Αναφορές για βομβαρδισμούς στο Ντόνετσκ – Αλληλοκατηγορίες αυτονομιστών – ουκρανικού στρατού

 Αναφορές για βομβαρδισμούς στο Ντόνετσκ – Αλληλοκατηγορίες αυτονομιστών – ουκρανικού στρατού

Όξυνση καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στην Ανατολική Ουκρανία, εν μέσω ανακοινώσεων της Ρωσίας περί απόσυρσης των στρατευμάτων της από τα σύνορα και κατηγοριών των ΗΠΑ για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Μόσχας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτονομιστές και Κίεβο εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες περί επιθέσεων στη γραμμή του μετώπου. Συγκεκριμένα, από τους αυτονομιστές, κατηγορείται ο ουκρανικός στρατός για απόπειρα ενεργού δραστηριότητας εναντίον των γραμμών των αυτονομιστών και υπήρξε ανταλλαγή πυρών, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN Θανάσης Αυγερινός.

Όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός, επιθετικές κινήσεις του ουκρανικού στρατού παρατηρούνται και στο Λουχάνσκ, την έτερη περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν αυτονομιστές. Σύμφωνα με τον Γιαν Λεστσένκο επικεφαλής της λαϊκής πολιτοφυλακής του Λουχάνσκ, «τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση στη γραμμή επαφής έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο εχθρός, υπό την άμεση εντολή της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση».

Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε σήμερα ότι στοχοθέτησε τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. «Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Από την άλλη, ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τους αντάρτες ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Παράλληλα παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Το Reuters από την πλευρά του μετέδωσε ότι ακούστηκε ήχος από οβίδες κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών. Το πρακτορείο επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα για την πληροφορία του.

https://twitter.com/OldPrague/status/1494230020004397060

Νέος κύκλος συνομιλιών

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζονται. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησαν χθες Τετάρτη από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Μπάιντεν και Σολτς χαιρέτισαν τη δήλωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να έχουν νέο γύρο συνομιλιών αφότου η Ουάσινγκτον λάβει την απάντηση της Μόσχας στην επιστολή των ΗΠΑ για τις λεγόμενες εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Ρωσία.

«Μόλις λάβουμε αυτήν (την απάντηση της Ρωσίας), νομίζω ότι θα είναι μία ευκαιρία για τους δυο τους (Μπλίνκεν και Λαβρόφ) να επικοινωνήσουν ξανά», δήλωσε ο Πράις στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία ή συνάντηση των δύο διπλωματών.

Σχετικά Άρθρα