Οι αμοιβές των CEO στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού- Η περίπτωση του Γ. Στάσση της ΔΕΗ

 Οι αμοιβές των CEO στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού- Η περίπτωση του Γ. Στάσση της ΔΕΗ

Οι ετήσιες απολαβές του CEO της ΔΕΗ Γ. Στάσση έγιναν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς την ώρα που τα τιμολόγια του ρεύματος και του φυσικού αερίου εκτοξεύονται και δημιουργούν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που πλήττει πολιτικά την κυβέρνηση, το ανώτατο στέλεχος της επιχείρησης -που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μετά την μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου- εμφανίζεται να εισπράττει περίπου 360.000 ευρώ ετησίως μαζί με τα μπόνους.

Η συζήτηση, φυσικά, ανακύπτει εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που προκύπτει από τις αβάστακτες, για την πλειονότητα των πολιτών, αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Το κύμα ακρίβειας έχει γίνει εκ των πραγμάτων μείζον θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης και η ετήσια αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ μπήκε στο μικροσκόπιο.

Ο κ. Στάσσης που το 2020 χαρακτηρίστηκε ως… κύριος “ΜΒΑ” βρέθηκε στο στόχαστρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα.
Η περίπτωση της ανάδειξης του Γιώργου Στάσση στην θέση του διοικητή της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2020 προκάλεσε ποικίλα σχόλια αν και στους κόλπους της κυβέρνησης θεωρείται επιτυχημένος.

Όταν η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ, αλλιώς Υπερταμείο) ανακοίνωσε την τοποθέτησή του στην μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, συνόδευσε την ανακοίνωσή της με το βιογραφικό του Γ. Στάσση, “πλουμισμένο” με ένα “βαρύ” ΜΒΑ στο Construction Management.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, όμως, για τους δημοσιογράφους να ανακαλύψουν ότι ο κ. Στάσσης, στο βιογραφικό που ο ίδιος είχε αναρτήσει στο Linkedin, δεν περιείχε καμία αναφορά στο ΜΒΑ, αλλά σε μεταπτυχιακές σπουδές σε Management in Construction και Δομοστατική. Η ΕΕΣΥΠ γρήγορα ανακάλεσε το βιογραφικό, λίγο πριν την Γενική Συνέλευση των μετόχων και τελικά, μέσα στην γενική χαρά των περισσότερων Μέσων Ενημέρωσης για την αλλαγή της κυβέρνησης, το θέμα παράπεσε στις μέσα σελίδες και γρήγορα ξεχάστηκε.

Συνεργάτες του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο Γιώργος Στάσσης είναι μάνατζερ από το χώρο της ενέργειας, έχει κάνει καριέρα σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, έχει εμπειρία σε αναδιάρθρωση ενεργειακών επιχειρήσεων, είναι νέος σε ηλικία και είναι ένας Έλληνας, που επιστρέφει από το εξωτερικό για να βοηθήσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης».

Το βιογραφικό

Σύμφωνα με το βιογραφικό του Γ. Στάσση που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ανάληψη των καθηκόντων του στη ΔΕΗ προκύπτει σημαντική προϋπηρεσία σε εταιρείες ηλεκτρισμού διεθνώς.

O Γεώργιος Ι. Στάσσης από το 2016 έως και σήμερα κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Εnel Romania SrL, τη μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη Ρουμανία.

Ο κ. Στάσσης εργάστηκε στον ιταλικό όμιλο ενέργειας ENEL SpA, όπου από το 2007 διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και Αίγυπτο.

Διαθέτει περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στη αγορά της ενέργειας και έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς και φορείς του κλάδου.

Από το 2001 έως και το 2006 εργάστηκε στην Tellas Telecommunications S.A., ως μέλος της Διοικητικής Ομάδας και ως Executive Director of Strategic Projects and Procurement.

Σήμερα κατέχει επίσης τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Ξένων Επενδυτών (Foreign Investments Council) στη Ρουμανία, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Συνομοσπονδίας για την Ανάπτυξη της Ρουμανίας (Coalition for Romania’s Development), ενώ παράλληλα συμμετέχει στο Δ.Σ. του ACUE (Association of Utilities ), στο Board of Trustees του Αspen Institute Romania, και στο ΔΣ του Κέντρου Ενέργειας Ρουμανίας (CRE).

Επίσης έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του G20Y.

O κ. Στάσσης σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Kingston στη Μεγάλη Βρετανία και είναι κάτοχος MBA στο Construction Management. Έχει συμμετάσχει σε executive προγράμματα με αντικείμενο την αειφόρο ανάπτυξη στο ELIS Management Academy, καθώς και Executive Leadership στο Harvard University.

Οι αμοιβές στην ΔΕΗ

Σύμφωνα με το newmoney.gr, οι αμοιβές στην διοίκηση της ΔΕΗ αναπροσαρμόστηκαν στις αρχές του 2020.

Σημαντικές αλλαγές στην πολιτική αμοιβών και στις αποζημιώσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, φέρνει το σχέδιο μεταρρύθμισης για την επιχείρηση που επικυρώθηκε με νόμο και εγκρίθηκε προ ημερών από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας.

Βάσει των αλλαγών αυτών, για τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ καθορίζεται πολιτική αποζημίωσης ανά συνεδρίαση ύψους 600 ευρώ (μικτό ποσό) ενώ για τα μέλη των Επιτροπών διοικητικού συμβουλίου ορίζεται μικτή αμοιβή πάγιας αντιμισθίας ετησίως ύψους 13.000 ευρώ για τον Πρόεδρο της Επιτροπής και 11.000 για τα μέλη. Οι μικτές αμοιβές ανά συνεδρίαση της Επιτροπής ανέρχονται σε 400 ευρώ. Ως ανώτατο όριο των αμοιβών αυτών καθορίζονται για τον Πρόεδρο και τα μέλη μικτές αποδοχές ύψους 23.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ (Γιώργο Στάσση) καθώς και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο (Γιώργο Καρακούση), οι μικτές αποδοχές διαμορφώνονται σε 200.000 ευρώ και 120.000 ευρώ αντίστοιχα ετησίως συν την χορήγηση εταιρικού αυτοκινήτου και την κάλυψη των σχετικών δαπανών.

Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους αλλά και τους Γενικούς Διευθυντές παρέχονται επιπλέον κίνητρα επίτευξης στόχων (μπόνους), τα οποία για την διοίκηση αντιστοιχούν έως και το 50% των αποδοχών τους και για τους Γενικούς Διευθυντές έως το 30%.

Οι αμοιβές αυτές θα καταβάλλονται μετά την δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και υπό την προϋπόθεση επίτευξης στόχων συνδεδεμένων με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Σύμφωνα με στοιχεία για το 2020 που επεξεργάστηκε η Better Future (πηγή: money review της “Καθημερινής”), στις υψηλής κεφαλαιοποίησης εταιρείες, η μέση ετήσια αμοιβή του προέδρου διαμορφώνεται σε 270.255 ευρώ. Το ποσό αυτό, κατά τους αναλυτές της εταιρείας, παρουσιάζει μικρή διαφοροποίηση, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μεγέθη στις μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρείες και στις εταιρείες του Γενικού Δείκτη (Athex), το οποίο ανέρχεται σε 314 χιλ. ευρώ και 290 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα. Επίσης, ένας στους δύο προέδρους αμείβεται με περισσότερα από 254 χιλ. ευρώ, ένα μικρό ποσοστό όσων κατέχουν τη συγκεκριμένη ιδιότητα εισπράττουν αμοιβή άνω του 320.000, ενώ λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου, εισπράττει αποδοχές, που θεωρούνται χαμηλές και περιορίζονται σε 107 χιλ. ευρώ τον χρόνο. 

amoives-235-000-eos-500-000-gia-toys-ceo-ton-ellinikon-etaireion0

Σε επίπεδο διευθύνοντα συμβούλου οι μέσες ετήσιες αποδοχές διαμορφώνονται σε περίπου 500 χιλ. ευρώ, 235 χιλ. ευρώ και 380 χιλ. ευρώ για τις μεγάλης, μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τις εταιρείες του Γενικού Δείκτη, αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με μία έρευνα του Power Technology, το 2020, οι αμοιβές των CEO στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη είναι οι εξής:

 John Pettigrew – National Grid (Ηνωμένο Βασίλειο)

Ο John Pettigrew, Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid από το 2016, πληρώθηκε 4,5 εκατομμύρια £ (5,6 εκατομμύρια $) το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2019. Σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2018, ο μισθός του Pettigrew αυξήθηκε κατά 910.000 £, από 3,5 εκατομμύρια £ (4,5 εκατομμύρια £).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian , η αύξηση του μισθού του Pettigrew οφειλόταν στις ισχυρές επιδόσεις του που ηγήθηκε της εταιρείας Fortune 500.

Francesco Starace – Enel (Ιταλία)

Με έσοδα 80 δισ. ευρώ (86,9 δισ. δολάρια) και 70 εκατ. πελάτες σε όλο τον κόσμο, η ιταλική εταιρεία κοινής ωφελείας είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη τόσο ως προς την εγκατεστημένη ισχύ όσο και στα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA).

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από το 2014, Francesco Starace, έλαβε αποζημίωση 5,1 εκατομμυρίων ευρώ (5,5 εκατομμύρια δολάρια) το 2018, σύμφωνα με την έκθεση αποδοχών της Enel για το 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Starace ήταν το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος της εταιρείας, ακολουθούμενη από την πρόεδρος της Enel Maria Patrizia Grieco, η οποία έλαβε συνολικά 458.685 ευρώ (498.735 δολάρια).

Isabelle Kocher – Engie (Γαλλία)
Claire Waysand – Engie

Η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Engie Isabelle Kocher έλαβε αμοιβή 2,8 εκατομμυρίων ευρώ (3 εκατομμύρια δολάρια) το 2018, σύμφωνα με τον μέσο όρο παρόμοιων εταιρειών.

Μετά την απόλυση της Kocher τον Φεβρουάριο του 2020 μετά από μήνες εσωτερικών μαχών, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αντικατέστησε τον Kocher με την πρώην γενική γραμματέα Claire Waysand.

Το ποσό αποζημίωσης της Waysand δεν έχει αποκαλυφθεί.

EU Commission wants to break up EDF, its CEO says – EURACTIV.com
Jean-Bernard Lévy – EDF

Jean-Bernard Lévy – EDF (Γαλλία)

Παρόλο που η EDF είναι μία από τις πέντε κορυφαίες εταιρείες κοινής ωφέλειας στον κόσμο με έσοδα 71 δισ. ευρώ (77,2 δισ. $) το οικονομικό έτος 2019, ο διευθύνων σύμβουλός της Jean-Bernard Levy έλαβε τη χαμηλότερη αποζημίωση στη λίστα.

Η αμοιβή του Levy ήταν για το 2018 453.000 € (492.195 $) και αποτελούνταν κυρίως από τον μισθό του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Μια ανάλυση Simply Wall St αποκάλυψε ότι τα κέρδη του CEO ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά των CEO κορυφαίων εταιρειών με κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 7,2 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2014, αντικατέστησε τον Henri Proglio ως Διευθύνων Σύμβουλος της Électricité de France. Η περίοδος του ως Διευθύνων Σύμβουλος αποδείχθηκε δύσκολη, με τη μείωση των κερδών και την αγοραία αξία της EDF να μειώθηκε στο μισό μέχρι τον Μάρτιο του 2016, όταν ο οικονομικός διευθυντής παραιτήθηκε λόγω επενδυτικών αποφάσεων.

H διαφωνία του CEO της EDF με τον Μακρόν

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της EDF «έσπασε την παράδοση» που θέλει να αφεντικά των κρατικών επιχειρήσεων της Γαλλίας να μην ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «πραγματικό σοκ» και εκφράζοντας την αγανάκτησή του από τη στιγμή που η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας υποχρεώθηκε να πωλήσει περισσότερη ενέργεια σε μικρότερους ανταγωνιστές της σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς.

Σε υπόμνημα που εστάλη σε managers και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, ο Ζαν-Μπερνάρ Λεβί ανέφερε ότι προσπάθησε να πείσει τους υπουργούς να υιοθετήσουν διαφορετική μέθοδο και ότι προσπάθησε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της EDF.

Μέσα σε μία ημέρα, η μετοχή της εταιρείας έκανε βουτιά 25%, αφότου η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται εν όψει εκλογών σε τρεις μήνες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να «μαλακώσει» τις λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στα αυξανόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ζητώντας από τον κολοσσό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας να πωλήσει πιο φθηνή ενέργεια στους ανταγωνιστές του.

«Δεν προτείναμε κάτι τέτοιο στην κυβέρνηση», ανέφερε ο Λεβί, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η εταιρεία συνέστησε στοχευμένη βοήθεια σε μικρές επιχειρήσεις και στους πιο ευάλωτους βιομηχανικούς χρήστες.

«Αφού προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να την αναιρέσουμε, η απόφαση αυτή αποτελεί πραγματικό σοκ. Φυσικά θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Και τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα επώδυνα», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της EDF.

Αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν σε κάποιους πυρηνικούς αντιδραστήρες της αναγκάζοντας την εταιρεία να τους θέσει εκτός λειτουργίας, ο Λεβί έγραψε: «Τα νέα αιφνιδίασαν την εταιρεία. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η εκτελεστική επιτροπή εξακολουθεί να μάχεται κατά της πρότασης».

«Ολα τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, εξετάζουμε τα κατάλληλα μέτρα για να ενδυνανώσουμε τον ισολογισμό της εταιρείας και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά της. Θα δημοσιοποιήσουμε τα επόμενα βήματά μας εντός ενός μηνός».

Το γαλλικό κράτος ελέγχει το 84% των μετοχών της EDF. Ο όμιλος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η κυβερνητική απόφαση θα του στοιχίσει περί τα 8 δισ.ευρώ από τα προ φόρων, τόκων, υποτίμησης και απόσβεσης κερδών από τις βασικές δραστηριότητές του το 2022.

Reuters: Ασυνεπείς μέθοδοι στις αμοιβές των CEO

Σε έρευνα του Reuters πριν μερικά χρόνια διαπιστώθηκε πως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Ευρώπης χρησιμοποιούν ασυνεπείς μεθόδους για να πληρώνουν τους διευθυντές τους, και επισημαίνεται πως υπάρχει ένα χάσμα αποδοχών 6 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του πιο ακριβοπληρωμένου στελέχους της ισπανικής Iberdrola και του χαμηλότερου αμειβόμενου στελέχους της γαλλικής EDF.

Οι αναλυτές της Bernstein Research, οι οποίοι εξέτασαν μεθόδους αποζημίωσης 15 επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που αντιπροσωπεύουν 364 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαιοποίησης, κατέταξαν την Iberdrola και την EDF μεταξύ των χειρότερων για την ευθυγράμμιση των αμοιβών των διευθυντών με τα κέρδη των μετόχων.

Ο Ignacio Galan της Iberdrola πληρώθηκε σχεδόν 7 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι για την ηγεσία της ισπανικής εταιρείας και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων κινήτρων και συντάξεων, σε σύγκριση με την αμοιβή του Henri Proglio στην EDF που περιορίστηκε από νόμο του 2012 στα 450.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα