Φόβοι για “κανόνι” δύο εταιρειών παρόχων ρεύματος- Στα 100 εκατ. οι οφειλές στους δήμους

 Φόβοι για “κανόνι” δύο εταιρειών παρόχων ρεύματος- Στα 100 εκατ. οι οφειλές στους δήμους

Αυστηρό μήνυμα προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους δήμους και τους διαχειριστές ενέργειας έστειλαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΡΑΕ, στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Αρχής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με την παρουσία πολλών εταιρειών.

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εταιρειών προμήθειας έχει πάρει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω των έντονων διαμαρτυριών από την πλευρά των δήμων, καθώς ορισμένοι προμηθευτές δεν έχουν αποδώσει τα δημοτικά τέλη που εισπράττουν στους λογαριασμούς ρεύματος εδώ και πολλούς μήνες.

Η ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μάλιστα έχει ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκρέκα, να υποβάλει προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι οφειλές προς τους δήμους θα πρέπει να εξοφλούνται εντός δύο μηνών.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υποστηρίζουν ότι η πρότασή τους είναι απολύτως λογική, δεδομένου ότι σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους προς το Δημόσιο μέσα σε δύο μήνες, οι δήμοι επιβαρύνονται με πρόστιμο ύψους 25% της οφειλής που κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Δραματικοί τόνοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι ορισμένων μη καθετοποιημένων παρόχων παρουσίασαν με δραματικούς τόνους την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων λογαριασμών που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στις εταιρείες.

Πηγές με γνώση της αγοράς επισημαίνουν ότι δύο μη καθετοποιημένοι πάροχοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας τους τελευταίους μήνες, το οποίο εντείνεται όσο συνεχίζονται οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας οι οποίες δυσκολεύουν την απρόσκοπτη πληρωμή λογαριασμών.

Πάντως, το μήνυμα που εκπέμπεται τόσο από το ΥΠΕΝ όσο και από τη ΡΑΕ είναι ότι οι εταιρείες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και πως δεν πρόκειται να υπάρξει προνομιακή μεταχείριση σε κανέναν από τους προμηθευτές.

Τα χρέη προς τους δήμους, τα οποία η ΚΕΔΕ υπολογίζει σε περίπου 100 εκατ. ευρώ αποτελούν το πλέον ακανθώδες ζήτημα, καθώς οι οφειλές στους διαχειριστές ενέργειας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Οι μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι προς τον ΔΑΠΕΕΔ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τα ποσά που οφείλουν οι πάροχοι στον ΑΔΜΗΕ είναι πολύ χαμηλότερα.

Επιπρόσθετα, οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι από τον περασμένο Ιούλιο να παρέχουν εγγυήσεις ή άλλες ισοδύναμες εξασφαλίσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για τις χρεώσεις ΥΚΩ και στον ΔΑΠΕΕΠ για το ΕΤΜΕΑΡ, το Μεσοσταθμικό Μεταβλητό Κόστος Θερμικών Συμβατικών Σταθμών και το Ειδικό Τέλος Λιγνίτη.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, η υποχρέωση παροχής εγγύησης εκπληρώνεται με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ή με την κατάθεση χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί ο διαχειριστής.

Η απόφαση για την παροχή εγγυήσεων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ελήφθη για να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους διαχειριστές είχαν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Πηγή: energymag.gr

Σχετικά Άρθρα