Αιχμές κατά Δένδια εν μέσω κρίσης- Το δημοσίευμα του “Βήματος” που γεννά ερωτηματικά…

 Αιχμές κατά Δένδια εν μέσω κρίσης- Το δημοσίευμα του “Βήματος” που γεννά ερωτηματικά…

Ένα δημοσίευμα στον “Βηματοδότη” (Βήμα της Κυριακής) που επιγράφεται “‘Εργα και Ημέρες του Νίκου Δένδια” προκαλεί τις τελευταίες ώρες ερωτηματικά σχετικά με τις σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι ιδιαιτέρως ανησυχητικό την ώρα που μαίνεται η Ουκρανική κρίση και η εξωτερική πολιτική της χώρας στο μείζον αυτό ζήτημα πρέπει να είναι προσεκτική και η στάση της ελληνικής διπλωματίας συμπαγής και με ευδιάκριτη στρατηγική για την επόμενη μέρα.

Η συνήθως καλά ενημερωμένη στήλη της εφημερίδας κάνει λόγο για “φωνές κριτικής για ορισμένες επιλογές του Νίκου Δένδια” και αναφέρεται τόσο στην απόφασή του να μεταβεί στην Αφρική, εν μέσω κρίσης, αλλά και στην καθυστέρηση αποστολής απαντητικής επιστολής στον ΟΗΕ για τις παράλογες αιτιάσεις της Άγκυρας (με επιστολή προς τον Οργανισμό) σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας σε αυτά.

Εσχάτως, δε, κυκλοφορεί ότι ο υπουργός συμβουλεύεται στενά καθηγητή που ανήκει στο καραμανλικό στρατόπεδο και έχει θητεύσει στο υπουργείο και το τελευταίο διάστημα ξιφουλκεί κατά των κυβερνητικών επιλογών στην εξωτερική πολιτική (σ.σ η αναφορά “φωτογραφίζει” πιθανότατα των καθηγητή και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, στενό πολιτικό φίλο του Κώστα Καραμανλή). Όλα αυτά δεν διαφεύγουν προφανώς την προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου”, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει ότι “πλέον ο κ. Δένδιας κινείται αποκλειστικά με κριτήριο την προσωπικό του εικόνα και αποφεύγει επιμελώς διάφορες “καυτές πατάτες” που θα την τσαλάκωναν”.

Οι αναφορές είναι αν μη τι άλλο περίεργες καθώς η κριτική εκδηλώνεται την ώρα που διακυβεύονται πολλά περί την εξωτερική πολιτική και με κλιμακούμενο τον αναθεωρητισμό του Ταγίπ Ερντογάν, δε μία περίοδο που ο αντίστοιχος αναθεωρητισμός της Μόσχας βρίσκει απέναντί του τη Δύση, και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το momentum.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν με αιχμές ακόμα και την επίσκεψη του κ. Δένδια στη Μόσχα, λίγα 24ωρα πριν την ρωσική εισβολή, από την οποία δεν αποκόμισε κάτι ενδιαφέρον για τα ελληνικά συμφέροντα. Και όχι μόνο αυτό, καθώς δημιουργήθηκε η εντύπωση της βεβαιότητας πως η Μόσχα δεν θα επέμβει στην Ουκρανία και, από την άλλη, ζητήθηκε από τον Σεργκέϊ Λαβρόν να παρέμβει προς την Τουρκία για την απορρόφηση των κραδασμών στα ελληνοτουρκικά.

Η Μόσχα, φυσικά, όχι μόνο δεν θα είχε σκοπό να παρέμβει στην Άγκυρα, αφενός διότι έχει, όπως αποδείχθηκε, άλλες προτεραιότητες, αφετέρου διότι θα αποτελούσε αντίφαση μια αναθεωρητική, πλέον, δύναμη, όπως η Ρωσία, να παρεμβαίνει κατά μιας άλλης αναθεωρητικής δύναμης. Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, παραβαίνοντας την συνήθη ρητορική της Μόσχας για την προσθήκη “αποκαλούμενη” (so called), γεγονός που αξιολογήθηκε από πολλούς ως άνοιγμα προς την Άγκυρα και μεταβολή της ρωσικής στάσης στο Κυπριακό.

Ενώ, ωστόσο, ο Ερντογάν επιχειρεί, ως “επιτήδειος ουδέτερος”, να διαμεσολαβήσει την ρωσοουκρανική σύρραξη και προσφέρθηκε ακόμα και να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, η εικόνα μιας παρασκηνιακής σύγκρουσης μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών θα ήταν δίχως άλλο μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Πρόκειται, άραγε, για μία διαπίστωση της εφημερίδας που προκύπτει από ρεπορτάζ στα “άδυτα” του υπουργείου Εξωτερικών ή απηχεί απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου; Αυτό μένει να το δούμε…

Το δημοσίευμα του “Βηματοδότη”

Η επεισοδιακή εσπευσμένη αναχώρηση του πρέσβη από το Κίεβο

Όπως αναφέρει το nonews-news.gr, τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονος εκνευρισμός έως οργή επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών για τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουκρανία Βασίλειο Μπορνόβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Κίεβο να αναχωρήσει εσπευσμένα από την ουκρανική πρωτεύουσα θεωρείται κακά προετοιμασμένη, αφού ο πρεσβευτής της Ελλάδας απομακρύνθηκε από το πόστο του χωρίς… να φροντίσει για τον ασφαλή επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που παραμένουν στην ουκρανική πρωτεύουσα. Φαίνεται, μάλιστα, πως η δυσαρέσκεια εκτείνεται και στο Μέγαρο Μαξίμου και προστίθεται στις αιχμές που διατυπώνονται για την ηγεσία του ΥΠΕΞ.

Είναι δε ενδεικτικό πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει επιδείξει ισχυρό προσωπικό ενδιαφέρον για τους Έλληνες πολίτες και τους ομογενείς μας της Ουκρανίας, επικοινώνησε με τον Γενικό Πρόξενο Μαριούπολης Μ. Ανδρουλάκη και τον διπλωμάτη Φ. Κωστελλένο που κρατούν ανοικτό το Προξενείο Μαριούπολης αλλά και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δ. Δόχτση προκειμένου να τους ευχαριστήσει και να ενημερωθεί για την κατάσταση αλλά δεν τηλεφώνησε στον πρεσβευτή μας στο Κίεβο.

Screenshot_2

Η αιτία για την οργή της Αθήνας έπειτα από την απόφαση του πρεσβευτή να εγκαταλείψει το Κίεβο χωρίς τους περίπου 25 με 30 εναπομείναντες Έλληνες που βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί της χθεσινής Παρασκευής ο κ. Μπορνόβας διαβεβαίωνε τους εγκλωβισμένους πολίτες που παρέμεναν στο Κίεβο ότι επί του παρόντος δεν είχαν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για την αποχώρησή τους. Ωστόσο το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρεσβευτής στο Κίεβο ενημέρωσε την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι αποχωρεί, μαζί  με τους υπαλλήλους της πρεσβείας και δύο Έλληνες δημοσιογράφους απεσταλμένους της ΕΡΤ και του Αnt1. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε το απόγευμα της Παρασκευής, η πομπή των αυτοκινήτων που οργάνωσε ο πρέσβης δεν συμπεριέλαβε τους 25 – 30 Έλληνες πολίτες.

«Φύγαμε επειδή η γειτονιά γέμισε καλάσνικοφ» είπε ο πρεσβευτής στο Κίεβο

Ο κ. Μπορνόβας μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι αποφάσισε να φύγει μόλις διαπίστωσε ότι διανέμονται όπλα στους πολίτες για να γίνει παλλαϊκή άμυνα.
«Γι’ αυτό φύγαμε. Ξαφνικά άρχισαν να κυκλοφορούν όπλα παντού. Φρέσκα καλάσνικοφ παντού. Η γειτονιά γέμισε καλάσνικοφ. Σε πολίτες που προσπαθούσαν να δουν πως δουλεύουν. Τι να σας πω. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το να δεις ένα ρωσικό τανκς ή ένα λοχαγό ας πούμε» είπε.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο ήταν μια από τις ελάχιστες, περί τις έξι, διπλωματικές αρχές που παρέμενε ανοικτή καθώς είχε δοθεί εντολή για την συνεχή αρωγή προς τους Έλληνες πολίτες και τον επαναπατρισμό τους εάν αυτό ζητηθεί.
Πρέπει βέβαια να υπενθυμιστεί ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου είχε συστήσει στους περίπου 2000 Έλληνες πολίτες – επισκέπτες της Ουκρανίας να αποχωρήσουν. Το ίδιο έπραξε και στις 21 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν την Ρωσική εισβολή, απευθύνοντας επείγουσα ανακοίνωση αποχώρησης.
Την ώρα ωστόσο που ο κ. Μπορνόβας αποχωρούσε από το Κίεβο αφήνοντας πίσω τους 25-30 ομοεθνείς μας, τα Προξενεία σε Οδησσό και Μαριούπολη παραμένουν ανοικτά και προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να διαμορφώσουν δίκτυο συνεχούς επικοινωνίας και στήριξης των Ελλήνων ομογενών. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον πρωθυπουργό, επικοινωνία με το Προξενείο Μαριούπολης είχε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης o οποίος συνομίλησε το απόγευμα με τον Γενικό Πρόξενο Μ. Ανδρουλάκη.
Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Πρόξενο στη #Μαριούπολη και με ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί. Οι #ομογενείς μας παραμένουν ψύχραιμοι & ζητούν άμεση κατάπαυση πυρός. (1/3)

Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία έγινε την ώρα που έφταναν οι πρώτες πληροφορίες για νεκρούς ομογενείς από Ρώσικα πυρά με τον κ. Κατσανιώτη να ζητά από τον πρόξενο να διερευνήσει τους τρόπους καλύτερης υγειονομικής φροντίδας των τραυματικών και ιδίως του μικρού κοριτσιού.

Σχετικά Άρθρα