Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζει κατάργηση της καραντίνας

 Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζει κατάργηση της καραντίνας

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την πρόθεσή του να άρει τους εναπομείναντες περιορισμούς του για τον Covid-19, λέγοντας ότι θα εκπονήσει ένα σχέδιο αυτή την εβδομάδα για τη «ζωή με τον κορωνοϊό».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι «όλοι οι κανονισμοί που περιορίζουν τις δημόσιες ελευθερίες θα καταργηθούν». Ο Τζόνσον είχε πει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι σχεδιάζει να καταργήσει την απαίτηση για απομόνωσης όσων που προσβάλλονται από τον ιό. 

Αν τελικά ανακοινώσει με αυτή την απόφαση, θα γίνει η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που επιτρέπει σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 να πηγαίνουν χωρίς κανέναν περιορισμό σε καταστήματα, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να πηγαίνουν στις εργασίες τους.

Η άρση της υποχρεωτικής απομόνωσης και η αντικατάστασή της με μια απλή σύσταση η τήρηση της οποίας θα γίνεται σε εθελοντική βάση θα σημάνει πως η πανδημία θα αντιμετωπίζεται πλέον στη Βρετανία όπως οι περισσότερες άλλες μολυσματικές νόσοι.

Πρόκειται για απόφαση που αρκετοί ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας τονίζουν πως ενέχει μεγάλους κινδύνους.

Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις από μέλη του κόμματός του των Τόρις να τερματίσει τους περιορισμούς. Παράλληλα, αντιμετωπίζει ευρεία κριτική για τη συμμετοχή του σε φερόμενα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ που παραβίαζαν τους ισχύοντες κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι ο ιός «δεν θα εξαφανιστεί ξαφνικά, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και να συνεχίσουμε να προστατευόμαστε χωρίς περιορισμό των ελευθεριών μας».

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Τζέιμς Κλέβερλι, είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. «Έχουμε σπάσει τη σχέση μεταξύ λοιμώξεων και νοσηλειών» με το επιθετικό πρόγραμμα εμβολιασμού, δήλωσε την Κυριακή στο Sky News. «Πρέπει να αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα», πρόσθεσε ο Κλέβερλι.

Στη Βρετανία τα θετικά τεστ ακολουθούν πτωτική πορεία μετά την κορύφωση του Ιανουαρίου. Μειώνεται επίσης ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται. 

Συνολικά από την έναρξη της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγραφεί πάνω από 160.000 θάνατοι από Covid-19. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο. Πλέον οι ημερήσιοι θάνατοι από Covid βρίσκονατι περίπου 90% κάτω από την κορύφωση, στις αρχές του 2021, προτού τα εμβόλια γίνουν ευρέως διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περάσει το κύμα της παραλλαγής Όμικρον χωρίς να σημειωθεί σημαντική αύξηση των θανάτων.

Σχετικά Άρθρα