Καταιγιστικές εξελίξεις: Στο Κίεβο ο ρωσικός στρατός- “Έπεσε” και το Τσέρνομπιλ

 Καταιγιστικές εξελίξεις: Στο Κίεβο ο ρωσικός στρατός- “Έπεσε” και το Τσέρνομπιλ

Ακάθεκτος προελαύνει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να βρίσκονται λίγο έξω από το Κίεβο και να έχουν καταλάβει αεροδρόμιο  25 χλμ μακριά απ’ την πρωτεύουσα.

Το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε πως οι Ρώσοι μπήκαν στην απαγορευμένη ζώνη στο Τσερνόμπιλ.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου τα ρωσικά στρατεύματα που εδρεύουν στη Λευκορωσία προελαύνουν προς το Κίεβο. Στην ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter στις 4 μ.μ. ώρα Ηνωμένου Βασιλείου, το υπουργείο είπε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση σε αεροδρόμιο στα περίχωρα του Κιέβου.

Εν τω μεταξύ την ανπάντησή της κλιμακώνει η «συλλογική» Δύση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νεο πακέτο οικονομικών κυρώσεων που περιλαμβάνει νέα δέκα μέτρα κυρίως σε τράπεζες, αλλά και στην αεροπορική Aeroflot. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει το «μεγαλύτερο και πιο αυστηρό» πακέτο οικονομικών κυρώσεων που «έχει δει ποτέ η Ρωσία», είπε συγκεκριμένα ο Τζόνσον

Στις 20:30 ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται σε νέο διάγγελμά του να ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων κατά της Μόσχας.

Ένστολοι καίνε έγγραφα έξω από το αρχηγείο πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας

Ένστολοι εμφανίστηκαν να καίνε έγγραφα έξω από το αρχηγείο πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Κίεβο, όπως μεταδίδει η Deutcshe Welle.

Η Ουκρανία έχει αναφέρει ότι ορισμένα από τα στρατιωτικά κέντρα της διοίκησης της έχουν πληγεί από ρωσικά πλήγματα, αλλά αυτό το κτίριο φαινόταν να είναι άθικτο.

Ο ρωσικός στρατός στο Τσέρνομπιλ

Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

Το απόγευμα της Πέμπτης, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή και πως “είναι άγνωστη η τύχη της αποθήκης πυρηνικών αποβλήτων”. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, η Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των εγκαταστάσεων και των αποθετηρίων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε νωρίτερα την εξής ανάρτηση:

Η Ουάσιγκτον έστειλε μαχητικά F-35 σε Εσθονία και Λιθουανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν σήμερα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία και στη Λιθουανία και παρέτειναν την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής, όπως ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας.

Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται μαχητικά F-35 στις χώρες της Βαλτικής.

Περίπου 500 Αμερικανοί στρατιώτες με άρματα μάχης Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley έχουν σταλεί από πέρυσι στη Λιθουανία και ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσουν τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι πότε θα παραταθεί η αποστολή τους στην περιοχή.

Όλο και ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου

Ασυγκράτητη η τιμή του φυσικού αερίου, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πλέον καταγράφει αύξηση 60% στην Ευρώπη και η τιμή του τόνου αγγίζει τα 1.636 δολάρια.

Τη Δευτέρα η τιμή ήταν 850 δολάρια, την Τετάρτη έφθασε τα 1050 δολάρια (+22,5% σε δυο ημέρες) και μια ημέρα μετά, σήμερα αγγίζει τα 1650 δολάρια.

Μήνυμα Πούτιν για την οικονομία

Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία παραμένει τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας. «Οι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να μας εξωθήσουν απ’ αυτό το σύστημα», είπε.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ένα αναγκαστικό μέτρο. Δεν μας άφησαν καμία ευκαιρία να πράξουμε διαφορετικά. Δημιουργήθηκαν κίνδυνοι για την ασφάλεια που ήταν αδύνατο να απαντήσουμε με άλλα μέσα», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με επιχειρηματίες. 

Ακυρώνονται οι αγώνες της Euroleague στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπαρασύρει όλα τα πεδία της κοινωνικής λειτουργίας των ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένων και των διεθνών αθλητικών οργανώσεων. Ήδη Μπαρτσελόνα και Μπάγερν ανακοίνωσαν ότι δεν θα ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Σχετικά Άρθρα