Σημαντικές εξελίξεις: Η Μόσχα απομακρύνει τους διπλωμάτες από την πρεσβεία στο Κίεβο – Πράσινο φως για επέμβαση από τη ρωσική βουλή

 Σημαντικές εξελίξεις: Η Μόσχα απομακρύνει τους διπλωμάτες από την πρεσβεία στο Κίεβο – Πράσινο φως για επέμβαση από τη ρωσική βουλή

Στην απομάκρυνση του διπλωματικού της προσωπικού από την Ουκρανία προχωρά η ρωσική πρεσβεία, όπως έκανε γνωστό η Μόσχα, εν μέσω φόβου για κλιμάκωση της έντασης και στρατιωτική σύρραξη στον απόηχο της αναγνώρισης Πούτιν των δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι διπλωμάτες έπεσαν θύματα απειλών στην Ουκρανία και το Κίεβο δεν αντέδρασε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε νωρίτερα το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο της χώρας του για χρήση του ρωσικού στρατού στο εξωτερικό. «Δεν λέω ότι ρωσικά στρατεύματα θα μπουν αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς» έσπευσε να συμπληρώσει.

Πάντως, ξεκαθάρισε πως η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Ντονμπάς, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, προσθέτοντας πως ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υπάρχουν πια, καθώς «αναγνωρίσαμε την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) και του Λουγκάνσκ (LPR)».

Το ΝΑΤΟ συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, με τον Στόλτενμπεργκ να δηλώνει πως η Ρωσία σχεδιάζει «μαζική επίθεση» στην Ουκρανία, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να αποφασίσουν σκληρές κυρώσεις.

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία», μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.

Ο Κουλέμπα ζητά όπλα και εγγυήσεις από την ΕΕ για τη μελλοντική ένταξη της χώρας

Η Ουκρανία εμφανίζεται «συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι οι σύμμαχοί της αρχίζουν τελικά να ακούν το Κίεβο όταν μιλάει για την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι θα συζητήσει περαιτέρω το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Κουλέμπα επικοινώνησε επίσης με τη Βρετανία και με άλλες χώρες, ζητώντας τους να στείλουν όπλα στην Ουκρανία και να της δώσουν εγγυήσεις για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σήμερα το πρωί έστειλα στην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας μια επιστολή, ζητώντας της επιπρόσθετα αμυντικά όπλα για την Ουκρανία», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι απηύθυνε το ίδιο αίτημα και στους Αμερικανούς συνομιλητές του. «Θα κινητοποιήσουμε όλον τον κόσμο για να αποκτήσουμε ό,τι μας χρειάζεται για να ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητά μας», πρόσθεσε.

Ο Κουλέμπα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να βάλει στην άκρη τους δισταγμούς» και τον σκεπτικισμό που υπάρχει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «και να δώσει στην Ουκρανία την υπόσχεση για τη μελλοντική ένταξή της». Μολονότι χαιρέτισε την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει τη διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο Κουλέμπα τάχθηκε υπέρ της επιβολής «ακόμη ισχυρότερων κυρώσεων» σε βάρος της Ρωσίας.