Όλα όσα έγιναν στο ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ – Αντίβαρα ομαλότητας με αιχμές – Νέος αιφνιδιασμός Τσίπρα

 Όλα όσα έγιναν στο ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ – Αντίβαρα ομαλότητας με αιχμές – Νέος αιφνιδιασμός Τσίπρα

Οι επιθέσεις μέσω κοινωνικών δικτύων από μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι σφοδρές επιθέσεις στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τους χαρακτηρισμούς στον Αλέξη Τσίπρα και το κλίμα ανθρωποφαγίας από την άλλη πλευρά που καλλιέργησαν αντίστοιχα τα κορυφαία στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με αιχμηρές χαρακτηρισμούς και υφολογικές παρατηρήσεις πέρα από το πολιτικό επίδικο του Συνεδρίου σταματούν εδώ για τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η συνεδρίαση του ΠΣ ήταν ήρεμη και η συζήτηση προχώρησε κατά κοινή ομολογία με κόσμιο τρόπο. Δεν έλλειψαν οι αιχμές, ευθέως εννοούμενες είτε έμμεσες αλλά σαφείς, οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών στην συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης ήταν πολλές και διαδοχικές και έφεραν σε θέση απολογούμενου όλους όσοι δυναμίτισαν το κλίμα από την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του στο κομματικό όργανο την Αυγή καλούσε άπαντες, αν θέλουν να πείσουν την κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία, να επιδείξουν «σοβαρότητα».

Αυτή τη φορά κανείς δεν τολμά να ψελλίσει το παραμικρό για το θεσμικό ρόλο του οργάνου που συνέστησε προ δυο ετών ο κ. Τσίπρας. Το πειθαρχικό της Όλγας Γεροβασίλη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου πιάνει και πάλι δουλειά. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ανεχθεί ούτε θα χαριστεί σε καμία παραφωνία και προσωπική επίθεση έξω από το όρια της πολιτικής ζύμωσης και σύγκρουσης.  

«Να εξουσιοδοτήσουμε τον γραμματέα του κόμματος και την γραμματέα της ΚΟ, ώστε από εδώ και στο εξής οποιοσδήποτε σύντροφος προβεί σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής του ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο».

Με απλά λόγια, όποιος στην πορεία μέχρι το Συνέδριο δεν συμμορφωθεί και πυροδοτήσει ένα αντίστοιχο κλίμα εσωστρέφειας και ανοιχτής σύγκρουσης με πρόσχημα τις διαφωνίες για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει στο τέλος να μη μετέχει της κορυφαίας διαδικασίας του κόμματος και να του αφαιρείται στην πιο κρίσιμη φάση η ταυτότητα του μέλους.

  • Η κίνηση αυτή ουσιαστικά αφορά στα στελέχη εκείνα που μπορεί να φτάνουν ακόμη καις τη θέση των γραμματέων των κομματικών οργανώσεων, αναμφίβολα όμως ακουμπά και όλους όσοι προκαλούν το θυμικό των συντρόφων τους με ανοίκειες επιθέσεις σε πρόσωπα και ακυρώνουν την όποια δυναμική αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που στριμώχνεται η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας ρίχνει επιπλέον αντίβαρα για μια πορεία ομαλότητας μέχρι το Συνέδριο ενώ η γραμμή που σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να μη σηκωθούν οι τόνοι για να μην προκληθεί ένας νέος γύρος εσωστρέφειας φαίνεται ότι τελικά ακολουθήθηκε και η συζήτηση προχώρησε επι της ουσίας των κορυφαίων ζητημάτων εξάλλου που έπρεπε να συζητηθούν με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την ενεργειακή ανασφάλεια που προκαλείται στην Ελλάδα να ρίχνουν βαριά σκιά.

Κατευνασμός και αιχμές

Και μπορεί η επιχείρηση κατευνασμού να επιτεύχθηκε δεν έλειψαν όμως οι αιχμές κατά των κυρίων Φίλη και Τσακαλώτου που έχουν πρωτοστατήσει το τελευταίο διάστημα στη δημόσια σφαίρα με τις παρεμβάσεις τους.

Εξάλλου όπως παρατηρούν από την πλευρά των προεδρικών και οι πολλές επιθετικές δηλώσεις τους για τις αλλαγές που προτείνει ο κ. Τσίπρας στο καταστατικό του κόμματος «δεν πιάνουν τόπο πλέον» μεταξύ των μελών του κόμματος και δεν βρίσκουν αντίστοιχο δε έδαφος σε ευρύτερα ακροατήρια στα οποία απευθύνονται.

  • Μπορεί η καταδίκη να ήταν ομόφωνη για τις εκτός ορίων προσωπικές επιθέσεις, ωστόσο δεν έλλειψαν αντίστοιχα και οι αιχμές στο πρόσωπο του κ. Τσακαλώτου. Ο πρώην υπουργός οικονομικών φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μέγεθος της απρέπειας, όπως σημειώνουν στελέχη της Κουμουνδούρου, να επιτεθεί με αυτό τον τρόπο στον Αλέξη Τσίπρα με τους χαρακτηρισμούς του στην συνέντευξή του στην Καθημερινή ωστόσο ο ίδιος στην τοποθέτησή του για τα ζητήματα αυτά φαίνεται να είπε ότι «εντάξει να μου κάνετε κριτική, αλλά όχι και να φτάνουμε στο μπούλινγκ».

Στέλεχος της προεδρικής «φρουράς» μάλιστα σε παρέμβασή του και στο πλαίσιο της ομοφωνίας για τις φραστικές εξαλλοσύνες των μελών επιχείρησε να φέρει προ των ευθυνών τους και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που με τη στάση προκαλούν τέτοιου είδους αντιδράσεις στην οργανωμένη τουλάχιστον βάση.

«Πρώτα και κύρια τα ίδια τα κορυφαία στελέχη έχουν την ευθύνη να δίνουν το παράδειγμα και να παρεμβαίνουν στη δημόσια αντιπαράθεση χωρίς χαρακτηρισμούς και δίκες προθέσεων» σημείωσε στέλεχος της προεδρικής τάσης στην παρέμβασή του.

Μεταρρυθμίσεις

Οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι διαρκείς και επαφή του με την οργανωμένη βάση του κόμματος γίνεται όλο και πιο τακτική και στενή.

Στο πλαίσιο και δείχνοντας ότι γειώνεται με το κόμμα επέφερε έναν ακόμη αιφνιδιασμό καταθέτοντας μια επιστολή στο ανώτερο κομματικό όργανο από 31 γραμματείς κομματικών οργανώσεων της περιφέρειας με την οποία έθεταν θέμα εκπροσώπησης της περιφέρειας στην ΚΕ μετά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα αν περάσει από το Συνέδριο η πρόταση του προέδρου για απευθείας εκλογή από τη βάση.

Ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε πλήρως την παρέμβαση των γραμματέων των νομαρχιακών και απέδειξε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την αρχική του πρόταση.

Με στόχο την αποκέντρωση ο πρόεδρος του κόμματος αντιλήφθηκε το έλλειμα εκπροσώπησης της περιφέρειας και πρότεινε οι κομματικές εκλογές να διεξαχθούν ανά περιφέρεια ώστε να εκλέγεται αριθμός ανάλογος με το δυναμικό των μελών που έχει εγγραφεί στο κόμμα. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας με αυτό τον τρόπο «θα πάμε από το 25 με 30% περίπου που παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια, στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής».

Ουσιαστικά αυτή ήταν και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε όσους εξέφραζαν από την πλευρά της ομπρέλας και όχι μόνο κριτική για «εκλογή του τηλεοπτικού αστέρα» καθώς όπως συμπλήρωσε η νέα αυτή πρόταση «εξασφαλίζει την ισότιμη σχέση ανάμεσα σε αυτό που ονομάζουμε πιο προβεβλημένα στελέχη και λιγότερο προβεβλημένα».

Ποσόστωση

Υπάρχει όμως ακόμη ένα μεγάλο αγκάθι που φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει μια εσωκομματική σύγκρουση που θα αποτυπωθεί και στο Συνέδριο και έχει να κάνει αμιγώς με την ταυτότητα του κόμματος. Η σχέση Προοδευτικής Συμμαχίας και Ομπρέλας αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά.

  • Η ποσόστωση που προβλέπεται για τη συμμετοχή των συνεργαζόμενων και των μελών της Συμμαχίας δεν αποκλείεται να αποτελέσει το τελευταίο οχυρό στην πορεία μετεξέλιξης του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης έθεσε το θέμα στη συνεδρίαση του ΠΣ τασσόμενος κατά της ποσόστωσης για τις θέσεις της ΚΕ και των άλλων οργάνων. Το γάντι πάντως δεν φαίνεται να το σήκωσε κανείς για να απαντήσει κρατώντας χαμηλά τους τόνους, όπως άλλωστε επιθυμούσε από την αρχή και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά Άρθρα