Μπάκαρι Χέντερσον: Η δίκη για την δολοφονία του νεαρού Αμερικανού- Το “διάβημα” της Κάμαλα Χάρις στον Μητσοτάκη και η σπαρακτική παρέμβαση από τους γονείς του

 Μπάκαρι Χέντερσον: Η δίκη για την δολοφονία του νεαρού Αμερικανού- Το “διάβημα” της Κάμαλα Χάρις στον Μητσοτάκη και η σπαρακτική παρέμβαση από τους γονείς του

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η δίκη για τη δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα Μπακάρι Χέντερσον στον Λαγανά Ζακύνθου, καθώς στην διαδικασία που επρόκειτο να ξεκινήσει την Δευτέρα ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών εκ των κατηγορουμένων, Αλέξης Κούγιας υπέβαλε αίτημα αναβολής με το αιτιολογικό πως δεν μπορούσε να παρίσταται στην ακροαματική διαδικασία, καθώς έπρεπε να είναι παρών σε άλλη δίκη.

Το αίτημα έγινε δεκτό με την πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών να ξεκαθαρίζει ότι η εκδίκαση της υπόθεσης θα αρχίσει την Τετάρτη, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια άλλων αναβολών για την υπόθεση, η οποία εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό, μετά την έφεση που άσκησαν κατά της πρωτόδικης απόφασης οι τότε δικηγόροι της οικογένειας του Μπακαρί.

Στην Ελλάδα βρίσκονται για μια ακόμα φορά και οι γονείς του Μπακαρί, Φίλμπερτ και Τζίλ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2018, είχαν κριθεί ένοχοι, έξι από τους εννέα κατηγορούμενους για την υπόθεση τού θανάτου του Μπακάρι Χέντερσον.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί ένοχοι, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της θανατηφόρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης, της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι, αρχικά είχαν κριθεί ένοχοι για απλή σωματική βλάβη, αλλά στην συνέχεια είχαν απαλλαχθεί της κατηγορίας, λόγω έλλειψης έγκλησης.

Η υπόθεση έχει λάβει διεθνές ενδιαφέρον και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει απασχολήσει ακόμα και μεγάλες ενημερωτικές εκπομπές, όπως της Όπρα Γουϊνφρεϊ, ενώ οι γονείς του δολοφονηθέντος αφροαμερικανού έχουν συστήσει Ίδρυμα στην μνήμη του και έχουν αναπτύξει δράση. Εδώ και καιρό δηλώνουν την αγανάκτησή τους για την καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσης στην Ελλάδα.

Το θέμα απέκτησε διπλωματική διάσταση καθώς ετέθη από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο «επίκεντρο» της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις στο Μόναχο, βρέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η εκδίκαση της υπόθεσης για την δολοφονία του Μπακαρί Χέντερσον στην Ζάκυνθο.

Retrial Is Ordered For Seven Men Accused Of Killing Bakari Henderson —  Greek City Times
Οι γονείς του Μπάκαρι Χέντερσον θα βρεθούν ξανά σήμερα στην δίκη των δολοφόνων του γιού τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε προσωπικά στην αμερικανίδα αντιπρόεδρο να παρακολουθήσει την πορεία της υπόθεσης και να ενημερώσει σχετικά.

Seven shock details in murder of American tourist Bakari Henderson, 22, who  was beaten to death by a mob over a selfie

Μεγάλο θέμα στις ΗΠΑ

Σχετικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα της Oprah Daily που αναπαράγει όσα ελέχθησαν και στο σώου της Όπρα Γουϊνφρεϊ, αυτό με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στις ΗΠΑ. Με τους γονείς του δολοφονηθέντος μίλησε και το CBS News.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Στις 7 Ιουλίου 2017, ο Bakari Henderson, 22 ετών, δολοφονήθηκε στο νησί της Ζακύνθου στην Ελλάδα. Ο απόφοιτος κολεγίου είχε ταξιδέψει εκεί από την πατρίδα του, το Όστιν του Τέξας, με μερικούς φίλους. Ενώ βρισκόταν σε ένα μπαρ ένα βράδυ, μια ομάδα ανδρών άρχισε να τσακώνεται με τον Bakari, που είχε ως αποτέλεσμα να τον κυνηγήσουν στο δρόμο και να τον ξυλοκοπήσουν μέχρι θανάτου.

Εννέα άνδρες συνελήφθησαν σε σχέση με τον θάνατο του Μπακάρι. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και βίντεο από την επίθεση, κανένας από τους άνδρες δεν καταδικάστηκε για φόνο. Έξι από αυτούς καταδικάστηκαν για μικρότερες κατηγορίες, ενώ τρεις αθωώθηκαν πλήρως.

TheBurningSpear.com - Burning Spear News
“O Μπάκαρι Χέντερσον δολοφονήθηκε επειδή ήταν μαύρος”, έγραψαν πολλές αμερικανικές εφημερίδες

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα δεν έχει νόμους “διπλού κινδύνου”. Έτσι ο εισαγγελέας της υπόθεσης διέταξε την επανάληψη της δίκης, ασκώντας και πάλι κατηγορίες για ανθρωποκτονία στους εννέα άνδρες. Η δίκη έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 21 Φεβρουαρίου 2022.

Η Gayle King μίλησε στην οικογένεια του Bakari για το CBS Mornings λίγο μετά τη δολοφονία του και πρόσφατα κάθισε ξανά μαζί τους καθώς ετοιμάζονταν να κατευθυνθούν στην Ελλάδα. Εδώ, μοιράζεται γιατί της έχει μείνει η ανάμνηση αυτού του νεαρού:

“Σαν ο θάνατος του Bakari να μην ήταν αρκετά οδυνηρός για την οικογένειά του, η υπόθεση πήγε σε δίκη στην Ελλάδα και οι άνδρες αθωώθηκαν για το φόνο. Ευτυχώς, η υπόθεση εκδικάζεται εκ νέου—κάτι που δεν θα επιτρεπόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το επιτρέπει το ελληνικό νομικό σύστημα.

Καθώς η οικογένειά του ετοιμαζόταν να ταξιδέψει για την επανάληψη της δίκης, τους μίλησα ξανά. Δεν έχουν αγγίξει το δωμάτιο του Bakari. Δεν έχουν ξεπακετάρει ούτε την τσάντα που πήγε στην Ελλάδα. Το άκουσμα αυτό με έκανε να θέλω να κλάψω. Δεν νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί ειρήνη σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά ελπίζω να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Για να τιμήσει τον γιο τους, η οικογένεια Χέντερσον ξεκίνησε το The Bakari Foundation . Η αποστολή τους είναι να βοηθήσουν οικογένειες που έχουν υποστεί μια τραυματική απώλεια να βρουν θεραπεία μέσω του ταξιδιού. Θέλουν να βοηθήσουν ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς να γνωριστούν καλύτερα. Τα ταξίδια ήταν ένα μεγάλο μέρος της ζωής του Bakari — είπε ακόμη και στους γονείς του ότι μερικές φορές ένιωθε πιο ασφαλής, ως …μαύρος, σε άλλες χώρες από ό,τι εδώ στην Αμερική. Αυτό κάνει ακόμη πιο τραγικό το γεγονός ότι πέθανε στο εξωτερικό. Είναι όμορφο που η οικογένειά του τιμά την αγάπη του για τα ταξίδια με αυτό το ίδρυμα.”

Σχετικά Άρθρα