Οινούσσες – Διάβημα του τουρκικού ΥΠΕΞ για “δυσανάλογη χρήση βίας”

 Οινούσσες – Διάβημα του τουρκικού ΥΠΕΞ για “δυσανάλογη χρήση βίας”

Διάβημα για “δυσανάλογη χρήση βίας” επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην Ελλάδα, για το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (22.02.2022) ανάμεσα σε πλωτό του Λιμενικού και τουρκικό αλιευτικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας, όλα έγιναν στις έξι το απόγευμα στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Χίο και τις Οινούσσες.

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δημιούργησε και πολλαπλασίασε την κρίση ακρίβειας

Το τουρκικό αλιευτικό ψάρευε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το πλήρωμα του Λιμενικού προέβη στις προβλεπόμενες συστάσεις, τόσο μέσω VHF όσο και δια ζώσης, καλώντας τους Τούρκους να απομακρυνθούν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του Λιμενικού με σκοπό να το εμβολίσει. Επίσης, οι τούρκοι ψαράδες πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα βαριά αντικείμενα.

Τότε, έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό του Λιμενικού, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα τουρκικά παράλια.

Η τουρκική πλευρά

Η τουρκική πλευρά παρουσιάζει άλλη εκδοχή για το περιστατικό και μάλιστα ισχυρίζεται ότι υπάρχει και τραυματίας από τους αλιείς.

Όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ: “Δύο τουρκικά αλιευτικά σκάφη, που ψάρευαν μεταξύ Χίου και Καραμπουρούν, δέχτηκαν πυρά από τα ελληνικά σκάφη γύρω στις 19.15 χθες το βράδυ. Με την πληροφορία ότι από τα πυρά τραυματίστηκε ψαράς στο πόδι, στο σημείο έσπευσαν άμεσα δύο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού Σώματος μαζί με το ιατρικό κλιμάκιο 112. Στην συνέχεια δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν ελληνικά σκάφη από τα αντίστοιχα τουρκικά που έφτασαν στο σημείο, καθώς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον Τούρκο ψαρά, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά από πυροβολισμό στο πόδι, από την ομάδα έκτακτης ανάγκης του τουρκικού Λιμενικού. Στη συνέχεια ο Τούρκος τραυματίας ψαράς μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Τσεσμέ”.

Η τουρκική Εισαγγελία του Karaburun ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό, ενώ η τουρκική Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος ανέφερε σε ανακοίνωσή της: “Το να ανοίγουν πυρ σε ανυπεράσπιστους ψαράδες από ελληνικά στοιχεία είναι απαράδεκτο, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

Σχετικά Άρθρα