Υπό την πίεση Μπάϊντεν, η Γερμανία “μπλοκάρει” τον Nord Stream 2- Τι σημαίνει αυτό

 Υπό την πίεση Μπάϊντεν, η Γερμανία “μπλοκάρει” τον Nord Stream 2- Τι σημαίνει αυτό

Ο Nord Stream 2 κατασκευάστηκε για να διοχετεύει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας

Η πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει δεδομένων των τελευταίων ενεργειών της Ρωσίας, λέει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ευρισκόμενος υπό την πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο ΜΠάϊντεν, όπως κατέστη σαφές και στην τελευταία επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Ο αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δεν λειτουργεί ακόμη.

Ο αγωγός Nord Stream 2 μπορεί να μεταφέρει αρκετό φυσικό αέριο από τη Ρωσία για να τροφοδοτήσει 26 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.

Εάν λειτουργούσε με πλήρη δυναμικότητα, θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην επίλυση των ελλείψεων φυσικού αερίου και των υψηλών τιμών ενέργειας.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν ορκιστεί να «δώσουν ένα τέλος» στον Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Τι είναι το Nord Stream 2;

Ο Nord Stream 2 είναι ένας αγωγός μήκους 1.200 km κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από τις ρωσικές ακτές κοντά στην Αγία Πετρούπολη στο Lubmin στη Γερμανία.

Κόστισε 10 δισ. ευρώ (8,4 δισ. £) και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανέβασε το μισό κόστος και δυτικές ενεργειακές εταιρείες όπως η Shell και η ENGIE της Γαλλίας πληρώνουν το υπόλοιπο.

Το Nord Stream 2 εκτείνεται παράλληλα με έναν υπάρχοντα αγωγό φυσικού αερίου, τον Nord Stream, ο οποίος λειτουργεί από το 2011.

Μαζί, αυτοί οι δύο αγωγοί θα μπορούσαν να μεταφέρουν 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Αυτό είναι πάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετησίως.

Χάρτης αγωγών

Πηγή: BBC

Σχετικά Άρθρα