Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα λυθεί το κενό με την επαναμόλυνση – Χαλαρώνουν πλήρως οι περιορισμοί

 Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα λυθεί το κενό με την επαναμόλυνση – Χαλαρώνουν πλήρως οι περιορισμοί

Έως τέλη Μαρτίου αναμένεται να καταργηθούν πλήρως τα μέτρα ενώ ήδη από αύριο Σάββατο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τη χώρα να ετοιμάζεται να υποδεχθεί… τους τουρίστες. Ο κοροναϊός πάντως επιμένει με 70 ή 100 νεκρούς την ημέρα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ αλλά και τους νοσηλευόμενους από κοροναϊό, είπε ότι μειώθηκαν κατά 13% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι νοσηλευόμενοι στην επικράτεια υπολογίζονται στους 4.100.

Υπάρχουν περίπου 400 νέες εισαγωγές ανά ημέρα, ενώ μειώθηκαν οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων. Το 90% των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, έχουν διαγνωστεί με την παραλλαγή Όμικρον. Και εν τέλει η διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες είναι 53% και σε ΜΕΘ Covid 73%.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν 38 περιοχές στον χάρτη με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί στην Κρήτη κατά 46% όταν στην υπόλοιπη χώρα έχει περιοριστεί στο 3% και περίπου 120.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα, χωρίς κανέναν περιορισμό στη μετακίνηση.

  • Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η πανδημία τελειώνει, επισημαίνουν ορισμένοι ειδικοί της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι στο εξής θα συνυπάρχουμε με τον ιό και θα πρέπει να αποφασίσουμε πως θα ζήσουμε με αυτόν.

Οι επιστήμονες λένε πως την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 17.000 – 18.000, σήμερα πλησίασαν τις 20.000 με συγκριτικά μικρότερο αριθμό τεστ, και η θετικότητα στο 6,4%.Την τελευταία αυτή εβδομάδα, παρουσιάστηκε αύξηση των νέων κρουσμάτων σε κάποια νησιά ενώ αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται και από τα λύματα της Καστοριάς, της Ξάνθης και των Ιωαννίνων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εκτιμά πως ήταν λίγο πρόωρη η χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και ψυχαγωγία και πως θα έπρεπε να καθυστερήσει λίγο ακόμα και να γίνει πιο σταδιακά.

  • «Θα έπρεπε να περιμένουμε 10-15 ημέρες να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η πανδημία με την άρση των υπολοίπων μέτρων και εν συνεχεία να αποφασίσουμε και αυτό. Θα πρέπει να προσέχουμε, να κρατάμε τα μέτρα όπου μπορούμε, να μην έχουμε συναναστροφές έστω και με το παραμικρό σύμπτωμα που προδιαθέτει ότι μπορεί να έχουμε κοροναϊό ή να είμαστε μολυσμένοι – δηλαδή να πονάει λίγο ο λαιμός, το κεφάλι μας, να έχουμε καταρροή και πυρετό».

Ωστόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης θεωρεί ότι το κύμα της Όμικρον συρρικνώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και στην Ελλάδα. Λέει ότι η διασπορά έχει σταθεροποιηθεί και πως οι δείκτες νοσηρότητας και θανάτων «βαίνουν μειούμενοι».

Ωστόσο, η μόνη βεβαιότητα που παραμένει ακλόνητη στο ρευστό επιδημιολογικό τοπίο εδώ και έξω, είναι ότι ο ιός δεν οδεύει προς εξάλειψη και πως θα συνεχίσει να υπάρχει φονικότερος από τη γρίπη. Καμία ένδειξη δεν υπάρχει ότι σταμάτησε ο εξελικτικός κύκλος δημιουργίας νέων μεταλλάξεων, και έτσι, δουλεύοντας πάνω σε σενάρια, υποθέτουμε ότι η εξέλιξη της πανδημίας ευθυγραμμίζεται προς το βασικό μοτίβο αισιοδοξίας.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα πιστοποιητικά νόσησης για όσους κόλλησαν κοροναϊό για δεύτερη φορά. Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα σε όσους νοσούσαν για πρώτη φορά και έπαιρναν πιστοποιητικό το οποίο τους εξασφάλιζε προνόμια αντίστοιχα των εμβολιασμένων)

Η κα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε επίσης ότι η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε μια ειδική ομάδα. Έτσι εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις και λίγο πριν την αναμνηστική βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στον κοροναϊό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Επιτροπή έχει αποφασίσει από τον Σεπτέμβρη ότι δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό για επαναμόλυνση».

«Κατανοούμε αυτό που έχει συμβεί τώρα σε κάποιους ανθρώπους που έχουν ήδη ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους, είτε με το μονοδοσικό της J&J είτε με τα άλλα των 2 δόσεων, και νόσησαν την ώρα που πήγε να εκπνεύσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, και, εφόσον είχε προϋπάρξει και προηγούμενη νόσηση, είναι η δεύτερη λοίμωξη», προσέθεσε.

«Σε αυτήν την ειδική ομάδα ασθενών θα χορηγηθεί πιστοποιητικό επαναμόλυνσης. Είναι διοικητικό το ζήτημα», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα