Μπάιντεν: Kλιμακωτές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – “Η υπεράσπιση της δημοκρατίας έχει κόστος… Δεν θέλουμε πόλεμο”

 Μπάιντεν: Kλιμακωτές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – “Η υπεράσπιση της δημοκρατίας έχει κόστος… Δεν θέλουμε πόλεμο”

Κλιμακωτές κυρώσεις ανάλογα με τις ενέργειες της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ξεκινώντας από μέτρα σε βάρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» Τόνισε, δε, ότι αν προχωρήσει η Μόσχα με την εισβολή, θα προχωρήσει και η Δύση με περαιτέρω κυρώσεις.

«Με ποια ιδιότητα νομίζει ότι μπορεί να δημιουργεί νέες χώρες στα εδάφη των γειτόνων του; Δεν είναι αυτό μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου;» είπε ο Τζο Μπάιντεν που ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στο κρατικό χρέος, έτσι ώστε η Ρωσία να αποκοπεί από τη Δυτική χρηματοδότηση.

«Δεν θα μπορούν πλέον να έχουν χρηματοδότηση από δυτικά κεφάλαια και δεν θα μπορούν πλέον να έχουν συναλλαγές στις αγορές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ισχυρίστηκε επίσης πως τα μέτρα αυτά συνιστούν “αμυντικά μέσα” και όχι επιθετικά σε βάρος της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως οι ενέργειες της κυβέρνησης Πούτιν δεν είχε καμία δικαιολογία.

Προειδοποίησε τον αμερικανικό λαό πως η “υπεράσπιση της δημοκρατίας” θα έχει κόστος, προετοιμάζοντας το κλίμα για νέο κύμα ακρίβειας σε βάρος εκατομμυρίων αμερικανικών νοικοκυριών (και όχι μόνο).

Σε επόμενο σημείο αναφέρθηκε στην “ενότητα” των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις ανακοινώνονται με αφορμή τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία μετά και από την χτεσινή αναγνώριση των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εξέλιξη συνιστά επιπλέον βήμα όξυνσης στις σχέσεις με τη Μόσχα.

Σχετικά Άρθρα