Σε ρωσικό κλοιό η Ουκρανία – Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

 Σε ρωσικό κλοιό η Ουκρανία – Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Η αποψινή νύχτα θα είναι η πιο δύσκολη κατά τα φαινόμενα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς οι Ρώσοι ετοιμάζονται για επίθεση σε όλα τα μέτωπα.

Κάτι που σημαίνει ότι οι Ρώσοι που πολιορκούν Κίεβο και Μαριούπολη, αλλά και το Χάρκοβο, στο οποίο οι μάχες είναι πιο σφοδρές από κάθε άλλο μέτωπο, ετοιμάζονται απόψε να προχωρήσουν σε επίθεση και να προχωρήσουν με στόχο την κατάληψη των κομβικών πόλεων. Από την άλλη, οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι με κάθε κόστος να υπερασπιστούν τα εδάφη τους.

Ο ρωσικός στρατός έλαβε διαταγή να διευρύνει την επίθεσή του προς όλες τις κατευθύνσεις παρά την αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή, καθώς η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι το Κίεβο αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις. «Σήμερα όλες οι μονάδες έλαβαν τη διαταγή να διευρύνουν την επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με το σχέδιο επίθεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, υποστηριζόμενοι από το ρωσικό στρατό, σημειώνουν «επιτυχίες». Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούν να επαληθευθούν άμεσα από ανεξάρτητη πηγή.

Σε όλες τις πόλεις που πολιορκούνται από τους Ρώσους και τους αυτονομιστές έχει κηρυχθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ κάτοικοιΑστυνομίαΠολιτοφυλακή και Στρατός είναι κυριολεκτικά με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Οσοι μπορούν να πολεμήσουν κι έχουν όπλα, έχουν πλήρη ελευθερία να τα χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ σε καίρια σημεία στρατηγικής σημασίας, υπήρχαν τις προηγούμενες ώρες πυρετώδεις προετοιμασίες για τις μηχανοκίνητες φάλαγγες του εχθρού.

Η πόλη Μελιτόπολη κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, στην πρωτεύουσα Κίεβο ακούγονται βομβαρδισμοί ενώ μάχες διεξάγονται κοντά στις πόλεις της νότιας Ουκρανίας, Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό. Σε διπλωματικό επίπεδο η Δύση απαντά με κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και με υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια και αμυντικό εξοπλισμό προς την Ουκρανία.

Ανοίγουν χαρακώματα και στήνουν πολυβολεία

Στο Κίεβο και κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, η κινητοποίηση του Στρατού ήταν μεγάλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μηχανήματα έργου και του Στρατού έσκαβαν χαρακώματα, έριχναν δέντρα και τοποθετούσαν πολυβολεία, καθώς αναμένουν ρωσική εισβολή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Nα πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Ουκρανίας από τους Ρώσους εισβολείς καλεί τους πολίτες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο διάγγελμά του μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι διευρύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, καλεί τον λαό του να συνεχίσει να αμύνεται με όλη του τη δύναμη κατά του ρωσικού σφυροκοπήματος.

«Ο κόσμος βλέπει. Οι Ουκρανοί είναι δυνατοί. Οι Ουκρανοί είναι γενναίοι. Οι Ουκρανοί είναι στη χώρα τους και δεν θα παραδοθούν ποτέ», ήταν το εμψυχωτικό μήνυμα του Βολόντιμιρ Ζελένσκι στον ουκρανικό λαό, ο οποίος μάχεται με «νύχια και με δόντια» κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο.
  • Αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητήσουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, αναφέρει Ευρωπαίος Αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
  • Με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μίλησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως έγραψε ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Twitter, του μετέφερε την αποφασιστικότητα του Οργανισμού να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον λαό της Ουκρανίας.

Σχετικά Άρθρα