Σε πολιορκία το Κίεβο και η Μαριούπολη – Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις

 Σε πολιορκία το Κίεβο και η Μαριούπολη – Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις

Σε συμφωνία ήρθαν Ουκρανία και Ρωσία για την έναρξη διαπραγματεύσεων στην ποταμού Πρίπιατ της Λευκορωσίας έπειτα από την αποδοχή της Ρωσικής πρότασης και της τηλεφωνικής επικοινωνίας Ζελένσκι – Λουκασένκο.

Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ, έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα με΄σα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι την ώρα της αποχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πύραυλοι που τοποθετήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος», συνέχισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Facebook.

Πυρηνική επιφυλακή διέταξε ο Πούτιν

Νωρίτερα, και μετά την εκπνοή του ρωσικού τελεσιγράφου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διατάξει τη στρατιωτική διοίκηση να θέσει τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά τις επιθετικές δηλώσεις των χωρών του ΝΑΤΟ, εντείνωντας το κλίμα ανησυχίας.

Εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ από την Γερμανία

Παράλληλα, ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς, σε έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ, σε συνεργασία με τη Γαλλία, καθώς και την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή υποδομών ώστε να μπορεί να πραλαμβάνει η Γερμανία υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), από θαλάσσης.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Γερμανίας που θα ανέρχεται στο ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρω, θα είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει το γερμανικό κράτος από τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπό πολιορκία Μαριούπολη και Κίεβο

Στο επιχειρησιακό επίπεδο, συνεχίζονται οι στρατιωτικές ειδικές επιχειρήσεις όπως τις ονομάζει η Μόσχα στην ουκρανική ενδοχώρα, με τους κατοίκους της Μαριούπολης να βρίσκονται ήδη στα καταφύγια της πόλης έπειτα από σχετική προειδοποίηση που εξέδωσε ο δήμος της πόλης, υπό τον φόβο αεροπορικών επιχειρησέων από το ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα.

Νωρίτερα, 100 κάτοικοι του ελληνικού χωριού του Σαρτανά που βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και εχθές πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος με 6 νεκρούς και 6 τραυματίες, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Μαριούπολη.

Αναφορικά με το Κίεβο, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έρχεται από την ουκρανική πλευρά οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και επιχειρούν από τα νοτιοδυτικά, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Η Ουκρανία έχει παραδόσει όπλα σε πολίτες προκειμένου να υπερασπιστούν την πόλη ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προπσαθόντας να υπερασπιστούν το αεροδρόμιο του Γκοστομέλ όπου διεξάγωνται μάχες από εχθές το απόγευμα, χρησιμοποιούν απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου.

Καταγγελίες για βία κατά αμάχων

Τέλος, υπάρχουν αρκετές αναφορές από ρωσικά μέσα ενημέρωσης πως ουκρανικές ακροδεξιές παραστρατιωτικές δυνάμεις υποχρεώνουν τους πολίτες που προσπαθούν να διαφύγουν από τις επικίνδυνες ζώνες να επιστρέψουν στις πόλεις, ενώ υπάρχουν αναφορές για χρήση όπλων και εκφοβισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Σπούτνικ, το μέλος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας κ. Κίβα, ισχυρίζεται ότι στο Κίεβο η άμυνα της πόλης σκοτώνει πολίτες στον δρόμο και ότι δεκάδες πολίτες έχουνε σκοτωθεί, με σχετικά βίντεο να έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιωθεί η προέλευσή τους.

Σχετικά Άρθρα