Πολωνία και Σουηδία αρνούνται να παίξουν με τη Ρωσία

 Πολωνία και Σουηδία αρνούνται να παίξουν με τη Ρωσία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαφοροποιεί τις στάσεις (και) των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών.

Η Σουηδία γνωστοποίησε σήμερα ότι αρνείται να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, στα επικείμενα μπαράζ πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, εξαιτίας της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. «Ό,τι κι αν αποφασίσει η FIFA, εμείς δεν θα παίξουμε εναντίον της Ρωσίας τον Μάρτιο», ξεκαθαρίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σουηδίας, Καρλ-Ερικ Νίλσον.

Η Πολωνία, που πρόκειται να παίξει εκτός έδρας με τη Ρωσία στον ημιτελικό των πλέι-οφ, στις 24/3, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αρνείται να δώσει τον αγώνα, ζητώντας από τη FIFA να προχωρήσει σε αποκλεισμό της ρωσικής εθνικής ομάδας.

«Αρκετά με τα λόγια, ήλθε η ώρα να δράσουμε. Λόγω της κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, η ομάδα της Πολωνίας δεν σχεδιάζει να παίξει τον αγώνα των play-off εναντίον της ομάδας από την Ρωσία», έγραψε στην ανάρτηση του, ο πρόεδρος της πολωνικής ομοσπονδίας Τσέζαρι Κουλέζα, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η μόνη σωστή απόφαση» και ότι συνεργάζεται με τις ομοσπονδίες της Σουηδίας και της Τσεχίας για να παρουσιάσει κοινή θέση στη FIFA.

Η Σουηδία και η Τσεχία, ενδέχεται να χρειασθεί να ταξιδέψουν στην Ρωσία στις 29 Μαρτίου, για τον τελικό των πλέι οφ, εάν οι Ρώσοι προκριθούν σε βάρος των Πολωνών.

«Αθλητικές» κυρώσεις κατά Ρωσίας

Υπενθυμίζεται ότι ο «κόσμος» του αθλητισμού επέβαλε αρκετές κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Παρασκευή, αποσύροντας τον τελικό του Champions League από την Αγία Πετρούπολη και ακυρώνοντας το Grand Prix της Φόρμουλα Ενα στο Σότσι, που ήταν προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο. 

Ο αρχηγός της εθνικής Πολωνίας, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι κάλεσε με ανάρτηση του, στο Twitter το βράδυ της Παρασκευής, για «αλληλεγγύη στα θύματα» της ρωσικής επίθεσης. «Ό,τι όμορφο στον αθλητισμό είναι το αντίθετο από αυτό που φέρνει ο πόλεμος. Για όλους τους ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία και την ειρήνη, αυτή είναι η ώρα της αλληλεγγύης με τα θύματα της στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία», έγραψε ο άσος της Μπάγερν Μονάχου, πριν ανακοινώσει ότι θα συζητήσει με τους συμπαίκτες του, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή θέση για το θέμα και να την παρουσιάσουν στην πολωνική ομοσπονδία.

Οι ομοσπονδίες των τριών χωρών που είναι πιθανό να πάνε στη Ρωσία στα τέλη Μαρτίου κατά την διάρκεια των πλέι οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Πολωνία, η Σουηδία και η Τσεχία, είχαν ζητήσει από κοινού, σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, να μεταφερθούν αυτές οι συναντήσεις.

Μέχρι στιγμής, η FIFA δεν έχει λάβει ακόμη το παραμικρό μέτρο κατά της Ρωσίας, αρκούμενη την Πέμπτη να αναφέρει ότι «ανησυχεί» για μια «τραγική και ανησυχητική» κατάσταση, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Σχετικά Άρθρα