Πώς ερμηνεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη μεταστροφή κλίματος – Κοινή εμφάνιση Τσίπρα – Τσακαλώτου, συντονισμένα πυρά στη Βουλή

 Πώς ερμηνεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη μεταστροφή κλίματος – Κοινή εμφάνιση Τσίπρα – Τσακαλώτου, συντονισμένα πυρά στη Βουλή

Αν κάτι αποκόμισαν στο επιτελείο του Αλέξης Τσίπρα από τις «καταδρομικές» περιοδείες του στις γειτονιές της Αθήνας αλλά και στην περιφέρεια είναι ότι στην κοινωνία το κλίμα έχει αρχίσει να μεταβάλλεται ραγδαία. Η θερμή υποδοχή των κατοίκων σε κάθε γειτονιά προκαλεί ενθουσιασμό στην Κουμουνδούρου αλλά και στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βλέπει τον κόσμο πλέον να εκδηλώνει τη συμπαράστασή του. Η μεταστροφή του κλίματος γίνεται αντιληπτή από όλους μέσα στο κόμμα, το οποίο ενόψει μιας κρίσιμης εσωκομματικής διαπάλης για τη φυσιογνωμία του δείχνει σημάδια συντονισμού και ομοιογένειας.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός στη Νέα Ιωνία με αγκαλιές και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βγήκαν στο δρόμο για τον υποδεχτούν να τον χαιρετίσουν  και να του σφίξουν το χέρι. Η επήρεια του αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίματος που απομάκρυνε ή τουλάχιστον αποθάρρυνε πολίτες από το να εκφραστούν υπερ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχει περάσει για τα καλά.

  • Οι επιπτώσεις από τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις δημιουργούν ένα κύμα οργής το οποίο ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να αξιοποιήσει σε δυναμική υπερ του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη γειτονιά του Περιστερίου, στο χωριό Αγία Τριάδα έξω από το Άργος οπου στήθηκε μια λαϊκή συνέλευση σε χρόνο μηδέν από τους κατοίκους του χωριού και τους αγρότες, μέχρι χθες στην γειτονιά του βόρειου τομέα της Αθήνας τα μηνύματα που έλαβε ο κ. Τσίπρας του δημιουργούν κάτι περισσότερο από αισιοδοξία.

  • Ο κ. Τσίπρας στην περιοδεία του στην περιφέρεια του Βόρειου τομέα της Αθήνας είχε στο πλευρό του εκτός από τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ήταν η πρώτη τους κοινή εμφάνιση μετά από πολύ καιρό και μετά από ένα διάστημα έντονων διαφωνιών στα κομματικά όργανα.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος φρόντισε να επικοινωνήσει την επίσκεψη να ανεβάσει φωτογραφίες από την επίσκεψη στον λογαριασμό του στο facebook σε αρκετές από τις οποίες εμφανιζόταν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Στα πλάνα ωστόσο που έφτασαν από την κάμερα της ΕΡΤ κάνεις δεν θα το αντιλαμβανόταν ότι βρέθηκαν μαζί ανάμεσα στον κόσμο και αυτό έχει τη σημειολογία του.

Κι αν η σημερινή εσωκομματική διαπάλη για την απευθείας εκλογή προέδρου και ΚΕ απευθείας από τα μέλη του κόμματος είναι μικρή μπροστά στο «εντός ή εκτός του ευρώ» της περιόδου 2012 -2013, όπως είπε, ωστόσο το ζήτημα αποτελεί μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις της Ομπρέλας και της προεδρικής φρουράς. Η τελευταία συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα δεν ικανοποίησε μόνο τους κεντρογενείς ή τους λεγόμενους συνεργαζόμενους με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά και την αριστερή αντιπολίτευση μέσα στο κόμμα φέρνοντας μια πρώτη ισορροπία.

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε αυτό που πολλές φορές έχει επισημάνει για τον Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι «η απλή εικόνα οτι εμείς θα έρθουμε και θα είναι αλλιώς δεν αρμόζει στην Αριστερά και δεν αρμόζει στην κουλτούρα μου» είπε χαρακτηριστικά για να επισημάνει και την τοποθέτηση του ίδιου του κ. Τσίπρα στο ΣΚΑΪ οπου πήρε αποστάσεις από τον πληθωρικό βουλευτή Χανίων.

  • Όταν όμως η συζήτηση με την Έφη Αχτσιόγλου άρχισε να περιστρέφεται γύρω από τις αλλαγές που προτείνει ο κ. Τσίπρας στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός οικονομικών άρχισε να πυροβολεί κατά ριπάς την ηγεσία.

Λογοδοσία και δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο κόμμα ήταν τα σημεία αιχμής. «είπα ξείπα και σκατά στο λόγο που έδωκα όπως λένε οι Κεφαλλονίτες» εκφράζοντας την ανοιχτή διαφωνία του με την απευθείας εκλογή των μελών της ΚΕ από τη βάση καθώς όπως ξεκαθάρισε είναι δύσκολο να ελέγξει ένα κομματικό όργανο ένα μέλος του το οποίο δεν έχει από τα μέλη του αλλά από ένα σώμα 30.000 ψηφοφόρων και απλών μελών.

Ο κ. Τσακαλώτος κορύφωσε την πολεμική του όταν αμφισβήτησε ευθέως την τακτική του κ. Τσίπρα στη στρατηγική στόχευση όλων «να φύγει η Δεξιά».

Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε σε «κόμμα οπαδών δεν είναι ο τρόπος να φύγει η Δεξιά» απηχώντας το σύνολο της πολιτικής τοποθέτησης των μελών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Όλα τα σφυριά

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν δείχνει να αμφιταλαντεύεται αυτή την ώρα. Οι αποφάσεις του είναι οριστικές και σε κάθε ευκαιρία η προεδρική τάση δεν αφήνει περιθώρια για υπαανχωρήσεις και συμβιβασμούς στο Συνέδριο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την εσωστρέφεια του κόμματος αναλαμβάνοντας και πάλι ο ίδιος και έπειτα από αρκετό καιρό την πρωτοβουλία των κινήσεων.

  • Από την ημέρα που ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί μέχρι την πρόταση μομφής και το διαρκές σφυροκόπημα στη Βουλή με κάθε ευκαιρία για τη διαφθορά και την ακρίβεια μέχρι και τα εθνικά θέματα και το ράλι των εξοπλισμών από τον κ. Μητσοτάκη, έβαλε το ΣΥΡΙΖΑ και πάλι στις ράγες της κυβερνησιμότητας, θέμα το οποίο έδειχνε να αποτελεί άπιαστο όνειρο όσο η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από την αναζήτηση της ταυτότητας και των ανοιγμάτων σε ευρύτερες δυνάμεις.

Το Συνέδριο μοιάζει να είναι μακριά ακόμη και για την ώρα οι όποιες διαφορές έχουν μπει στην άκρη. Κομβικό ρόλο παίζουν και οι δημοσκοπήσεις και η δυναμική του ΚΙΝΑΛ κάνει τους οπαδούς της ιδεολογικής καθαρότητας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιούνται καθώς στο εξής τα λάθη και οι αστοχίες θα χρεώνονται στη συνολική αποτυχία του κόμματος να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία.

Η προοπτική διακυβέρνησης κάνει για την ώρα τα σφυριά να συντονίζονται και να χτυπούν στην ίδια κατεύθυνση.
Χαρακτηριστική η επίθεση Σκουρλέτη στη Βουλή στο ΚΙΝΑΛ και η αντιπαράθεσή του με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Νάντια Γιαννακοπούλου.

  • «Στην κοινοβουλευτική παράδοση είχαμε τους ορεινούς και τους πεδινούς, τώρα έχουμε και τους Ελβετούς, άχρωμοι και ουδέτεροι» είπε ο κ. Σκουρλέτη με αφορμή το παρών του ΚΙΝΑΛ στην ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη οποίος  βάζει τα golden boys με μισθό 8.000€ στη διοίκηση του ΕΦΚΑ παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, κατάκτηση του ΠΑΣΟΚ που την ξέχασαν όπως τους επισήμανε.  

Η κα Γιαννακοπούλου μπορεί να έκλεισε και πάλι εμφατικά την πόρτα στο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο κ. Σκουρλέτης έγινε και αυτός ένα από τα σφυριά που χτυπούν στην ίδια κατεύθυνση της συγκρότησης της προοδευτικής κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα