Politico: “Ελέφαντας στο δωμάτιο” η ενέργεια για την Ε.Ε- Διάσταση για τις κυρώσεις στον Πούτιν

 Politico: “Ελέφαντας στο δωμάτιο” η ενέργεια για την Ε.Ε- Διάσταση για τις κυρώσεις στον Πούτιν

Καθώς η Δύση εξετάζει πώς να επιβάλει κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Ευρώπη διατρέχει υψηλό κίνδυνο να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου μέσω πληρωμών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Κανείς δεν φαίνεται να έχει έναν εύκολο τρόπο να ξεπεράσει αυτό το αίνιγμα.

Σε μια δημόσια επίδειξη ευθυγράμμισης με την Ουάσιγκτον, οι Ευρωπαίοι μιλούν σκληρά για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ακόμη και πριν ο Πούτιν στείλει «ειρηνευτές» στα ανατολικά της χώρας το βράδυ της Δευτέρας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να αποκλείσει τη Ρωσία από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον λέει ότι οι ρωσικές εταιρείες δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ και βρετανικές λίρες.

Η επιβολή αυτών των οικονομικών κυρώσεων θα μπορούσε να πλήξει σκληρά τον Πούτιν, αλλά η θέση της ΕΕ είναι θολή όταν πρόκειται για τη συμπίεση των πολύ σημαντικών εσόδων του από υδρογονάνθρακες, που παρέχουν περισσότερο από το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Μόσχας. Παραμένει ασαφές εάν οι τραπεζικές κυρώσεις θα εμπόδιζαν τις πληρωμές της ΕΕ στη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom. Όπως έχουν τα πράγματα, τα ενεργειακά χρήματα φαίνεται πολύ πιθανό να συνεχίσουν να ρέουν προς τη Μόσχα, ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός ρωσικού πολέμου εναντίον ενός συμμάχου της ΕΕ.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη είναι γαντζωμένη στους αγωγούς εφοδιασμού της Gazprom και οι Βρυξέλλες δεν έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στη μείωση της εξάρτησης, όπως υποσχέθηκαν να κάνουν μετά την εισβολή του Πούτιν στην Κριμαία το 2014. Το 2020, το 35% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχονταν από τη Ρωσία, έναντι 26 τοις εκατό το 2010. Το 2021, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν πάνω από 42 τοις εκατό μόνο μέσω αγωγών, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αποστολές LNG.

«Η ενέργεια είναι ένας μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο» όταν πρόκειται για την ικανότητα της ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, δήλωσε η Maria Shagina, η οποία είναι επισκέπτρια ανώτερη συνεργάτιδα στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

Ενώ η Αμερική είναι το αποφασιστικό βαρύ στρατιωτικό βάρος της Δύσης στην αντιμετώπιση του Πούτιν, η Ευρώπη έχει θεωρητικά μεγαλύτερη οικονομική μόχλευση, εάν επιλέξει να τη χρησιμοποιήσει. Η Ευρώπη πραγματοποιεί σχεδόν 10 φορές περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο κίνδυνος του να παίξεις το χαρτί του φυσικού αερίου φαίνεται πολύ υψηλός. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι τόνισε την Παρασκευή ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να περιλαμβάνουν την ενέργεια. «Οι κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αλλά και βιώσιμες», είπε.

Η Φον ντερ Λάιεν αντέκρουσε τις δηλώσεις του Ντράγκι λέγοντας στο CNBC ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» όταν πρόκειται για τον ενεργειακό τομέα. Σε πρακτικούς όρους, ωστόσο, η ΕΕ δεν θα ήταν σε θέση να συγκεντρώσει την απαιτούμενη ομοφωνία σχετικά με τις κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα χωρίς υποστήριξη από μια μεγάλη χώρα όπως η Ιταλία. Ερωτηθείσα για τις αντιρρήσεις του Ντράγκι, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «τον ενημερώνει» για τις προοπτικές διαφοροποίησης από τους ρωσικούς αγωγούς και τη μετάβαση σε δεξαμενόπλοια υπερψυκτικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Πηγή: Politico

Σχετικά Άρθρα