Στροφή στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – Τα πιθανά μέτρα που εξετάζονται

 Στροφή στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – Τα πιθανά μέτρα που εξετάζονται

Το τσουνάμι ακρίβειας που έρχεται ως απότοκο της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία, κλυδωνίζει πολιτικές βεβαιότητες και οικονομικές προοπτικές.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Από το Βουκουρέστι όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι απαιτούνται έκτακτα μέτρα προστασίας καταναλωτών και επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνοντας ότι η ένταση του κύματος της ακρίβειας θα είναι μεγάλη και τα ελληνικά δημοσιονομικά περιθώρια χρειάζονται τονωτικές ενέσεις από τις Βρυξέλλες.

  • Εξάλλου, δεν παραγνωρίζεται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου πως «με τέτοιες αβεβαιότητες για τα μελλούμενα όποια παρέμβαση και να γίνει δεν θα είναι ικανή να αμβλύνει την πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πάντα θα υστερούμε στο μυαλό του πολίτη αλλά και στην τσέπη με τέτοιο πληθωρισμό» έλεγαν κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ με εμφανή ανησυχία.

Κυβερνητικές πληροφορίες περιέγραφαν ως πιθανή παλέτα μέτρων:

  • Α)την προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλιστούν φθηνότερες τιμές κατά τα πρότυπα προμήθειας των εμβολίων του κορωνοϊού που πάλι οι αγορές έγιναν κεντρικά από τις Βρυξέλλες και διανεμήθηκαν ακολούθως αναλογικά στα κράτη-μέλη
  • Β) η πρόσκαιρη δημοσιονομική εξαίρεση των κονδυλίων που διαθέτουν τα κράτη-μέλη για να επιδοτήσουν λογιαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου
  • Γ) δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να χρηματοδοτήσουν τα κράτη-μέλη πολιτικές ανάσχεσης της ακρίβειας και οι πόροι του να προκύψουν από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρίπων.

«Πρέπει να δράσουμε ενιαία και να μην είναι η ΕΕ όμηρος της Ρωσίας. Ούτε βέβαια να απειλείται ότι το φυσικό αέριο θα φθάσει τις 2 χιλιάδες ευρώ ανά χίλια κυβικά» σημείωνε αξιωματούχος της κυβέρνησης αναφερόμενος στην απειλή του πρώην Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Απόψε το βράδυ οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν για τις κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία για την εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας ενώ θα επιδιωχθεί να γίνει συζήτηση και για την οικονομική διάσταση της κρίσης.

Σχετικά Άρθρα