Γαλλία: Ο πρώην πρωθυπουργός Φιγιόν παραιτήθηκε από τα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών

 Γαλλία: Ο πρώην πρωθυπουργός Φιγιόν παραιτήθηκε από τα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε σήμερα πως παραιτείται από τα διοικητικά συμβούλια του κολοσσού της πετροχημικής βιομηχανίας Sibur και της Zarubeshneft, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στους υδρογονάνθρακες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί την Κυριακή στην εφημερίδα Journal du dimanche (JDD), ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης κάνει λόγο για μια “συλλογική αποτυχία” να βλέπουμε “σήμερα τον πόλεμο να επιστρέφει στην καρδιά της Ευρώπης”.

“Όμως στην ιεραρχία των ευθυνών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός ένοχος που ξεκίνησε μια σύρραξη η οποία θα μπορούσε, η οποία έπρεπε να αποφευχθεί… Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι μέλος των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών Zarubeshneft και Sibur”, έγραψε ο Φιγιόν, επισημαίνοντας πως έλαβε την απόφαση αυτή με “λύπη”.

Ο Φρανσουά Φιγιόν έχει αποσυρθεί από την πολιτική ζωή, έχοντας διατελέσει πρωθυπουργός της Γαλλίας καθόλη σχεδόν τη θητεία του συντηρητικού προέδρου Νικολά Σαρκοζί (2007-2012).

Βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων χθες, αφού εξέφρασε τη λύπη του για την “άρνηση των Δυτικών” να ακούσουν τις διεκδικήσεις της Μόσχας σχετικά με το ΝΑΤΟ, τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Φιγιόν εντάχθηκε στη Sibur στα τέλη του 2021. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2021, ξεκίνησε τη συνεργασία του με την εταιρεία Zarubeshneft.

Σχετικά Άρθρα