Η Ουκρανία ζητά εμπάργκο και στα ρωσικά καύσιμα

 Η Ουκρανία ζητά εμπάργκο και στα ρωσικά καύσιμα

Η Ουκρανία απαιτεί την πλήρη οικονομική απομόνωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την εισαγωγή εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Απαιτούμε και χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα για την καθιέρωση μιας πλήρους οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας από όλα τα πολιτισμένα συστήματα σε σχέση με όλες τις ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής της Τράπεζας. Κάποιες κυρώσεις έχουν ήδη ληφθεί και είμαστε βαθιά ευγνώμονες γι’ αυτές στους εταίρους μας, αλλά αυτό δεν αρκεί, ο κόσμος απαιτεί περισσότερα…

Απαιτούμε επίσης ένα πλήρες εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία. Αυτό το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τώρα περιέχουν επίσης αίμα Ουκρανίας. Όλοι όσοι τα αγοράζουν θα πρέπει να ντρέπονται», είπε ο Κουλέμπα σε διαδικτυακή ενημέρωση.

«Θέλω να προειδοποιήσω όλες τις κυβερνήσεις που μπορεί να πιστεύουν τώρα ότι μετά την επιβολή αυτών των κυρώσεων, μπορούν να επαναπαυτούν: οι κυρώσεις και οι ενέργειες πρέπει να ενισχυθούν.

Η πίεση πρέπει να αυξηθεί έως ότου η Ρωσία και η Λευκορωσία σταματήσουν να σκοτώνουν Ουκρανούς και να βομβαρδίζουν τις πόλεις μας, τους άνδρες, τις γυναίκες μας και παιδιά, έως ότου η Ρωσία αποσύρει εντελώς τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και αποχωρήσει από  τα εδάφη μας. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος του συνασπισμού κατά του Πούτιν στον κόσμο», είπε ο Κουλέμπα.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας είπε ότι οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί έπληξαν τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, τη βιομηχανία όπλων της, τη μεγαλύτερη ενεργειακή της εταιρεία και όλους όσοι είναι κοντά στον Πούτιν, ο συνασπισμός των συμμάχων απέκοψε επίσης τη Ρωσία από την πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά και οικονομικά μέσα, σταμάτησε την έκδοση βίζας στους Ρώσους και έκανε πολλές άλλες ενέργειες.

«Φίλοι, σας προτρέπω να χτυπήσετε τη Ρωσία περισσότερο, πιο δυνατά, τώρα. Είναι θέμα ωρών, όχι ημερών, να λάβετε αυτές τις σημαντικές αποφάσεις και να κάνετε αυτά τα βήματα», είπε.

«Δεν θα παραδοθούμε, δεν θα συνθηκολογήσουμε»

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ότι η χώρα του δεν θα «συνθηκολογήσει » με τη Μόσχα, καταγγέλλοντας την ειδοποίηση των ρωσικών πυρηνικών αποτρεπτικών δυνάμεων ως απόπειρα  πίεσης.

«Δεν θα παραδοθούμε, δεν θα συνθηκολογήσουμε, δεν θα εκχωρήσουμε ούτε ένα εκατοστό της επικράτειάς μας», τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης Τύπου.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του λαού της Ουκρανίας», είπε, προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τη Ρωσία, όπως νικήσαμε το προηγούμενο τέρας στην Ευρώπη πριν από 80 χρόνια».

Κάλεσε τους συμμάχους να παράσχουν περισσότερα στρατιωτικά εφόδια στη μάχη εναντίον της Ρωσίας, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πυρηνικές επιθέσεις, είπε ότι εάν η Ουκρανία δεχόταν επίθεση με πυρηνικά όπλα θα ήταν «καταστροφή», αλλά είπε ότι δεν θα σπάσει το ουκρανικό πνεύμα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ η εντολή του Πούτιν να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού η πυρηνική αποτροπή ήταν μια στρατηγική για να αυξηθούν τα διακυβεύματα πριν από τις συνομιλίες.

«Κατέστρεψαν το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο»

Κατά τη διαδικτυακή ενημέρωση, ο Κουλέμπα είπε ακόμα ότι το μεγαλύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος του κόσμου – το Antonov An-225 – καταστράφηκε στη ρωσική προέλαση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Το αεροπλάνο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης για να μεταφέρει διαστημικά λεωφορεία, αλλά τα τελευταία χρόνια σπάνια έκανε κάποια πτήση. Καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο Hostomel κοντά στο Κίεβο.

Σχετικά Άρθρα