“Παγώνει” τον Nord Stream 2 η Γερμανία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία

 “Παγώνει” τον Nord Stream 2 η Γερμανία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία

Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει, δεδομένων των τελευταίων κινήσεων της Ρωσίας και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Όπως είπε, έχει δώσει εντολή για μια νέα αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να εξασφαλιστούν οι ενεργειακές προμήθειες της Γερμανίας.

«Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά», είπε και συνέχισε: «Γι’ αυτό πρέπει να επανεκτιμήσουμε αυτήν την κατάσταση, ενόψει των τελευταίων εξελίξεων. Παρεμπιπτόντως, αυτό περιλαμβάνει το Nord Stream 2».

Ο Σολτς εξήγησε ότι ζήτησε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας να αποσύρει την έκθεσή του για την ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας που είχε υποβάλει στη γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Η έκθεση για την ασφάλεια του εφοδιασμού απαιτείται για να προχωρήσει η διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2.

«Ακούγεται κάτι τεχνικό, αλλά είναι το απαραίτητο διοικητικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι ο αγωγός δεν είναι πιστοποιημένος», είπε. «Χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» του Nord Stream 2 ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας. «Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του.«Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα