαστές του επισκέφτηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για τους ισχυρισμούς για την καταστροφή του αεροσκάφους. “Mriya – Θα σε θυμούνται πάντα!” έγραψε ο μπλόγκερ αεροπορίας Sam Chui στο Twitter .
Μέχρι σήμερα, το Mriya παραμένει το βαρύτερο αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ. Τροφοδοτείται από έξι κινητήρες turbofan, έχει μέγιστο βάρος ωφέλιμου φορτίου 250 τόνων, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί μέσα ή στην πλάτη του. Διαθέτει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από οποιοδήποτε άλλο αεροπλάνο σε επιχειρησιακή υπηρεσία.
Μόνο ένα An-225 κατασκευάστηκε ποτέ από την εταιρεία Antonov που εδρεύει στο Κίεβο, η οποία κατέληξε στο σχέδιο. Πέταξε για πρώτη φορά το 1988 και από τότε βρίσκεται σε υπηρεσία.

Πηγή: CNN

Σχετικά Άρθρα